Доступність посилання

ТОП новини

Українці везли гашиш тоннами для «Ісламської держави»


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В Україні звернули увагу на повідомлення про те, що в Іспанії затримали українських моряків через причетність до мережі, що нелегально транспортувала наркотики і зброю для джигадистів, у першу чергу угруповання «Ісламська держава». Ці 11 українців – лише малий елемент викритої правоохоронцями Іспанії й інших країн мережі.

Посольство України в Іспанії підтвердило факт затримання українських моряків-членів екіпажу судна, що ходить під прапором Панами. Як повідомила Радіо Свобода речниця департаменту консульської служби МЗС України Ореста Старак, затримали їх іще 23 вересня, екіпаж був звинувачений у перевезенні наркотиків. «За інформацією, наявною в нашому диппредставництві, судно було доставлене до порту Альмерія, наші співвітчизники були взяті під варту і зараз утримуються в цьому місті», – повідомила Старак. За її словами, консульство України в Малазі перевіряє, чи всі 11 затриманих є громадянами України, та їхні особисті дані, і намагається з’ясувати, які конкретні звинувачення проти них висуває іспанська сторона.

В Іспанії не звернули особливої уваги на затримання саме українців. Адже ті 11 моряків, що, за даними іспанських силовиків, мають українське громадянство, були серед загалом 109 затриманих у перебігу масштабної спецоперації, яку готували з 2013 року в координації з Європолом, поліційною структурою ЄС, і Агентством контролю за наркотиками США, а почали здійснювати ще минулої осені.

Нині, під час останньої наразі фази операції, на п’яти перехоплених суднах знайшли майже 100 тонн гашишу.

Понад 19 з половиною тонн з них – одна з найбільших захоплених на одному судні партій – було заховано серед вантажу деревини на «Martí N.», судні з 11 громадянами України й одним Узбекистану в екіпажі, що прямувало до Лівії.

Крім наркотиків, у перебігу операції затримали і значну кількість зброї, що була на ще двох перехоплених суднах – 11 тисяч 400 одиниць вогнепальної зброї, понад мільйон патронів і 10 тонн вибухівки. Ці судна теж ішли до Лівії – до порту Місрата, що нині захоплений бойовиками екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Міжнародна операція завдала злочинній мережі удару, та не зітнула голову

Операція була міжнародною. Судна зі зброєю перехопили грецькі правоохоронці. Серед інших, участь в операції брали й єгипетські силовики. А силовики Марокко в її перебігу перекрили сухопутні шляхи постачання наркотиків і зброї вантажівками через Лівію.

Але, повідомив на прес-конференції в Мадриді у вівторок начальник одного з підрозділів боротьби з організованою злочинністю Цивільної гвардії – однієї з поліційних структур Іспанії – підполковник Хав’єр Рохеро, справа не закрита. «Не можна сказати, що мережі зітнули голову – їй лише завдали важкого удару», – заявив він.

За даними розслідування, контрабандистська мережа мала складну структуру – іноді «пірамідальну», а іноді з незалежних осередків. Вона використовувала судна, що йшли з Туреччини, щоб перевозити наркотики (головно марокканського походження, їх завантажували просто в морі), а потім за виручені від їхнього продажу гроші фінансувати діяльність терористичних угруповань та інших повстанців у країнах Східного Середземномор’я.

Серед 109 затриманих – і 14 громадян Іспанії. Керівниками ж мережі, за повідомленнями, були переважно сирійці. Саме сирійські громадяни складають і більшість затриманих. Крім того, серед них є і громадяни Марокко, Лівії, Туреччини чи Індії.

За словами правоохоронців, більшість цих людей не належить до ісламських радикалів – їх просто найняли для незаконних перевезень.

Українські моряки, що через відсутність роботи вдома нерідко наймаються на сумнівні чи ризиковані роботи для іноземних судновласників, уже не вперше втрапляють через це в халепу.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG