Доступність посилання

ТОП новини

Думаючий електорат не пробачить лицемірства – політтехнолог про скандал щодо квартири Лещенка


Сергій Лещенко. Архівне фото
Сергій Лещенко. Архівне фото

НАБУ завершило перевірку законності придбання квартири за сім з половиною мільйонів гривень народним депутатом Сергієм Лещенком. Національне антикорупційне бюро України не виявило ознак кримінального правопорушення, однак під час аналізу звернули увагу на кілька, як висловились правоохоронці, «суперечливих моментів». Відтак, напрацьовані матеріали для роз’яснення детективи передали до Національної агенції питань запобігання корупції, яка й повинна займатись моніторингом способу життя народних депутатів. Втім, як би не закінчилась перевірка, експерти вважають, що скандал з квартирою вже завдав серйозний удар не лише по репутації Лещенка, а й загалом по молодих українських реформаторах.

​Публікуючи результати перевірки, директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що аналітики встановили кілька джерел надходження коштів, за які Сергій Лещенко придбав квартиру площею 200 квадратних метрів у Києві. Найбільше грошей – 3 мільйони 700 тисяч гривень, народний депутат позичив у свого колишнього роботодавця, керівника інтернет-сайту «Українська правда» Олени Притули. Ще майже два мільйони гривень – кошти зняті з банківського рахунку матері Лешенка.

У НАБУ уточнили, що, фактично, ці кошти належали політику, матір натомість лише керувала рахунками в банку. Сам депутат із власних заощаджень віддав 1 мільйон 780 тисяч гривень. Ще 150 тисяч дала у позику цивільна дружина політика, відома діджей Анастасія Топольська. За словами Ситника, перевірка показала, що прибутки за попередні роки, як Лещенка, так і позичальників, є достатніми для купівлі дороговартісної нерухомості.

Новобудова у якій придбав квартиру депутат Сергій Лещенко. Київ, 7 вересня 2016 року
Новобудова у якій придбав квартиру депутат Сергій Лещенко. Київ, 7 вересня 2016 року



Водночас, під час перевірки в НАБУ виявили щонайменше два пункти з ознаками адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією. Як пояснив директор відомства, Лещенко не вказав у декларації про доходи вклади у банках, якими володіє його матір. Також, у правоохоронців виникли застереження щодо безвідсоткової позики, які отримав народний депутат від близьких людей.

Жодних подарунків, відкатів не встановлено, не виявлено і їх не могло бути в принципі – Лещенко

«Чесно кажучи, такої практики – отримання безвідсоткового кредиту топ-чиновниками в інших державах немає. А тут людина отримує на 10 років значну суму коштів, при цьому вона не сплачує жодного відсотку. На мою думку, простий громадянин доступу до таких фінансів без відсотків не має. Тому, не сама сума позики є незаконною, а те, що ця сума надається взагалі без відсотку», – повідомив Ситник.

Сам Сергій Лещенко вважає, що в НАБУ під час перевірки допустились помилки, кваліфікуючи правові відносини з його близькими та ріднею, які передували купівлі нерухомості. Відтак, депутат заявив, що готує детальні пояснення з цього приводу вже для НАЗК.

«Що стосується пояснення джерел моїх доходів, то НАБУ провело детальну перевірку. Вони вивчили сотні сторінок документів, які я добровільно передав до цього правоохоронного органу, воно вивчило всю історію моїх доходів. Всі мої гроші є легальними. Жодних подарунків, відкатів, або будь-чого – не встановлено, не виявлено і їх не могло бути в принципі», – заявив політик.

На думку Сергія Лещенка, скандал довкола купівлі квартири роздмухують високопосадовці, проти яких спрямована його антикорупційна діяльність. Також за антикорупціонерами, як каже Лещенко, ведуть незаконне стеження та прослуховують їхні телефонні розмови.

Тут питання не юридичне, а моральне – Голобуцький

Політтехнолог Олексій Голобуцький у коментарі Радіо Свобода наголосив, що, на його думку, резонанс довкола нерухомості відчутно вдарить як по рейтингу партії «Демократичний альянс», членом правління якої зараз є Лещенко, так і загалом по репутації молодих політиків, які зараз націлені на реформування країни.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький



«Тут питання, в першу чергу, не юридичне, а моральне. І не в сумі грошей справа. Бо зі старою елітою все ясно. Там звинувачення проти всіх наших політиків навіть не мають ніякого сенсу, тому що народ все одно за них голосує. А Лещенко, він же орієнтується на думаючий електорат. А це люди, які можуть пробачити багато чого, але не пробачать цього лицемірства, яке вони бачать і так у нашій політиці», – вважає політтехнолог.

У перебігу свого брифінгу в понеділок Сергій Лещенко підтвердив також володіння ще однією квартирою в Києві на вулиці Вадима Гетьмана, втім, не захотів пояснювати походження цієї нерухомості.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG