Доступність посилання

ТОП новини

Два дні й дві ночі. Як відбулися вибори на Луганщині


Виборці отримують бюлетені на дільниці у Верхній Вільховій
Виборці отримують бюлетені на дільниці у Верхній Вільховій

Виборчий округ №114, що на Луганщині, став найпроблемнішим під час проведення проміжних виборів народних депутатів. Про це заявили в громадській мережі «Опора» та Комітеті виборців України, які спостерігали за волевиявленням. Порушення були і під час голосування, і після закриття виборчих дільниць. Також спостерігачі заявили про завищену явку виборців, багато фактів підкупу, а також про те, що більшість кандидатів із 107 зареєстрованих – технічні. Наразі підрахунок голосів ще триває. За даними ЦВК, наразі опрацьовано понад 60% протоколів. Лідирує Сергій Шахов від «Нашого краю» – 36,87%. На другому місці – самовисуванець Валерій Мошенський з 17,93%. Хто найбільше витратив на передвиборчу кампанію у цьому виборчому окрузі? Що кажуть про кандидатів? І навіщо приїжджала на одну з дільниць народний депутат Надія Савченко?

«О, це мій сусід Славік. Та зрозуміло, що він технічний, підставний. Але він добрий сусід. Комп’ютер поламався – Славік, виручай. Славко допоміг. За кого він тут – не знаю. Самовисуванець, пише, але це не просто так він тут», – каже вголос чолов’яга середніх літ, вдягнений у кольорову футболку-поло, білі джинси та хороше взуття. Він розглядає портрети кандидатів на дільниці у дитячому будинку творчості в прикордонному селі Мілове. Приїхав сюди на заміну одного з членів комісії.

107 портретів кандидатів з передвиборчою програмою висять на кожній дільниці
107 портретів кандидатів з передвиборчою програмою висять на кожній дільниці

Дільницю влаштували у залі, що поруч, на першому поверсі. Там поставили три кабінки, за які члени комісії самостійно сплатили 150 гривень, щоб їх побудувати. Внесли пакунки з бюлетенями метрової довжини, у цей час жінка мила підлогу.

Кандидатський максимум

У неділю тут, як і скрізь у окрузі №114 Луганської області, відбулися вибори. Балотувалося аж 107 кандидатів. Це персональний рекорд Луганської області за кількістю претендентів на одне парламентське місце. 13 із них висуваються від політичних партій, інші – самовисуванці.

Вибори тут відбувалися тому, що депутата від округу Юрія Гарбуза президент призначив головою Луганської обласної військово-цивільної адміністрації замість Георгія Туки. А останній перейшов до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Таким чином сільськогосподарський регіон з поганими дорогами та маленькими містечками, селищами, які межують з окупованими територіями, потрапив у вир позапланової передвиборчої кампанії. Як кажуть виборці, в них було «свято щодня», а святковий настрій забезпечували кандидати – вечірками, концертами, шашликами, новими дитячими майданчиками, «іменними лавочками», а також обіцянками соціальної допомоги та грошима.

Андрій Лесик агітує у Біловодську за «Дружбу з російським народом», яка має багато прихільників у Луганській області. Його програма співпадає в цьому із програмою «Опозиційного блоку»
Андрій Лесик агітує у Біловодську за «Дружбу з російським народом», яка має багато прихільників у Луганській області. Його програма співпадає в цьому із програмою «Опозиційного блоку»
Агітація від Андрія Лесика на вулиці Біловодська
Агітація від Андрія Лесика на вулиці Біловодська
Лавки від кандидата Валерія Мошенського у Біловодську
Лавки від кандидата Валерія Мошенського у Біловодську

Найбільш вражаюче шоу, про яке згадують у всьому окрузі, забезпечив Анатолій Дєточка, місцевий аграрій та самовисуванець. Він привіз до Новопскова та Біловодська українського співака Павла Зіброва, який зібрав сотні людей на стадіоні та між піснями, які підспівували всі разом, вмовляв виборців голосувати за «свого кандидата» Дєточку. Ще один кандидат – самовисуванець від Аграрної партії Олексій Малеванець, влаштував пінні вечірки під гаслом «танцюємо до виборів».

Пінна вечірка від Олексія Малеванця відбулась у Біловодську в останній день агітації
Пінна вечірка від Олексія Малеванця відбулась у Біловодську в останній день агітації

Концерт Павла Зіброва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00

​За оцінкою громадянської мережі «Опора», яка спостерігає тут за виборчим процесом, найактивніші кампанії мали кандидати: від «Нашого краю» Сергій Шахов, Ірина Верігіна від ВО «Батьківщина», колишній виконувач обов’язків голови Луганської області, Борис Лебедєв з «Опоблоку», «свободівець» Ігор Швайка, самовисуванці Валерій Мошинський та Андрій Лесик. Останній - керівник харківського «Українського вибору» Віктора Медведчука та відомий тим, що його позбавили депутатського мандату в Харківській міськраді.

Саме Лесик, за підрахунками спостерігачів, витратив найбільше коштів на агітацію – 434 тисячі гривень. Другим за витратами на кампанію став Сергій Шахов від «Нашого краю» – приблизно 121 тисяча гривень. Більшість коштів, як він пояснив, він витратив на ЗМІ.

Передвиборча кампанія брудна та було виявлено багато фактів підкупу. Так кажуть в «Опорі». Спостерігачі зафіксували, як у селі Марківка представники громадської організації «Інститут відкритого суспільства» пропонувала 200 гривень кожному виборцю, хто візьме участь в соціологічному дослідженні. Його проводила команда кандидата Тараса Костанчука з добровольчого батальйону «Донбас».

Волонтери штабу кандидата від «Нашого краю» Сергія Шахова роздавали виборцям «соціальні картки», котрі, за їхніми обіцянками, можна буде обміняти на матеріальну винагороду після дня голосування до 3 тисяч гривень. Цими коштами нібито можна буде розраховуватись за електроенергію.

Соціальна картка від кандидата Сергія Шахова
Соціальна картка від кандидата Сергія Шахова
У Мілові не знімали агітацію у день тиші
У Мілові не знімали агітацію у день тиші
У Біловодську попереджують про шахрайство
У Біловодську попереджують про шахрайство

Серед порушень – традиційне для українських виборів використання адмінресурсу. Агітаційні матеріали в комунальній пресі розміщував, наприклад, головний кандидат від «Опоблоку» Борис Лебедєв. А також «чорний піар» – листівки з інформацією, що один з кандидатів помер. Агітація продовжувалась і в «день тиші», що також заборонено виборчим законодавством.

Взагалі, відзначають в «Опорі», більшість кандидатів зі 107 зареєстрованих – технічні. Їх реєструють із метою отримати квоти у виборчих комісіях.

Заміна у команді

Приблизно опівдні на дільниці №440530 у Будинку культури села Верхня Вільхова чотири виборці забрали бюлетені та пішли в кабінки голосувати. Одна з жінок затрималася та почала роздивлятися метровий бюлетень з прізвищами, які написані дрібними літерами. У неї не було окулярів, та члени комісії допомогли, дали свої.

Комісія на дільниці у Верхній Вільховій
Комісія на дільниці у Верхній Вільховій
Виборці отримують метрові бюлетені на дільниці у Верхній Вільховій
Виборці отримують метрові бюлетені на дільниці у Верхній Вільховій

«За кого проголосувала? Секрет, – каже жінка. – Читала-читала хвилин п’ять-десять програми та й обрала. Особливо ж нікого не знаю. Всліпу поставила галочку».

На той момент на дільниці проголосувало сто виборців, та й очікували не більше ніж двісті. Адже бюлетенів видали на 420 виборців.

«Немає, де жити, не те, щоб повиїжджали люди, – пояснив заступник голови комісії цієї дільниці Микола Миколайович, – постійно чути вибухи, люди бояться. У нас 124 акти руйнування домівок – пряме попадання, розбитий дах».

Більшість людей приходить вранці або пізніше ввечері, щоб уникнути сорокаградусної спеки. Але на дільницях трохи прохолодніше – є вентилятори.

Дільниця у Валуйському, село поряд зі Станицею Луганською. За два дні до виборів тут не було чутно пострілів
Дільниця у Валуйському, село поряд зі Станицею Луганською. За два дні до виборів тут не було чутно пострілів
Сільский клуб прикрасили до виборів
Сільский клуб прикрасили до виборів

На дільниці у селі Валуйське, яка розташована у приміщенні сільського клубу, на першу годину дня проголосувало 250 виборців, за даними комісії. Це найбільша дільниця у Станично-Луганському районі – на неї видали 2042 бюлетеня. Адже це номінально, каже представник комісії.

«Ми зовсім близько до лінії розмежування. Тому люди з дітьми поїхали, та залишились старі люди. Їх приблизно залишилась тут чверть від тих двох тисяч, – пояснила жінка. – Приходиш за адресою, а там сусіди кажуть, що люди в Луганську живуть, а сюди приїжджають тільки на вихідні. Дорога ж відкрита. Подивились, що все у порядку, та поїхали. Або їдуть в Біловодськ, туди, де безпечно».

Жінка вивчає бюлетень на дільниці у Біловодську
Жінка вивчає бюлетень на дільниці у Біловодську

Біловодськ – районний центр з населенням 8 тисяч жителів – на день виборів став центром основних подій. Саме сюди з міркувань безпеки перенесли ОВК, яка мала бути розташована у Станиці Луганський. У самій Станиці не відкрили жодної дільниці так само, як і у Трьохізбенці та інших селах, що мають кордон з окупованою територією. За рішенням ЦВК роботу розпочали тільки 133 дільниці з 197, багато з дільниць, що не відкрились, розташовані також на території підконтрольній бойовикам угруповання «ЛНР».

Але якщо голосування проходило без особливих ексцесів, то в комісіях був безлад. Причина тому – з самого ранку голови комісій отримали наказ телефоном від ОВК про зміну складу. До о пів на п'яту ранку ОВК змінила 400 членів дільничних комісій – це приблизно по 7 представників. На зміну команді, яка працювала на виборах протягом останніх тижнів, приїхали люди з інших областей. На деяких дільницях члени комісії збунтувались та не пустили нових членів – посилаючись на те, що в тих не було документів з мокрими печатками.

Голова та секретар комісії у Вільховій
Голова та секретар комісії у Вільховій

Як пояснили в Комітеті виборців України, заміна була зроблена цілком законно: кандидати в депутати мають право змінити склад комісії навіть у останній день перед голосуванням. Рішення ОВК прийняло вчасно, але повідомлення надійшли вранці – тільки тому, що технічно процедура внесення змін дуже тривала. Але у КВУ впевнені, що це шахрайська схема та засуджують такий крок.

Це було зроблено для того, щоб впливати на голосування під час підрахунку. Нові люди, хоч були подані різними кандидатами та були з різних областей, чомусь приїжджали в одному автобусі
Олексій Свєтіков

«Я впевнений, що це було зроблено для того, щоб впливати на голосування під час підрахунку, – каже Олексій Свєтіков з представництва КВУ у Луганській області. – Нові люди, хоч були подані різними кандидатами та були з різних областей, чомусь приїжджали в одному автобусі».

До того ж, якщо змінюють членів комісії, які мали за це отримати зарплатню, швидше за все, її не отримають, зазначив Свєтіков. Це також спричинило конфлікт між дільничними комісіями та ОВК.

Серед тих, хто наполягав на змінах у комісіях був Сергій Шахов, представник від «Нашого краю». Вночі з суботу на неділю він з’явився на ОВК, вимагав зробити заміну та звинуватив ОВК у затягуванні процесу та роботі на регіоналів.

«Це були люди Шахова, а вводили також за списками БПП, наприклад. Люди мотивовані», – каже Свєтіков з КВУ.

Переворот Шахова

«Наступного разу взагалі не буде явки. Жодної людини. З таким відношенням. Деякі дівчата, що вперше були в комісії, плакали – а ну, страх такий! Я таке вперше бачила, щоб людей на виборах міняли. До виборів – добре, але не під час!», – обурилася голова комісії з маленької дільниці Біловодського району.

«Скажіть, хто ви – преса? А газети нема?» – запитала жінка, яка лежала на підстілці в тіні під ОВК. Поряд – інші члени комісій, які з ночі очікували, коли комісія розпочне знову свою роботу. Адже після того, як ОВК прийняла протоколи із 13 дільниць, вона припинила роботу.

На кінець голосування все ще невідома явка. ОВК озвучує 63%, але потім вибачається та каже, що системний адміністратор, що вносить дані у систему помилився – аж на 20%. Тобто явка попередньо складає приблизно 40%. Адже за даними КВУ, який робив паралельний підрахунок, приблизно 45-49% виборців проголосували.

Всю ніч та наступний день люди чекають, щоб здати протоколи зі своїх дільниціь. Але на декілька годин ОВК припинила роботу
Всю ніч та наступний день люди чекають, щоб здати протоколи зі своїх дільниціь. Але на декілька годин ОВК припинила роботу
Люди намагаються потрапити до ОВК, щоб розібратися з головою комісії
Люди намагаються потрапити до ОВК, щоб розібратися з головою комісії

Коли спека стала нестерпною, у людей почав уриватися терпець та назрів бунт – вони зібралися біля дверей ОВК, куди їх не пускала охорона, та вимагали, щоб комісія розпочала роботу. Але цього не можна було зробити, бо не було кворуму. Вночі після незначних сварок в ОВК, частина її членів просто залишила будівлю та нічого не пояснила. Їх відпустили голова комісії та заступник.

Люди не пускають швидку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00


Далі події розвивалися ще стрімкіше – приблизно о другій годині дня повідомили, що будівля, де розташована ОВК, замінована. Кінологи перевірили, але нічого не знайшли. Заступник голови комісії Оксана Вурин намагалася залишити будівлю – вона скаржилася на погане самопочуття і за нею приїхала швидка. Люди, обурені тим, що чекають так довго, перегородили дорогу та не пускали швидку, але машина прорвалася і поїхала. Тим часом члени комісії, що залишилися, через ЦВК на основі подання від БПП змінили склад ОВК, таким чином приблизно о п’ятій вечора понеділка комісія знову почала приймати протоколи.

У комісії таким чином залишаються люди орієнтовані на Шахова та зацікавлені, щоб якомога швидше провести підрахунок
Олексій Кормілецький

«У комісії таким чином залишаються люди орієнтовані на Шахова та зацікавлені, щоб якомога швидше провести підрахунок», – пояснює представник «Опори» у Луганській області Олексій Кормілецький.

Я б не назвав його демократом. Це «лайт-версія «Партії регіонів». Методи агітації в нього жорсткіші та брудніші, ніж в «Опоблоці»
Олексій Кормілецький

Команда Шахова називає себе «продемократичними силами» та протиставляє себе колишнім регіоналам, а нині «Опозиційному блоку» в Луганській області. Шахова також пов’язують напряму з БПП.

«На президентських виборах Шахов вперше очолив штаб Петра Порошенка та був після цього орієнтований на БПП та наближений до Адміністрації президента, – каже Кормілецький та додає. – Знаючи його методи, я б не назвав його демократом. Це так звана «лайт-версія «Партії регіонів». Методи агітації в нього жорсткіші та брудніші, ніж в «Опоблоці».

Сергій Шахов на ОВК вже приймає вітання від своїх виборців
Сергій Шахов на ОВК вже приймає вітання від своїх виборців

Шахов колись представляв «Партію регіонів», але після того, як в нього почались розбіжності з головою «Партії регіонів» Олександром Єфремовим, він почав «орієнтуватися на протилежні сили».

О 15-00 годині у вівторок прийом протоколів та підрахунок голосів триває. За даними ЦВК, оброблено понад 60% протоколів. Сергій Шахов поки що лідирує – 39,25%. На другому місці – самовисуванець Валерій Мошенський з 17,91%.

Перші протоколи почали відкривати опівночі в неділю
Перші протоколи почали відкривати опівночі в неділю
Друга ніч на ОВК – люди сплять в актовому залі. Тут дуже спекотно
Друга ніч на ОВК – люди сплять в актовому залі. Тут дуже спекотно

Савченко приїхала на Луганщину

За декілька днів до виборів до Луганської області поїхала народний депутат Надія Савченко у супроводі її сестри Віри. Спочатку вона спілкувалася з військовослужбовцями, а після початку виборів зосередилася на дільницях та ОВК.

То вночі з суботи на неділю вона наполягала, щоб ОВК почала робити зміни у комісіях – що призвело до безладу на дільницях. Вранці її бачили на дільниці у Станично-Луганському районі. Вже пізно ввечері в неділю вона знов прийшла до ОВК та спілкувалася з головою комісії.

Надія Савченко спілкується з головою ОВК та каже, що вона незадоволена побаченим на дільницях у селах
Надія Савченко спілкується з головою ОВК та каже, що вона незадоволена побаченим на дільницях у селах

На запитання, чи приїхала вона на Луганщину, щоб допомагати кандидату від ВО «Батьківщина» Ірині Верігіній, вона сказала, що ні. За її словами, вона приїхала, щоб поспілкуватися з людьми та зрозуміти, яким чином закінчити війну. Насправді, з Верігіною її бачили тільки одного разу – вночі з суботу на неділю на ОВК, коли Шахов намагався домогтися змін у дільничних комісіях.

Савченко розповіла про свої спостереження журналістам: «Люди зневірені, люди малоосвічені, не мають правової грамотності. Звичайно, їх легше всього обдурить. Тому в цьому регіоні цим користуються, тут найбільше бардаку. Так, я все це бачу, я все це спостерігаю і вважаю, ці вибори нічого не вирішають. Ці кандидати не змінять владу, яка уже є, вони не додають їй краси і честі, і совісті».

Вона також додала, що не бачила істотних порушень на цих виборах, та уточнила, що погано обізнана у виборчому законодавстві.

На дільниці у Валуйському, де з людьми спілкувалася Савченко, кажуть, що «діло говорить» та «ми їй віримо».

Стихійний ринок біля КПВВ Станиця Луганська в день виборів пустує
Стихійний ринок біля КПВВ Станиця Луганська в день виборів пустує
Чоловік торгує овочами біля зруйнованої будівлі поряд з автовокзалом на КПВВ Станиця Луганська
Чоловік торгує овочами біля зруйнованої будівлі поряд з автовокзалом на КПВВ Станиця Луганська

В неділю біля КПВВ Станиці Луганська майже не було людей та було багато машин ОБСЄ. Поодинокі пішоходи перетинали лінію розмежування з «кравчучками» – на них сумки з їжею, овочі, м’ясо. Вони зазвичай купляють це все на торговельному майданчику неподалік від КПВВ. Торгують переважно приватні підприємці з найближчих сіл на підконтрольній Україні стороні.

Цього дня базар також був маленький – вибори, пояснюють місцеві.

«Я двохсота була на дільниці, – сказала жінка, яка продавала огірки та помідори. – Нормально проголосувала, «стрігачі» (спостерігачі – ред.) там були з Харкова».

«Ну, а як виживати? – продовжує вона. – Ми ж тільки з цього ринку й живемо. Люди з тієї сторони приходять та купляють. У нас дешевше. Ми возили овочі в Сєверодонецьк, та закрили всіх там. Але туди дуже дорого їздити – на бензин тільки 500 гривень. А ось батьки чоловіка у Луганську – батько не ходить, пенсію не може тут отримати та сидить на 1400 гривень – все. Та ми їдемо через день до нього з продуктами».

«А я на вибори не ходила, тому що нічого не зміниться, – сказала літня жінка, яка їхала до брата в окупований Луганськ. У ней також «кравчучка» з речами та їжею. – Ми вже одного разу обирали на «референдумі». Досить!»

«Вибори жахливі. Усі плюються, всіх вже дістала ця влада», – жаліється жінка у селі Мілове, яке розташоване на самому кордоні з Росією.

Через село Мілове, по вулиці Дружби народів, пролягає прикордонна лінія. По той бік кордону – селище Чертково, Ростовська область. Прямо за парканом із колючим дротом – залізничний вокзал. Саме туди тікали люди, коли почалися обстріли на Донбасі.

Після початку збройного конфлікту українська сторона закрила кордон для росіян. Тому сім’ї залишилися по обидва боки кордону. Адже українські громадяни можуть перетинати кордон, а російські – ні.

«У нас тут як єдине селище було – Мілове та Чертково. А тепер розділили нас, росіян не пропускають. Дочка не може піти до матері. Навіть на Великдень не пропускали на могилки – тут же всі родичі поховані. Воно так переплелося», – додають вони.

Виборці з Мілового кажуть, що дали кандидатам завдання – якщо ті будуть у Верховній Раді, щоб це питання вирішили.

«Головне, щоб мир був», – каже Олена з Біловодська.

Після початку збройного конфлікту на Донбасі в місті багато переселенців, багато з яких працює у Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG