Доступність посилання

ТОП новини

Росія Путіна: від КДБ до МГБ


Москва – Російська газета «Коммерсант» повідомила про плани влади створити в Росії нове Міністерство державної безпеки. За даними видання, МДБ буде створено ще до президентських виборів 2018 року і включатиме у себе Федеральну службу безпеки (ФСБ), Службу зовнішньої розвідки та більшість підрозділів Федеральної служби охорони. Для чого Кремлю потрібне реформування старого-нового відомства, з’ясовувало Радіо Свобода.

У нового російського відомства, яке буде створено на основі нинішньої Федеральної служби безпеки, значно розширяться повноваження: воно буде не тільки супроводжувати і забезпечувати розслідування кримінальних справ, порушених за його матеріалами, Слідчим комітетом та МВС, а й здійснювати процесуальний нагляд за ними. Фактично, відомству повертають повноваження старого КДБ.

Головний редактор сайту «Агентура.ру» Андрій Солдатов не виключає, що інформація «Коммерсанта» достовірна, однак, на його думку, навряд чи реформи сприятимуть ефективності роботи відомств, які планують об’єднати в одне.

Андрій Солдатов
Андрій Солдатов

Злиття відомств автоматично означає – не буде ні поліпшення координації, ні підвищення ефективності
Андрій Солдатов

«З точки зору підвищення ефективності спецслужб, план, який опублікований «Комерсантом», взагалі не має сенсу і ніяк цю ефективність не покращує. Злиття відомств автоматично означає – не буде ні поліпшення координації, ні підвищення ефективності. Більш того, в деяких випадках це прямо суперечить інтересам деяких спецслужб, які можуть бути учасниками цього процесу. Наприклад, немає ніякого сенсу зливати сьогодні Службу зовнішньої розвідки та ФСБ, тому що у ФСБ із 1999 року є власний розвідувальний підрозділ. Також абсолютно немає сенсу раптом різко робити Слідче управління ФСБ головним слідчим органом Російської Федерації».

«Нове КДБ»

В експертних колах існує думка, що реформа і злиття силових відомств затіяна для того, щоб запобігти зростаючій загрозі політичній стабільності напередодні президентських виборів 2018 року. Однак, за словами Андрія Солдатова, версія не дуже правдоподібна, оскільки під час реформ ефективність відомств, як правило, знижується. Солдатов говорить, що за багатьма показниками нове відомство буде реінкарнацією радянського КДБ.

Замикання такої кількості функцій на одне відомство – ідея саме радянського КДБ
Андрій Солдатов

«Замикання такої кількості функцій на одне відомство – ідея саме радянського КДБ. Коли у вас одне відомство займається забезпеченням безпеки у вкрай широкому, я б сказав, радянському розумінні цього слова – від боротьби зі шпигунами до забезпечення політичної стабільності, від боротьби з політичними супротивниками до охорони кордонів і здійснення розвідувальної діяльності. Тут про жоден демократичний контроль, жоден адекватний план створення сучасної спецслужби мова не йде. Це повернення до старої моделі».

Захист від можливих протестів?

Опозиційний політик, полковник ФСБ у відставці Геннадій Гудков вважає, що влада побоюється масових протестів громадян і готується з ними боротися силовими методами.

Геннадій Гудков
Геннадій Гудков

Все, чого боїться влада, – це реального політичного протесту, виходу людей на вулиці
Геннадій Гудков

«Цілком очевидно, що все, чого боїться влада, – це реального політичного протесту, виходу людей на вулиці. Тому я цілком допускаю, що вже сьогодні влада починає готуватися до розгону мітингів, походів, демонстрацій – але не тих, які були з білими стрічками та з незагрозливими білими кульками, а до тих протестів, які будуть викликані подальшим погіршенням якості та рівня життя, зубожінням мас, безробіттям», – наголошує Геннадій Гудков.

За його словами, КДБ не допоміг КПРС і СРСР уникнути розпаду, розвалу. Нова структура, яка є реінкарнацією радянської держбезпеки, на якийсь час, на думку Гудкова, ймовірно, зможе залякати людей і збити хвилю протестів, однак втримати систему від розвалу вона не здатна.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG