Доступність посилання

ТОП новини

83 тисячі громадян України мають дозволи на проживання у Польщі


Ілюстративне фото. Вид на Старе Місто у Варшаві
Ілюстративне фото. Вид на Старе Місто у Варшаві

Варшава – Стати громадянином Польщі є справою нових можливостей в ЄС, і не лише для бідніших сусідів зі сходу, але і тих неєвропейців, кого зв’язують з Польщею лише родинні спогади. Щороку Польща надає своє громадянство приблизно п’ятьом тисячам іноземців. Найбільша група з них – приблизно 40 відсотків – з України. Поки що, як на 38-мільйонну Польщу, це незначні цифри. Проте експерти кажуть, що ситуація зміниться протягом кількох найближчих років. Серед потенційних польських громадян – власники «карти поляка» та молодь, яка приїдждає до Польщі здобувати вищу освіту.

Щороку Польща надає своє громадянство відносно невеликій кількості іноземців. 5 тисяч нових громадян на рік – це зовсім небагато для країни, де триває демографічна криза і продовжується трудова міграція до заможніших держав. Причому навіть ці 5 тисяч – це явище останніх п’яти років, бо раніше польські паспорти отримували лише 2-3 тисячі іноземців на рік. За словами польського експерта з Інституту громадських справ Пьотра Казмєркєвіча, польська влада поки що не визначилася зі своєю міграційною політикою.

«Ми не зауважуємо чогось такого, як активна політика заохочування іноземця до набуття польського громадянства – на сайтах президента, уряду, МЗС нема такої інформації. А це виникає з того, що у нас не відбулося солідної дискусії про еміграцію. Польща – це країна, з якої емігрувало багато громадян. У нас сподіваються, що значна частина з них повернеться на батьківщину. І щойно тоді, коли ми побачимо, який баланс, ми зможемо розпочати дебати на тему міграції», – розповів Радіо Свобода Казмєркєвіч.

Експерт Інституту громадських справ зазначає, що на сьогодні іноземці, які отримують польське громадянство – це передусім люди, які вже вкоренилися у Польщі, живуть і працюють в цій державі по 5 і більше років. Така ситуація зумовлена національним законодавством. Якщо кандидат на польського громадянина не має польського коріння і не одружений з громадянином Польщі, то процедура набуття громадянства досить складна і тривала. Крім цього, потрібно мати власне чи орендоване житло та постійне джерело доходів. За словами експерта, більшість осіб, які отримують громадянство Польщі, – це ті, хто приїжджає з України. Протягом двох-трьох останніх років польські паспорти отримували в середньому по 2 тисячі громадян України.

Окрім українців, маємо також громадян Білорусі та Росії – це три головні групи іноземців. Майже 40 відсотків осіб, які отримують польське громадянство, – це громадяни України
Пьотр Казмєркєвіч

«Окрім українців, маємо також громадян Білорусі та Росії – це три головні групи іноземців. Крім цього, росте кількість громадян Вірменії та В’єтнаму, тобто представників двох діаспор, які у Польщі поступово розвиваються. Ми бачимо, що їхня кількість постійно зростає. Наприклад, у 2014 році у нас було по 500 осіб в кожній з цих груп. Натомість, майже 40 відсотків осіб, які отримують польське громадянство, – це громадяни України», – говорить Казмеркєвіч.

Через тривалу процедуру поки що важко зауважити динаміку явища

За даними Міністерства закордонних справ Польщі, станом на 31 липня цього року 83 тисячі громадян України мали дійсні дозволи на проживання у Польщі, зокрема 22,5 тисячі – на постійне проживання. Протягом останніх років ці цифри поступово зростали. Динаміку трудової та освітньої міграції до Польщі відстежує варшавський фонд «Наш вибір». Голова цієї громадської організації Мирослава Керик пояснює причини настільки помітного збільшення українців у Польщі.

Ми маємо студентів, які дедалі частіше приїжджають навчатися до Польщі, причому не тільки у вищих навчальних закладах, але й у школах
Мирослава Керик

«Передусім це погіршення економічної ситуації, війна в Україні. Польщу розглядають як країну, в якій можна заробити або ж перебратися сюди на довготермінову міграцію. Свою роль відіграє територіальне розміщення, адже Польща знаходиться близько до України, багато вважають її другом України, її образ привабливий в Україні. Також ми маємо студентів, які дедалі частіше приїжджають навчатися до Польщі, причому не тільки у вищих навчальних закладах, але й у школах», – сказала Керик.

