Доступність посилання

ТОП новини

Що в нових «копів» залишилось від старих «ментів»?


За останні десять днів резонансу набули щонайменше три інциденти за участю поліцейських, внаслідок яких ті були звільнені чи й взагалі арештовані. Найбільш гучним, без сумніву, можна вважати випадок у селі Криве Озеро, що в Миколаївській області. Там загинув чоловік після того, як шестеро поліцейських застосували до нього силу та спецзасоби. Загалом експерти зазначають, що попри значне зростання довіри до поліції вже реформовані правоохоронці доволі часто дозволять собі порушувати права українців. Чи не головною причиною такої поведінки називають безкарність.

Що в нових «копів» залишилось від старих «ментів»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після кожного з випадків керівництво поліції вживало достатньо суворі санкції щодо порушників. Так, у Кривому Озері трьох співробітників арештували, відділок розформований, а очільника обласного управління звільнили.

Також у Нацполіції пообіцяли звільнити патрульних, які в ніч на 30 серпня проявили бездіяльність у конфліктній ситуації, що відбулась у центрі Миколаєва. Тоді двоє п’яних напали на таксиста, били й ображали перехожих, а також хизувалися безкарністю.

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ: на відео нецензурна лексика!


І третій випадок кадрових чисток у поліції трапився в Добропіллі на Донеччині 28 серпня. Там звільнили керівника відділку поліції та трьох його підопічних. Причиною став сексуальний зв’язок з неповнолітньою. За словами керівника Нацполіції в Донецькій області В’ячеслава Аброськіна, про зґвалтування тут не йдеться.

За останній рік рівень довіри до поліції рекордно збільшився: з колишніх 5-7% до 34,1%. Щоправда, такі дані соціологічного дослідження фонд «Демократичні ініціативи» та Центр Разумкова оприлюднили ще у травні. Водночас, профільні експерти зазначають, що зловживання серед поліцейських залишається поширеною практикою. У правозахисній групі «Поліція під контролем» заявляють, що найчастіше українці на вулицях стикаються з незаконними обшуками чи перевіркою документів, образами, лайкою та погрозами з боку «копів» та їхньою бездіяльністю. Щоб пояснити, як діяти у схожих ситуаціях, представники експертної групи випустили спеціальну брошуру зі вказівками, як і кому скаржитись.

Поліція не визнає порушень зі свого боку – експерт

Чи не основною причиною зловживань серед нових патрульних член експертної групи «Поліція під контролем», юрист Євген Крапивін називає їхню безкарність.

Це мало місце раніше і чомусь це має місце сьогодні
Євген Крапивін

«До 1 січня цього року нова патрульна поліція взагалі не притягалась до дисциплінарної відповідальності, оскільки був чинний наказ, який забороняв за старим дисциплінарним статутом притягати. Зараз притягнення відбувається, але ця процедура доволі складна. Скарг майже немає. Поліція солідаризується. Вона колективно не визнає правопорушень зі свого боку. Це мало місце раніше і чомусь це має місце сьогодні», – розповідає член експертної групи «Поліція під контролем», юрист Євген Крапивін.

І якщо у випадку з новими патрульними фіксуються здебільшого дрібні правопорушення, то так зване «ядро» поліції, тобто слідчі, оперативники, підрозділи з боротьби з економічною злочинністю та інші, за словами Крапивіна, дозволяють собі значно більше. Тут ідеться вже про корупцію і навіть тортури. У цьому випадку своєрідною панацею могла стати переатестація.

Та в процесі роботи члени атестаційних комісій, які представляли громадський сектор, неодноразово заявляли про те, що процес переатестації перетворився на «показуху». Так, ще у червні представники кількох громадських організацій, серед яких «Народний тил», ВО «Автомайдан», заявили про свій вихід з комісій, оскільки не хотіли «надалі виступати ширмою процесу».

Це було «рішалово» – активіст

Євген Голубенко, активіст ВО «Автомайдан» та колишній член атестаційної комісії, у коментарі Радіо Свобода розповів, що контролювати якість атестації вдавалось з більшим чи меншим успіхом лише у перших п’яти областях, де вона відбувалась. Далі, наголошує активіст, контроль у комісіях отримали представники МВС, що звело атестацію нанівець.

Змінили сам процес (переатестації) так, що громадськість не мала впливу на прийняття рішень
Євген Голубенко

«Із шести чоловік було три представники Нацполіції, один із них патрульний – у більшості він був адекватний і голосував з громадськістю. І три представники громадськості, тобто був баланс. Потім їх розбалансували. У деяких комісіях був один представник громадськості і п’ять від Нацполіції. Це було так зване «рішалово». Проходили одіозні люди. Тому далі брати в цьому участь не було змоги, бо змінили сам процес так, що громадськість не мала впливу на прийняття рішень. У кожній комісії з атестації керівного складу областей були радники Авакова і більшість від Нацполіції», – пояснює Євген Голубенко.

До прикладу, за підрахунками експертної групи «Поліція під контролем», у Києві внаслідок переатестації звільнили 15-20% старих кадрів. На думку активістів, що брали участь у процесі, в регіонах ця цифра ще нижча.

Затримання поліцейських, підозрюваних у причетності до злочину в Кривому Озері на Миколаївщині
Затримання поліцейських, підозрюваних у причетності до злочину в Кривому Озері на Миколаївщині

Неможливо робити такі великі зміни і не забруднитись – Шевченко

Із шести правоохоронців, які фігурують у справі щодо вбивства у Кривому Озері, переатестацію успішно пройшли четверо поліцейських. Водночас, директор Департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко називає обрану модель переатестації оптимальною. Каже, пропозиції звільнити всіх є популістськими. Натомість пропонує критикам реформи самим записуватись у поліцейські, щоб власним прикладом показати, якою повинні бути нові «копи». Нагода для цього, каже, з’явиться вже 6 вересня, коли буде оголошений відбір 1000 нових патрульних.

Багато політичних гравців докладають своїх зусиль для того, щоб з невеличких епізодів, коли поліцейські помилилися або скоїли злочин, робити великі політичні історії
Артем Шевченко

Шевченко визнає, що три місяці, впродовж яких навчали нових поліцейських, справді, є занадто коротким терміном, але лише так, на думку директора департаменту, можна було надати реформі «швидкий темп і зробити її незворотною». Закінчувати навчання, каже Шевченко, нові «копи» були змушені вже на вулицях. Підвищений же інтерес до порушень, які останнім часом допускають поліцейські, вважає політичними спекуляціями.

«Оскільки в нас зараз кінець літа і початок політичного сезону, то багато політичних гравців докладають своїх зусиль для того, щоб з невеличких епізодів, коли поліцейські помилилися або скоїли злочин, робити великі політичні історії. Оскільки МВС реформується і реформує відомство, яке було брудним, то неможливо робити такі великі зміни і не забруднитись», – вважає Артем Шевченко.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що до жовтня завершать переатестацію всіх рівнів особового складу поліції. Також у найближчі місяці мають оголосити додаткові конкурси з набору в поліцію для поступової зміни старих кадрів.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG