Доступність посилання

ТОП новини

«Судді Майдану» поза зоною досяжності (огляд преси)


«Український тиждень» пише, що жоден суддя, обвинувачений у переслідуванні активістів Майдану, за два роки так і не був засуджений за винесення неправомірних рішень. Максимальне покарання, яке вони отримали, – звільнення. Тим часом, тільки у справі Автомайдану суддів, які виносили неправомірні вироки, нарахували 147 осіб. Загалом же їх може бути вдвічі більше, зазначає тижневик у статті «Судді Майдану» поза зоною досяжності».

В Україні відносини великого бізнесу з Державною фіскальною службою дедалі частіше призводять до судових протистоянь, констатує тижневик «Дзеркало тижня». За останні місяці багатьом компаніям довелося оскаржувати дії фіскалів, доводячи абсурдність податкових претензій. Серед них чимало лідерів ринків і, за повідомленнями все тієї ж Фіскальної служби, добросовісних платників податків. Видання наголошує, що у співробітників фіскальних органів з'являються важелі, що дають змогу фактично шантажувати бізнес, формально не виходячи за рамки своїх повноважень. Докладніше тижневик розповідає в статті «ДФС проти великого бізнесу».

Володимир Путін має намір залишатися при владі ще довго і з цією метою починає власну «велику чистку», переконує «Новое время». Видання наголошує на тенденції: йдуть колишні соратники Путіна, свідки політичної молодості «вождя». Ті, хто особисто бачив те, що збереглося в рідкісних кадрах телевізійної хроніки початку 90-х, – як Путін тягне величезний портфель за своїм начальником, тодішнім мером Петербурга Анатолієм Собчаком. Ті, хто знають, як і чим він займався в пітерській мерії. Ті, хто були йому колись рівними. Ті, хто вірою і правдою допомагали будувати йому нинішній політичний режим. Щоб залишатися при владі в Росії довго або навіть довічно у нинішні важкі часи, в умовах зростаючої ізоляції і конфронтації із Заходом, Путіну потрібна перетряска його оточення і всієї політичної еліти. Тому «Новое время» переконує, що після відставки Сергія Іванова підуть й інші, не менш дивовижні відставки і призначення. Заголовок матеріалу – «Великий терор, версія 2.0».

Журналісти тижневика «Фокус» також вважають, що Путін все більше зосереджує владу в своїх руках. Відтепер у владну вертикаль включаються люди, яким він особисто нічого не винен, навпаки, вони йому повинні за те, що примітив і просунув. Число тих керівників, хто з лідером на «ти», стрімко звужується. Про це тижневик стверджує в статті «Путіна діти».

Українці довіряють трьом суспільним інститутам, крім церкви: армії, волонтерам і вченим, стверджує в тижневику «Фокус» соціолог Євген Головаха. Причому волонтери – це не тільки ті, хто щось возить на передову, а всі люди, що беруть на себе відповідальність за контроль за владою. Будь-які зміни проводяться інститутами, які користуються довірою у народу. Відтак, нові соціальні і політичні рухи, спираючись на українську інтелектуальну еліту, могли б створити альтернативу нинішній політичній системі і перемогти її на виборах. В принципі, може бути ще один шлях – прийти до демократії шляхом освіченого авторитаризму. Але освічений диктатор – це ілюзія, в Україні диктатор може бути тільки неосвіченим. Спроба Януковича стати неосвіченим диктатором взагалі привела до падіння його влади, нагадує експерт «Фокуса».

За останні півтора року в ДТП на мирних дорогах загинуло вчетверо більше українців, ніж за той же період в зоні бойових дій на сході країни, стверджує тижневик «Новое время». У Нацполіціі головною причиною ДТП, в результаті яких постраждали 5,5 тисяч осіб за 2015 рік, називають перевищення швидкості. Про інші причини аварій, і як їх можна унеможливити, видання розповідає в публікації «Війна на дорогах».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG