Доступність посилання

ТОП новини

Справа Єфремова: «шоу» чи «політична воля»?


Олександр Єфремов під час засідання суду у Києві. 8 серпня 2016 року
Олександр Єфремов під час засідання суду у Києві. 8 серпня 2016 року

Заарештований екс-голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов залишається за ґратами. Апеляційний суд міста Києва переніс розгляд скарги на його арешт. Під вартою найближчі 60 діб буде також інший екс-регіонал Володимир Медяник. Він проходить свідком у справі Єфремова, його підозрюють у сепаратизмі. Обоє називають себе невинуватими та скаржаться на політичне підґрунтя справи. А Генеральна прокуратура обіцяє нові затримання у справі регіонала Єфремова.

Олександр Єфремов назвав судовий процес у його справі та підозри у порушенні територіальної цілісності України «травлею» за те, що він родом із Луганська. За словами екс-голови фракції Партії регіонів, відео 2014 року, де він закликав до «референдуму» з правом «звернутися за допомогою до братнього народу Російської Федерації» – монтаж. А ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького він не знає. Про це Олександр Єфремов заявив журналістам після засідання Апеляційного суду у його справі. Підозру в заволодінні майном «Луганськвугілля» він не коментував.


Розгляд скарги про арешт Єфремова перенесли на 10 серпня, адже не всі учасники судового процесу встигли ознайомитися з відповідним текстом. Єфремов перебуває за ґратами з 1 серпня, коли його арештували на два місяці. Його і надалі утримуватимуть у відділі забезпечення досудового розслідування СБУ, кажуть його адвокати.


Медяник проходить за двома «сепаратистськими» статтями


Аналогічне рішення, 60 діб під вартою, виніс Печерський суд і щодо іншого екс-депутата від Партії регіонів Володимира Медяника.

Про його затримання генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив у неділю. Правоохоронці виявили Медяника не за місцем проживання і майже добу чекали, коли той вийде з квартири. На думку прокурора Павла Кожухівського, екс-регіонал використав цей час, щоб знищити докази. Адвокат підозрюваного це заперечує.

Суд арештував екс-регіонала Медяника на 60 діб (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00


«Він підозрюється у вчиненні умисних дій у період із лютого 2014 року з метою змінити межі державного кордону за попередньою змовою з окремими народними депутатами сьомого скликання», – прокоментував Кожухівський.

На користь цього прокурори мають свідчення, відеоматеріали, архівні інтерв’ю самого підозрюваного. Окрім того, Медянику закидають фінансування та підтримку угруповання «ЛНР», яке в Україні визнане терористичним, ще на етапі його створення. Натомість Єфремов називає свого колегу «чесною людиною».


Сам Медяник, виступаючи у залі суду, назвав усі звинувачення безпідставними: «Я заявляю про те, що не був на масових заходах, ніяких заяв не робив, жодних підготовчих дій не вчиняв, і у змови не вступав».

За його словами, завжди з трибуни Верховної Ради, коли ще був депутатом, закликав до єдності та навіть закінчував виступи словами «Слава Україні».

«Шоу» чи «політична воля»?

Юрій Луценко запевняє: арешти у справі Єфремова лише почались. Генпрокуратура «має достатньо доказів проти цілої групи осіб, які замахнулися на свою власну державу», сказав він у коментарі «112 каналу». Сам екс-голова фракції Партії регіонів «може дати цінні свідчення про роль Росії у початковому етапі війни на сході України», говорив раніше генеральний прокурор.

Апеляційний суд у справі щодо арешту Єфремова. Київ, 8 серпня 2016 року
Апеляційний суд у справі щодо арешту Єфремова. Київ, 8 серпня 2016 року

Ще після 2004 року «таких сепаратистів, як Медяник, було пів-Луганська», каже в коментарі для Радіо Свобода Олексій Данилов, екс-голова Луганської облдержадміністрації часів президентства Віктора Ющенка. Він скептично ставиться до процесів, що зараз ініціювала Генеральна прокуратура.

Треба дивитися набагато серйозніше та набагато глибше на ці процеси, а не створювати такі шоу
Олексій Данилов

«Треба дивитися набагато серйозніше та набагато глибше на ці процеси, а не створювати такі шоу, які нікому не потрібні. Подіям вже два роки. А до цього року в нас не було прокуратури? Не було генеральних прокурорів? Голови Служби безпеки України? Це дивне правосуддя, як на мене», – каже Данилов.

Ключовим мотивом є необхідність навести лад в державі
Олександр Палій

Затриманнями у справі Олександра Єфремова українська влада хоче продемонструвати політичну волю, вважає політичний експерт Олександр Палій.

«Тобто політика там присутня, але вже як наслідок. Ключовим мотивом є необхідність навести лад в державі та довести і світові, і українському суспільстві, що це можливо», – вважає він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG