Доступність посилання

ТОП новини

Зима 2016-2017: чи буде тепло і світло в українських оселях?


Київ – Українці переживуть зиму без масових відключень електроенергії, обіцяють у компанії «Укренерго». Запаси вугілля і газу в підземних сховищах є дещо нижчими, ніж торік перед початком опалювального сезону, однак у Міненерго вважають їх достатніми. У разі, якщо дефіцит вугілля на ТЕС усе ж виникне, в Міненерго планують замінювати його дорогим газом. Тим часом недержавні експерти вже розкритикували уряд за недостатньо якісну підготовку української енергетики до зими. Частина аналітиків вважає, що держава пройде опалювальний сезон без проблем лише за умови відносно теплої зими.

Можливі обмеження постачання електроенергії споживачам у зимовий період не виключає виконувач обов’язків директора НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук. В інтерв’ю виданню DT.UA він припустив, що це може мати місце в разі нестачі вугілля. У цьому випадку доведеться запускати газомазутні блоки на Запорізькій та Трипільській ТЕС і споживати більше природного газу для виробництва електроенергії на теплоелектроцентралях. Ковальчук визнав, що в такому разі електроенергія, вироблена з газу, вийде «золотою».

Ціна буде набагато вищою, ніж генерація на вугіллі. Але стійкість енергосистеми країни цього варта. Або треба буде обмежувати споживачів
Всеволод Ковальчук

«Так, ціна буде набагато вищою, ніж генерація на вугіллі. Але стійкість енергосистеми країни цього варта, інші варіанти обійдуться набагато дорожче. Або треба буде обмежувати споживачів. Ритмічно, без масових відімкнень», – зазначив Всеволод Ковальчук.

Днями запаси газу в українських підземних сховищах перевищили 14,5 мільярда кубометрів, повідомляють в Асоціації європейських операторів газових сховищ. Це той рівень, якого уряд планував досягти на початок опалювального сезону, з урахуванням досвіду минулого року і економії енергоресурсів, якої вдалося досягти впродовж року.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик на засіданні уряду заявив, що підготовка до зими йде за планом, і що наявних запасів газу та вугілля достатньо на випадок перебоїв узимку. Водночас, за словами міністра, уряд збільшив норму накопичення газу у сховищах і продовжуватиме накопичувати його до кінця року, щоб у разі потреби перекрити газом дефіцит вугілля в енергетиці.

«Підготовка до проходження осінньо-зимового періоду затверджена постановою Кабінету Міністрів, де визначені норми й необхідні запаси на складах для того, щоб пройти осінньо-зимовий період без будь-яких проблем. Ці норми були розраховані на мінімальні температури. Зокрема, на складах генеруючих компаній лежить понад 1,6 мільйона тонн вугілля. Нині зафрахтовано більше п’яти суден, і об’єм вугілля, яке ми по диверсифікації отримаємо – це більше ніж 0,5 мільйона тонн», – визнав Насалик. Відтак, на його думку, наразі серйозних проблем в українській енергетиці немає.

Ми не виключаємо будь-яких речей, які пов’язані з поставкою антрацитового вугілля, і в будь-який момент готові замінити його газомазутними блоками
Ігор Насалик

Ігор Насалик також пояснив причину рішення Уряду щодо встановлення більшої норми закачування газу в підземні сховища певними ризиками щодо постачання антрацитового вугілля.

«Чому так багато газу передбачається? Ми не виключаємо будь-яких речей, які пов’язані з поставкою антрацитового вугілля (воно видобувається лише в зоні бойових дій на Донбасі або імпортується – ред.), і в будь-який момент готові замінити його газомазутними блоками», – наголосив урядовець.

За словами експертів, виробництво електроенергії за рахунок газу й мазуту є дорожчим, ніж генерація на основі вугілля.

Уряд розраховує на теплу зиму і «мирний атом» – експерти

Щоб компенсувати подібні ризики, уряд стимулює збільшення частки атомної енергетики в енергобалансі країни, пояснив під час години запитань до уряду прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

За його даними, наразі 59% всієї електроенергії, яка виробляється в Україні за добу, є атомною, і цей показник можна нарощувати.

«Безумовно, ми дивимося на те, щоб збільшувати потужності, вводити нові потужності. І хочу вам сказати, що за останні декілька місяців ми провели серйозну роботу і маємо питому вагу атомної електроенергії 59%, якщо ми ще зовсім недавно мали її 46 %», – констатує Гройсман.

Добовий графік виробництва/споживання електроенергії в об’єднаній енергосистемі України за 9 жовтня 2016 року

Інфографіка із сайту Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго»
Інфографіка із сайту Державного підприємства «Національна енергетична компанія «Укренерго»

Між тим, нова лінія електропередач, запущена від Хмельницької і Рівненської АЕС до Києва наприкінці минулого року, дала змогу збільшити ефективність використання АЕС і зменшити навантаження, зокрема, на державну Трипільську ТЕС і певною мірою на теплоелектроцентралі Києва, які споживають газ.

Український уряд розраховує запаси, сподіваючись на теплу зиму і на збільшення частки в енергобалансі, а цей шлях є ризикованим: те, що вдавалося два роки поспіль, завдяки аномально теплій погоді, у третій раз може не спрацювати, попереджає енергетичний експерт Геннадій Рябцев.

Уряд заявляє, що все-все готове до зими. Насправді не готове нічого!
Геннадій Рябцев

«Нинішні запаси вугілля і газу розраховані на теплу зиму. Якщо буде тривале зниження температури, буде багато запитань у споживачів, через холодні квартири і неможливість вийти на роботу. Маємо чергове окозамилювання і розвішування локшини, коли уряд заявляє, що все-все готове до зими. Насправді не готове нічого! – обурюється експерт. – Подивіться, яка напруга в мережі: прилади у моїй квартирі показують 195 вольт, тоді як норма – 220. І це в умовах, коли морозів ще немає».

За словами Рябцева, коли в уряді говорять про заміну вугілля газом, то не уточнюють, що основні блоки ТЕС не призначені для використання всіх видів палива. Якщо ж Україна врегулює ситуацію за рахунок потужностей АЕС, то це не рекомендують робити, бо атомні блоки не розраховані на маневрування – зміну потужності упродовж доби, підсумовує аналітик.

Найгірший сценарій, який може статися за умови температури нижче -5 градусів на всій території України упродовж місяця і більше – це розпад енергосистеми до рівня окремих «енергоостровів» та до замерзання труб у частині осель, як це було на початку 1990-х, припускає Рябцев.

Зима цього року не буде дуже холодною, але для неї будуть характерні різкі перепади від тепла до морозу, повідомляє заввідділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди гідрометеорологічного НДІ НАН України професор Вазіра Мартазінова. За її словами, зима в цілому повинна бути «м’яка і волога, але нерівна в плані температури».

Колишній міністр енергетики України та екс-керівник Київенерго Іван Плачков зізнається, що не бачить чітких дій уряду з підготовки до можливих перебоїв з вугіллям та до холодної зими. Плачков згадує про свій досвід роботи в галузі у 1999 та 2005-6 роках, коли був створений окремий штаб для подолання енергетичної кризи, який мав у своєму складі посадовців, енергетиків, силовиків і мав надзвичайні повноваження.

Надія – на найвищий професіоналізм енергетиків. Урядових кроків для зменшення ризиків я нині не бачу
Іван Плачков

«Ситуація жорстока, я би сказав – «доросла» ситуація. Надія – на найвищий професіоналізм енергетиків. Урядових кроків для зменшення ризиків я нині не бачу. Треба негайно розблокувати рахунки генеруючих компаній, створити антикризовий штаб, який би очолив окремий віце-прем’єр. Штаб має 25 годин на дробу займатися постачанням вугілля, його диверсифікацією, стабільною роботою ТЕС, кризою неплатежів. Споживачі накопичили 25 мільярдів гривень боргів, ще до початку опалювального сезону», – каже Плачков.

Тим часом і державні, й приватні енергокомпанії в Україні почали імпорт вугілля. Так, компанія «ДТЕК Енерго», яка володіє більшістю ТЕС, завозить вугілля з ПАР (перша партія – 79 тисяч тонн) і з Польщі (перша партія – 100 тисяч тонн).

За словами директора з комерційної діяльності компанії «ДТЕК Енерго» Віталія Бутенка, його компанія має забезпечити свої електростанції необхідними обсягами вугілля, тоді як загальну координацію здійснює державна компанія «Укренерго».

Режим відвантаження вугілля як «газової», так і «антрацитової» групи йде з нарощуванням обсягів
Віталій Бутенко

«Сьогодні на складах нашої компанії 750 тисяч тонн вугілля – це більш ніж половина усіх запасів, які є на теплових станціях України. Режим відвантаження вугілля як «газової», так і «антрацитової» групи йде з нарощуванням обсягів, ми навіть перевиконуємо ті нормативи, які нам Міненерго висуває, – визнає Бутенко. І додає, що вже нинішнього запасу вистачить на 10-20 днів роботи ТЕС. – Вугілля «газової» групи йде з шахт «ДТЕК», також ми закуповуємо максимальну кількість газового вугілля з державних шахт. Ми навіть закупили імпортне вугілля (у жовтні має надійти 100 тисяч тонн вугілля із Польщі та 79 тисяч тонн з ПАР). Хоча наш пріоритет – залишається забезпечення власних ТЕС вугіллям українського походження».

За словами Бутенка, за минулий місяць компанія «ДТЕК-Енерго» вивезла 580 тисяч тонн антрациту зі своїх шахт, які розташовані на непідконтрольній Україні території, і відвантаження через лінію зіткнення наразі є стабільним. Тому частина донбаського вугілля йде й на державні ТЕС, які входять до «Центренерго», стверджує представник «ДТЕК-Енерго».

Якщо будуть перебої з поставками через активізацію бойових дій, то треба буде шукати якісь компенсуючі заходи: перенести навантаження із антрацитових блоків на ті, що працюють на газовому вугіллі, а також збільшити завезення вугілля з Польщі (це можна зробити упродовж тижня) і з ПАР (упродовж місяця), припускає Віталій Бутенко.

В умовах недостатньо ефективної підготовки уряду до зими, українці можуть певною мірою підтримати стабільність енергосистеми, обмеживши споживання у години пік, і вмикаючи всі потужні прилади в нічний час. Якщо ж встановити лічильник, що передбачає нічний тариф, це може бути навіть вигідно, стверджує експерт «Реанімаційного пакету реформ» з питань енергоефективності Святослав Павлюк.

Єдине, що можуть зробити українці – перенести споживання на нічні години
Святослав Павлюк

«Єдине, що можуть зробити українці – перенести споживання на нічні години. Вмикати на ніч пральні та посудомийні машини, електрообігрівачі та водонагрівачі. Можна навіть кип’ятити воду пізно ввечері й запасати її в термосі на решту дня. Варто замінити всі лампочки на енергоощадні. Це дасть змогу перенести більшу частку генерації на АЕС і зменшити навантаження на вугільні блоки, які є маневровими», – радить експерт.

За словами Павлюка, і недостатня енергоефективність житлового сектору, і дефіцит енергоносіїв свідчать про те, що непрозорі схеми перерозподілу коштів в Україні залишаються. Однак нині українці на власні очі побачили проблеми, які викликає нереформованість енергетики, а це дає шанс на виправлення цих недоліків, визнає Павлюк.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG