Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Німеччини заявив, що домагатиметься й від України компромісів у мінському процесі


Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото
Франк-Вальтер Штайнмаєр, архівне фото

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що разом із колегою з Франції Жаном-Марком Еро прибуде до Києва, щоб домагатися й від України компромісів у виконанні Мінських домовленостей.

«Готовність до компромісу потрібна з усіх сторін, і також потрібна воля, щоб утілити все, про що домовлено», – сказав він, перебуваючи в Ризі напередодні візиту до Києва, що запланований на середу.

Саме тому, сказав він, обидва міністри хочуть говорити з президентом України Петром Порошенком, прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом і політичними діячами у Верховній Раді про те, як повернути мінський процес на шлях виконання.

Штайнмаєр наголосив, що пропозиції обох міністрів чіткі: це і стабілізація перемир’я, і політичний процес.

За його словами, обидва міністри не оминуть можливості нагадати всім сторонам конфлікту про їхню відповідальність за досягнення політичного вирішення конфлікту на сході України і виконання Мінських домовленостей – і Києву, і Москві.

Тим часом у Києві президент України Петро Порошенко заявив, що має намір під час зустрічі з Франком-Вальтером Штайнмаєром і Жаном-Марком Еро скоординувати заходи тиску на Росію, щоб змусити її виконувати Мінські угоди в частині гарантування безпеки.

Натомість у Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва хоче домогтися від Києва паралельного виконання безпекових і політичних аспектів Мінських домовленостей.

У понеділок про необхідність для Києва йти на певні поступки Росії і сепаратистам у процесі вирішення конфлікту вже говорив посол Німеччини в Україні Ернст Райхель. «Україна в цьому конфлікті, (вирішення якого) регулюється Мінськими домовленостями, не може на 100 відсотків обстояти свої інтереси», – заявив він.

Україна твердо стоїть на позиції, що такі політичні елементи Мінських домовленостей, як місцеві вибори на окупованих частинах Донбасу за українським законодавством чи надання «амністії» (непритягнення до кримінальної відповідальності) щодо тих бойовиків, хто не вчинив тяжких злочинів, неможливо виконувати до повного виконання безпекового компонента. Зокрема, це неможливо до виведення з території України російських військ і найманців та бойової техніки і за нинішньої повної непідконтрольності українсько-російського кордону в регіоні, який, як наполягає Київ, має взяти під контроль спеціальна міжнародна поліційна місія. Москва ж, яка взагалі не визнає присутності своїх військ, найманців і бойової техніки в регіоні і всього свого воєнного втручання на Донбасі, заявляє, що місцеві вибори необхідні якнайшвидше, щоб «легітимізувати» ватажків угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними. На Заході загалом більше підтримують позицію Києва. Але там теж лунають голоси про необхідність досягти виконання Мінських домовленостей до кінця цього року будь-якою ціною.

XS
SM
MD
LG