Фонд «Наш вибір» проводив дослідження настроїв студентської молоді, яка навчається у Польщі. Мирослава Керик говорить, що, за даними опитувань, молоді українці здебільшого не збираються повертатися в Україну. Після завершення навчання вони планують працювати у Польщі або в якійсь іншій країні ЄС. Таку думку підтверджує і Пьотр Казмєркевіч, експерт з Інституту громадських справ. Цей інститут спільно з Центром східних досліджень вивчав міграційний потенціал України.

«Погіршення економічної ситуації та нестабільність в Україні призводитиме до того, що значна частина українців, які вже є у Польщі, а особливо студенти, вирішить отримати дозволи на постійне проживання, а потім отримати громадянство. Та оскільки ця процедура досить тривала, то поки що цих заяв небагато, та їх помітно побільшає через кілька років. Саме через таку тривалу процедуру ми поки що не можемо зауважити цієї динаміки», – розповідає Казмєркевіч.

Українці набувають друге громадянство, та не хочуть зрікатися українського

Іноземці, які цікавляться польським громадянством, часто говорять, що Польща їх приваблює як країна, в якій вони почуваються у безпеці. За словами Казмєркевіча, так є у випадку громадян України та Ізраїля.

Питання безпеки та стабільного економічного зростання можуть приваблювати нових громадян і, як на мене, навіть за відсутності відповідної державної політики, їх кількість буде зростати
Пьотр Казмєркевіч

«Я вважаю, що тут важлива не так процедура чи політика польської держави, як ситуація в цих країнах і відносно непоганий образ Польщі. Починаючи з середини минулого року, можна говорити про відчутне зростання зацікавлення серед українців Польщею як країною відносно стабільною, безпечною та культурно близькою. Схоже на те, що питання безпеки та стабільного економічного зростання можуть приваблювати нових громадян і, як на мене, навіть за відсутності відповідної державної політики, їх кількість буде зростати», – зазначив Казмєркевіч.

У свою чергу Мирослава Керик нагадує, що саме цього року набули чинності зміни, внесені в закон про «карту поляка». Відповідно до нього, для власників такого документа значно спрощено процедуру набуття польського громадянства. Вони можуть подавати заяву на отримання громадянства вже через рік після того, як отримали право на постійне проживання у Польщі.

Цього року може бути помітне збільшення кількості, оскільки люди, які мають «карти поляка» старатимуться отримати громадянство
Мирослава Керик

«Я думаю, що цього року може бути помітне збільшення кількості, оскільки люди, які мають «карти поляка» старатимуться отримати громадянство, а також ті, які мають дозвіл на постійне проживання, можуть старатися. Так що записи уже ідуть на наступний рік, якщо йдеться про візит до відділу у справах іноземців», – розмірковує Керик.

За словами Мирослави Керик, поки що кількість громадян України, які отримали польські паспорти, є незначною – кілька тисяч. Та з кожним роком їх буде більше. Керик нагадує, що чимало українців вже мають громадянство держав, які межують з Україною з заходу, зокрема, йдеться про угорські та румунські паспорти. Набуваючи друге громадянство більшість так званих «біпатридів» не хоче зрікатися українського.

«Подвійне громадянство не виключає, що людина лояльна до цієї країни, тобто, що вона лояльна до України. Є багато різних механізмів, які є в інших державах, бо понад 100 країн у світі мають подвійне громадянство. І думаю, для України це питання часу. Якщо ж йдеться про українських громадян тут, то для них це перешкода, щоб отримати польське громадянство, а з другого боку, я знаю людей, які подають документи на польське громадянство і наразі не думають зрікатися українського. Бо Україна – це перша батьківщина, а Польща – друга, і вони себе відчувають частиною обох цих країн», – говорить громадська діячка.

На думку Мирослави Керик, українська держава не повинна вдавати, що проблеми двох паспортів у деяких її громадян не існує. Експерт вважає, що визнання подвійного громадянства в Україні – це питання часу. Натомість, каже Керик, треба вирішити, громадянство яких держав можна толерувати, а яких – ні. Скажімо, Росії у цьому списку не повинно бути, додає вона.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG