Доступність посилання

ТОП новини

Якщо так буде далі, то ми програємо війну − Дейнега


©Shutterstock
©Shutterstock

Волонтери вдаються до все більш нестандартних прийомів, аби привернути увагу українців до війни. Цього разу, щоб зібрати гроші на джип для однієї з бригад на передовій, відомі волонтери в Києві змушені опановувати професію таксиста. Та навіть, якщо ця акція буде успішною, волонтери констатують, що підтримка армії впала в рази. Значна частина об'єднань та фондів уже припинили свою діяльність, інші змінюють формат роботи, зосереджуючись на окремих вузьких напрямках допомоги. У Міноборони визнають, що попри значні успіхи в речовому забезпеченні, на третьому році війни ще не можуть повністю відмовитись від послуг волонтерів.

У фонді «Повернись живим» поставили мету– за три дні зібрати 125 тисяч гривень, щоб купити позашляховик для 30-ї окремої механізованої бригади ЗСУ. 22 вересня − дедлайн, який, втім, можуть продовжити, якщо необхідної суми не буде. Аби взяти участь у зборі коштів, достатньо замовити таксі через мобільний додаток сервісу Uklon. Якщо під час замовлення клієнт залишає у відповідному полі хештег #wartaxi, то вся вартість поїздки автоматично перераховується для придбання машини.

Особливість акції і в тому, що до замовника може приїхати не звичайне таксі, а позашляховик, який невдовзі відправлять на передову, за кермом якого буде хтось зі знаних в Україні волонтерів. Серед учасників волонтери з об'єднань «Народний тил», «Армія SOS», «Повернись живим» та інші.

Віталій Дейнега за кермом «військового» таксі (фото зі сторінки фонду «Повернись живим» у Facebook)
Віталій Дейнега за кермом «військового» таксі (фото зі сторінки фонду «Повернись живим» у Facebook)

Автором ідеї є засновник благодійного фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега. Починаючи від 2014 року, організація зібрала допомоги для військових уже на 94 мільйони гривень. Однак, визнає керівник об'єднання, робити це з кожним місяцем стає все важче. Якщо минулого року за тиждень вдавалось акумулювати мільйон гривень, то тепер ця сума не перевищує 600-700 тисяч. І це, зазначає волонтер, ще дуже хороший показник. Каже: в інших організацій надходження впали в десятки разів. Більшість же ж до цього моменту просто припинили свою роботу.

Українці «роздупляються», коли все вже геть погано − волонтер

За спостереженнями Дейнеги, в кінці 2016 року привернути увагу українців до війни вкрай складно, відтак, щоб продовжувати успішно працювати, доводиться вдаватись до нетривіальних рішень. Якраз таким волонтер вважає ідею з «військовим» таксі. Серед причин падіння інтересу до військових дій на Донбасі керівник фонду «Повернись живим» називає дві основні: це політика керівництва країни, яке постійно заявляє про повну забезпеченість військових. Хоча, постійно відвідуючи передову, Дейнега заявляє про значні упущення, які не вдалося вирішити досі. А також байдуже ставлення до війни більшості пересічних українців.

Тільки-но все більш-менш заспокоїлось, українцям це набридло, їм стало не так цікаво. Вони дали по 100-200 гривень один раз на фронт і на цьому їхня допомога закінчилась − у більшості випадків
Віталій Дейнега

«Українці − це нація, яка «роздупляється», коли все вже геть погано. Тобто, коли війна, коли було вже нікуди діватись, коли ми реально не розуміли, чи буде наступного року існувати така держава, як Україна, то тоді весь народ піднявся. Але тут же, тільки-но все більш-менш заспокоїлось, українцям це набридло, їм стало не так цікаво. Вони дали по 100-200 гривень один раз на фронт і на цьому їхня допомога закінчилась − у більшості випадків. Фактично, за статистикою, реальну допомогу дає один-два відсотки людей. Якщо так буде далі, то ми програємо війну», − вважає волонтер.

Попри значне затишшя в зоні бойових дій на Донбасі, після оголошеного 15 вересня режиму тиші, поодинокі обстріли продовжуються. Серед тих нечисленних гарячих точок, які залишились на карті АТО, населені пункти Старогнатівка та Новотоїцьке. Тут 21 вересня бойовики вели вогонь з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. І саме в цьому районі тримають оборону бійці 30-ї окремої механізованої бригади, для яких і збирають кошти «волонтери-таксисти».

Військові кажуть, що без волонтерів поки обійтись не можуть

Представник бригади Іван Бурдюх у коментарі Радіо Свобода визнав, що від початку антитерористичної операції забезпечення бійців, справді, значно покращилось. Водночас, поки що без волонтерської допомоги на передовій довелося б скрутно. Адже, якщо в продовольстві, формі та засобах захисту бійці вже не відчувають потреби, то дорожче військове обладнання армія поки дозволити собі не може. У першу чергу, пояснює Бурдюх, це стосується тепловізорів та приладів нічного бачення. Вони особливо потрібні, зважаючи на характер бойових дій на сході.

Тепловізор бійцям на Донбасі від фонду «Повернись живим» (фото зі сторінки фонду у Facebook)
Тепловізор бійцям на Донбасі від фонду «Повернись живим» (фото зі сторінки фонду у Facebook)

Уявіть, що ви стоїте на передній лінії і нічого не бачите, дує вітер і ви нічого не чуєте. Коли є тепловізор, ви бачите бодай силует вже за 700 метрів. Це дуже важливо
Іван Бурдюх

«Уявіть, що ви стоїте на передній лінії і нічого не бачите, дме вітер і ви нічого не чуєте. Коли є тепловізор, ви бачите бодай силует уже за 700 метрів. Це дуже важливо. Зараз окопна війна і диверсійно-розвідувальні групи, навіть ті, які намагаються просто розвідати, де наші озброєння, де наші машини, вогневі точки − тепловізори дуже добре допомагають їх побачити й ідентифікувати», − пояснює боєць.

Саме у вузькій спеціалізації фондів та груп бачить майбутнє волонтерського руху Віталій Дейнега. До прикладу, «Повернись живим» уже довгий час працює за двома основними напрямками − постачання й ремонт колісної техніки і, в першу чергу, військова електроніка. Зокрема, йдеться про gps-навігатори, приціли, ті ж таки тепловізори, прилади нічого бачення, спеціалізовані планшети.

Аби військові отримували все необхідне для служби і забезпечення було якісним, у структурі Міноборони створили окрему ланку − Центр розвитку й супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Два головні завдання центру − розробка нових зразків одягу та спорядження для війська, а також контроль за якістю того, що отримують бійці. Зараз, до прикладу, в ЗСУ активно тестують нові сухпайки, які розробили в ЦРСМЗ. Також, серед останніх розробок уже третє покоління берців. Загалом же розробленими й затвердженими є понад 70 нових предметів бойового екіпірування. Частина з них уже надходить у підрозділи.

Система пручається, тому потрібен контроль волонтерів − Марченко

Керує Центром Дмитро Марченко. На посаду потрапив після служби в АТО. Разом з іншими десантниками офіцер був серед захисників Донецького аеропорту. Наразі через дефіцит бюджету від допомоги волонтерів відмовитись не вдасться, але необхідна вона, каже керівник Центру, лише у закупівлі високотехнологічного обладнання.

Керівник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Марченко презентує нові сухпайки (фото зі сторінки центру у Facebook)
Керівник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Марченко презентує нові сухпайки (фото зі сторінки центру у Facebook)

Значну допомогу у цій сфері ЗСУ отримує також з-за кордону. Так, серед інших вантажів, цього року США пообіцяли і вже частково передали українській стороні понад дві тисячі приладів нічого бачення, контрбатарейні радари, кілька десятків безпілотників.

Втім, на думку Дмитра Марченка, волонтери були б найбільш ефективними в іншій сфері. Вони, вважає керівник Центру, могли б контролювати процес реформування війська.

Волонтерів треба однозначно залучати на відкритий контроль, на перевірки. Треба додатковий контроль за якістю харчування, за якістю форми, думаю, від цього буде користь
Дмитро Марченко

«Волонтерів треба однозначно залучати на відкритий контроль, на перевірки. Треба додатковий контроль за якістю харчування, за якістю форми, думаю, від цього буде користь. Зараз відбувається багато процесів, які спрямовані проти системи. Відповідно, система пручається. Тож, зараз є напрямки, на яких відбувається боротьба з цієї системою і було б не погано залучати волонтерів для допомоги», − вважає Марченко.

Водночас співзасновник волонтерської групи «Combat-UA» Павло Кащук, який заявив про припинення діяльності ще в січні цього року, пояснив своє рішення тим, що робота волонтерів «розслабила армію і владу», через що необхідні реформи у війську не проводять.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG