Доступність посилання

ТОП новини

Кремль не зміг створити «хаос безвладдя та умови для перевиборів» – Парубій


Київ – «Острівцем стабільності, який давав Україні надію на майбутнє» під час російської агресії на Сході, назвав Верховну Раду спікер Андрій Парубій. У п’ятницю він закрив четверту сесію Ради восьмого скликання. За його словами, парламент був надзвичайно ефективним, ухвалив 450 актів та постанов. Серед основних досягнень назвав антикорупційну реформу та декомунізацію. Водночас не вирішеними залишились питання про вибори, депутатську недоторканість та прозорість енергоринку, каже депутат від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм. А позафракційний депутат Віктор Чумак називає парламент «штампувальником» законів, в яких не надто розбирається.

Кремлю не вдалося створити «хаос безвладдя та умови для перевиборів». Про це під час останнього пленарного засідання на четвертій сесії парламенту заявив Андрій Парубій. За його словами, парламент був надзвичайно ефективним, в цілому ухваливши 450 актів та постанов.

Андрій Парубій закрив четверту сесію Верховної Ради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00


За кількістю ухвалених законодавчих актів парламент дійсно був результативним, каже позафракційний депутат Віктор Чумак. За його словами, цей парламент «чудовий», тому що революційно доцільний. З цієї причини, за словам політика, під час ухвалення рішень особливо не «заморочується» над розглядом певних законів.

Наш парламент є штампувальником законів
Віктор Чумак

«Професійність цього парламенту трохи нижча. Дуже невелика кількість парламентарів дійсно читає ті закони, за які вона голосує, а ще менше може пояснити наслідки їхніх дій. В нас стільки прийнято законів, що вони багато зайвих наприймали. Жодна країна світу не приймає закони з такою швидкістю, як наша. Тільки наш парламент є штампувальником законів. Якщо нормальні парламенти приймають три-чотири десятки законів у рік, то наш приймає три-чотири сотні», – сказав Віктор Чумак в коментарі Радіо Свобода.

Депутати не женуться за кількістю ухвалених законів, каже політолог Олександр Палій. Це пов’язано із тим, що Верховна Рада минулих скликань залишила по собі законодавство, яке треба докорінно змінювати.

Олександр Палій
Олександр Палій

Фактично, Україна є незалежною державою 2 роки, а не 25. Ми були залежні від Росії через різноманітних кримінально-олігархічних ставлеників
Олександр Палій

«Фактично, Україна є незалежною державою 2 роки, а не 25. На початку дев’яностих було пару років незалежності, й пару за часів Кучми й Ющенка. А весь інший час ми були залежні від Росії через різноманітних кримінально-олігархічних ставлеників. За цей час було нагромаджено чимало шкідливого для України законодавства, яке зараз потрібно виправляти», – наголошує експерт.

Сам він в цілому позитивно оцінює результативність парламентарів під час останньої сесії. За його словами, депутати дали «зелене світло» судовій реформі, хоча вона й недосконала, тим не менш це великий прогрес на тлі того, що було. Серед іншого він також зауважує, що Рада проголосувала необхідні бюджетні зміни, а серед того, чого не змогла – не розпочала аграрну, медичну та освітню реформи.

«Сесія була напруженою, але в цілому парламент працював неефективно» – «Опозиційний блок»

Водночас голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко каже, що робота парламенту результативною не була.

Юрій Бойко
Юрій Бойко

«Ця сесія була напруженою, але в цілому парламент працював неефективно. Тому що за шість місяців прийнято у вигляді законів 95 й декілька десятків або сотні постанов Верховної Ради. Якщо порахувати, це приблизно 15 законів на місяць. Тобто це свідчення неефективності роботи парламенту. А найголовніше, що якість цих законів дуже низька, тому що левова частина з них суто політичні, ідеологічні речі, які сьогодні суспільство мало турбують. Суспільство турбують питання, які пов’язані з соціальними виплатами, з підтримкою життя, з примиренням на Сході. На жаль, цих законів було дуже мало» – заявив Юрій Бойко.

За його словами, «Опозиційний блок» наполягав на законах, які підтримують суспільство й зменшують тарифи, але вони були заблоковані.

Парламентарі багато часу витратили на непотрібні ритуальні речі – експерт

Водночас цікавою з точку зору продуктивності останню сесію Верховної Ради вважає політичний експерт Тарас Березовець. За його словами, про це свідчить обрання нового складу Кабінету міністрів, зміна керівництва Верховної Ради та повне переформатування нинішньої коаліції. В законодавчому полі також було багато позитивних змін, каже експерт. Зокрема, це стосується реформи паливно-енергетичного комплексу, ухвалення низки законопроектів, які були потрібні для європейської інтеграції України та отримання безвізового режиму. Окрім того, він виокремлює й важливі законопроекти для зміцнення обороноздатності.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

Багато речей не вдалося реалізувати – зокрема потрібний Україні закон про спецконфіскацію
Тарас Березовець

«Водночас багато речей не вдалося реалізувати – зокрема потрібний Україні закон про спецконфіскацію, який давав можливість повернути до державного бюджету вкрадені понад півтора мільярди доларів за часів президента Януковича. Парламентарі багато часу витратили на непотрібні ритуальні речі. Можна, звичайно, погоджуватися із необхідністю декомунізації, проте час, який насправді витрачався на зміну топонімів, географічних назв в умовах економічної кризи, викликає, як мінімум, дуже багато запитань», – каже Тарас Березовець.

Проте, за словами депутата з фракції «Блок Петра Порошенка» Мустафи Найєма – те, що закон про спецконфіскацію так і не розглянули, радше позитивний момент.

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

Закон про спецконфіскацію має право на існування, він правильний. Але в ньому повинні бути чітко прописані механізми. Наразі це чутливе питання
Мустафа Найєм

«Дуже добре, що не розглянули спецконфіскацію, точніше, що не довели це питання до абсурду й маразму. Закон про спецконфіскацію має стати хрестоматійним законом, як не потрібно проштовхувати й ламати через коліно парламент. Цей закон має право на існування, більш того, я вважаю, що він правильний. Але в ньому повинні бути чітко прописані механізми, неможливо приймати закони, які розпоряджаються мільярдними статками, які вкрадені з держави, не пояснивши, чому, як і куди ці гроші підуть. Наразі це чутливе питання, я думаю, до наступної сесії емоції стихнуть, й ми знайдемо інших лобістів подібних ініціатив», – прокоментував народний депутат.

Він також зауважує, що Верховна Рада не розглянула законопроекти про вибори, депутатську недоторканість, а також про прозорість енергоринку й енергорегулятора. За словами Найєма, цей парламент провалив достатньо багато чутливих законів по відкритості й роботі парламенту й уряду.

А восени треба повернутися до розгляду питання про тарифи для населення, каже депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG