Доступність посилання

ТОП новини

Санкційне павутиння і «комар» із Кремля


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

(Рубрика «Точка зору»)

Ще кілька тижнів тому головним питанням, яке виникало, коли мова йшла про санкції проти Росії, було: скасують їх зовсім чи послаблять. Багато хто з європейських політиків стверджував, що санкції не дають ніяких результатів, а тільки створюють проблеми для економік західних країн.

Сьогодні все змінилося з точністю до навпаки. По-перше, сам Володимир Путін несподівано визнав, що його турбують і санкції, і «антисанкції», коли зажадав від Сполучених Штатів компенсувати збиток, який введення обмежувальних заходів завдало російській економіці. А по-друге, у Заходу і Росії з’явилися нові проблеми – не менш серйозні, ніж Донбас.

Зараз про санкції кажуть, коли мова йде про необхідність зупинити знищення Алеппо військами сирійської урядової армії при активній російській участі. Про необхідність запровадження санкцій проти Москви за її поведінку в Сирії вже висловилися і американські, і німецькі, і французькі політики. І хоча опонентів впливу на Кремль вистачає і в цьому випадку, з кожним знищеним госпіталем в Алеппо позиції прихильників покарання Путіна і Асада будуть тільки зміцнюватися.

Ще одна можливість запровадження нових санкцій виникла у зв’язку із офіційним визнанням американськими спецслужбами можливої російської участі в кібератаках на урядові сервери США. Про те, що Кремль повинен поплатитися за своє піратство, вже заявили американські конгресмени, ця тема активно обговорюється в медіа.

Вимальовується справжня санкційна павутина, в якій повинен обов’язково заплутатися кремлівський «комар». Зрозуміло, що відкритий конфлікт із ядерною державою ніхто не допустить. Але заходи, які спрямовані на підрив економіки агресивної країни, здійснювати необхідно.

На Заході багато хто говорить, що ці заходи позначаються насамперед на звичайних людях, а Путін та інші нувориші не помічають обмежень у своїх розкішних віллах та урядових резиденціях. Але якщо ми хочемо реальних змін у Росії, так і повинно відбуватися. Наслідки агресивної політики своєї країни повинні в повній мірі відчути пересічні росіяни – ті, хто буде будувати нову державу після краху путінського режиму. Адже успіх Німеччини після Другої світової війни був забезпечений саме тим, що її наслідки відчули на собі звичайні німці, а не еліта гітлерівського режиму.

Втім, у цій ситуації з’являється можливість вирішити проблему і зі злочинною «елітою»: коли народ в повній мірі відчуває наслідки краху економіки і робить необхідні висновки, колишня «еліта» опиняється на лаві підсудних.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG