Доступність посилання

ТОП новини

Слідство дає Росії шанс зробити крок від могили, яку вона собі риє – розслідувач Bellingcat


Бойовики угруповання «ДНР» біля уламків літака Boeing 777 неподалік села Грабове. Донбас, 20 липня 2014 року
Бойовики угруповання «ДНР» біля уламків літака Boeing 777 неподалік села Грабове. Донбас, 20 липня 2014 року

Міжнародна слідча група, яку очолює прокуратура Нідерландів (Joint Investigation Team, JIT), в середу оприлюднила перші підсумки офіційного розслідування катастрофи «Боїнга-777» «Малайзійських авіаліній» під Донецьком 17 липня 2014 року. Слідчі вивчили тисячі свідчень – фотографій, свідчень очевидців, перехоплених телефонних розмов. Головні висновки слідства – ракетна установка «Бук», з якої збили «Боїнг», була доставлена в Донецьку область України з Росії, а ракета була запущена в літак з території, яка перебувала під контролем сепаратистів «ДНР».

Презентація першої доповіді Міжнародної слідчої групи з розслідування катастрофи рейсу MH17
Презентація першої доповіді Міжнародної слідчої групи з розслідування катастрофи рейсу MH17

Незважаючи на це, прямих звинувачень на адресу Кремля з вуст представників слідства в середу так і не прозвучало. «Росії просто дають останній шанс відійти на крок від могили, яку вона собі риє», – говорить член групи розслідувачів Bellingcat Арік Толер, якого Радіо Свобода попросило прокоментувати оприлюднені дані. У Bellingcat розслідували катастрофу «Боїнга» за відкритими джерелами в інтернеті з дня трагедії, і висновки міжнародного слідства повністю збігаються з їхньою версією того, що сталося.

– Я не був здивований і водночас був. Я не був здивований, тому що основні відомості про «Бук», який збив рейс MH17, збіглися з інформацією, отриманою нами під час розслідувань за останні 2,5 роки. Місце, звідки був зроблений запуск, тягач, який доставляв «Бук», маршрут, дати, коли він перетинав кордон. Сюрпризом для мене стало те, що JIT опублікувала нові свідчення, про які ми не знали. Наприклад, нова фотографія сліду від запуску ракети в небі. Вона дозволила зробити точний розрахунок і ще раз довести, звідки був зроблений запуск. Ми знали і до сьогоднішнього дня, що дві фотографії «Бука», опубліковані невдовзі після катастрофи журналом Paris Match, – це кадри з відео. Але ми і не сподівалися побачити саме це відео. Сьогодні ми його побачили. У доповіді є нові свідчення, але більша частина з представлених доказів нам була відома.

– Чи побачили Ви сьогодні значний прогрес в розслідуванні катастрофи рейсу MH17?

– Так, я побачив кілька дуже цікавих моментів, в яких слідство значно просунулося. Люди, які працюють в Міжнародній слідчій групі, знають набагато більше, ніж ми. Я вражений. І я радий, тому що після доповіді Ради безпеки Нідерландів багато були дуже розчаровані. Тепер у нас є перехоплені переговори сепаратистів за день до катастрофи, в день, коли був збитий літак, на наступний день.

Слідство демонструє обережність, незважаючи на те що воно знайшло безліч свідчень причетності Росії до катастрофи. На сьогодні це політичне рішення, яке ухвалене, щоб дати Росії як державі, дати приватним особам можливість почати по-справжньому співпрацювати зі слідством, поки ситуація не стала для них ще гіршою

Так, можна сказати, що слідство демонструє обережність, незважаючи на те що воно знайшло безліч свідчень причетності Росії до катастрофи. Моя думка – на сьогодні це політичне рішення, яке ухвалене для того, щоб дати Росії як державі, дати приватним особам можливість почати по-справжньому співпрацювати зі слідством, поки ситуація не стала для них ще гіршою.

– Ви маєте на увазі, що саме тому Міжнародна слідча група знову офіційно не заявила про причетність Росії до катастрофи, хоча і визнала, що «Бук» був привезений до України з Росії?

– Так. Вони визнали факт причетності Росії, але безпосередньо не звинуватили ні Міністерство оборони, ні будь-який з його військових підрозділів. Для мене очевидно, що саме тому вони і зробили акцент на тому, що шукають нових свідків або безпосередніх учасників, які можуть бути звільнені від кримінальної відповідальності у разі, якщо вони добровільно будуть співпрацювати зі слідством.

– Міжнародна слідча група не назвала конкретних імен, але назвала приблизну кількість причетних до катастрофи – близько ста осіб. Ця цифра корелює з вашими дослідженнями про 53-ю зенітно-ракетну бригаду з Курська, військовослужбовці якої, на думку Bellingcat, причетні до катастрофи?

– Я думаю, вони включили до цього числа осіб по інший бік кордону, сепаратистів.

Військовослужбовці 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська на фоні установки «Бук»
Військовослужбовці 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська на фоні установки «Бук»

Думаю, що більшість з цієї сотні людей – це все-таки російські військові, не тільки з 53-ї бригади, а й з підрозділів, які транспортували «Буки» на південь Росії. А решта – сепаратисти або російські «добровольці»

Я думаю, що більшість з цієї сотні людей – це все-таки російські військові, не тільки з 53-ї бригади, а й з підрозділів, які транспортували «Буки» на південь Росії. А решта – сепаратисти або російські «добровольці».

– Міжнародна слідча група заявила, що у неї є й інші дані, але вони поки не можуть бути опубліковані, щоб не нашкодити розслідуванню, що триває. У вас є уявлення, про які докази може йтися? Це можуть бути імена і прізвища безпосередніх виконавців злочину?

– Думаю так.

Це в якомусь сенсі політичне питання

Знову ж таки, це в якомусь сенсі політичне питання. Очевидно, що у слідства є ще величезна кількість інформації, і вона продовжує надходити. Вони навіть згадували точний час, коли була отримана та чи інша інформація, – наприклад, знімки сліду від запуску були отримані тільки навесні цього року.

Впевнений, що у них є імена і прізвища конкретних російських солдатів, які, як вони думають, чи навіть як вони знають точно, причетні до цієї історії

Я впевнений, що у них є імена і прізвища конкретних російських солдатів, які, як вони думають, чи навіть як вони знають точно, причетні до цієї історії. Але я думаю, у слідства є і купа іншої інформації. Я помітив, що на прес-конференції вони навіть замазали на одному відео точний індекс ракети «Бука», залишивши тільки першу частину – «9М38», хоча це був шматочок тривалістю всього 3 секунди. На ньому замазані останні два знаки, той самий індекс «M1», навколо якого було багато суперечок і який точно збігається з «Буками», які були на озброєнні в 53-ї бригади з Курська.

Думаю, вони обережні, щоб дати Росії шанс зробити крок від могили, яку вона собі риє, продовжуючи все заперечувати

Я думаю, вони обережні, щоб дати Росії шанс зробити крок від могили, яку вона собі риє, продовжуючи все заперечувати.

– Але чи важливий тепер тип ракети, якщо відоме точне місце її запуску?

– Ні, абсолютно не важливий.

Фотографії випаленої землі на місці запуску ракети з «Бука»
Фотографії випаленої землі на місці запуску ракети з «Бука»

Вони виявляють обережність. Це прямо вказало б на причетність до катастрофи 53-ї зенітно-ракетної бригади збройних сил Росії

Я впевнений, що слідству відомий точний тип ракети, але повторюся – вони виявляють обережність і не поспішають його називати, тому що це прямо вказало б на причетність до катастрофи 53-ї зенітно-ракетної бригади збройних сил Росії.

– Які ще кроки може зробити Міжнародна слідча група в своєму розслідуванні, не враховуючи пошуку свідків або учасників атаки на «Боїнг»?

– Складно сказати, оскільки ми не знаємо, яка інформація у них вже є, а яку вони поки притримують. Очевидно, це пошук людей, які фігурують в перехоплених телефонних переговорах, наприклад, того ж Андрія Івановича з позивним «Оріон». Не думаю, що в цій справі залишилося багато можливостей в тому, що стосується дослідження відкритих джерел.

Майже все, що можна, вже знайдено, досліджено і перевірено ще кілька разів. Залишаються зовсім специфічні наукові методи і надія на те, що хтось добровільно вийде на зв'язок зі слідством і передасть якісь нові дані

Майже все, що можна, вже знайдено, досліджено і перевірено ще кілька разів. Тому залишаються зовсім специфічні наукові методи і надія на те, що хтось добровільно вийде на зв'язок зі слідством і передасть якісь нові дані. Теоретично ще є надія, що Росія все-таки почне хоча б трошки співпрацювати зі слідством, але судячи з того, що ми бачимо, такого наміру у неї немає.

Голоси «Оріона» і «Дельфіна» на опублікованих Міжнародною слідчою групою телефонних розмовах:

– Як Ви оцінюєте реакцію офіційних російських осіб на доповідь JIT? Марія Захарова каже, що розслідування «політично мотивоване», «Алмаз-Антей» – що «пошкодження «Боїнга» MH17 в нідерландському звіті не відповідають реальним»?

– А що залишається, це їх остання лінія захисту.

Політично мотивоване? У ній навіть жодного разу не згадується російська армія

Політично мотивоване? У ній навіть жодного разу не згадується російська армія. Захарова думає, що це політично мотивована доповідь? Нехай краще почекає наступної, в якій вже прямим текстом буде сказано і про причетність російської армії або названі конкретні імена російських солдатів.

– Чому, як Ви думаєте, Міністерство оборони Росії оприлюднило нові дані з радару лише за кілька днів до прес-конференції Міжнародної слідчої групи?

– Гарне запитання. Думаю, причин може бути кілька. Представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, наприклад, подав у відставку за кілька днів до оприлюднення нових даних радару. Він, нагадаю, був одним з найбільш переконаних прихильників теорії про те, що «Боїнг» був збитий українським винищувачем Су-25. І ось він подає у відставку, а через кілька днів з'являються нові дані про те, що ніяких винищувачів в небі поблизу «Боїнга» не було. Можна подумати, що Росія вирішила трохи відступити і показати хоча б трохи правди. З іншого боку, насправді, як мені здається, причина в іншому. Вони тримали цю інформацію у себе всі ці два роки лише для того, щоб за кілька днів до доповіді JIT заявити (і я впевнений, що вони це вже сказали): «Дивіться, вони в своєму розслідуванні не врахували наші нові дані, тому воно не може бути об'єктивним». Це було зроблено, щоб знецінити роботу Міжнародної слідчої групи.

– Ви в Bellingcat будете продовжувати своє розслідування катастрофи «Боїнга»?

Росія буде продовжувати брехати про обставини того, що сталося. Ми маємо цю брехню спростовувати

– Звичайно. По-перше, нам треба буде уважно вивчити опубліковані нові відео і фотографії.

Ну, і потім, Росія ж буде продовжувати брехати про обставини того, що сталося. І в міру того, як вони будуть брехати знову і знову, ми маємо цю брехню спростовувати. Тож в цьому сенсі без роботи ми не залишимося.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG