Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: головне – що «нормандський формат» відбувся і підтвердив «дорожню карту»


Петро Порошенко після «нормандського» саміту в Берліні, ніч на 20 жовтня 2016 року
Петро Порошенко після «нормандського» саміту в Берліні, ніч на 20 жовтня 2016 року

Президент України Петро Порошенко вважає, що головним результатом зустрічі в «нормандському форматі в середу в Берліні стало те, що «нормандський формат» відбувся і підтвердив необхідність створити «дорожню карту» виконання мінських домовленостей.

Порошенко, перебуваючи в нідерландському місті Маастрихті на саміті (з’їзді) Європейської народної партії, в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода сказав: Ви пам’ятаєте, який був скепсис у серпні про те, що в нас «нормандський формат» закінчився, його не буде взагалі, туди перестануть приїжджати… І я думаю, що головна новина вчора — що нарешті «нормандський формат» відбувся».

За словами президента, «друга позиція – що українська пропозиція щодо створення «дорожньої карти» з послідовністю та відповідальністю, з чіткими датами, з пакетом безпеки, який має передувати політичному пакетові, і забезпеченням всеосяжного і негайного режиму припинення вогню, доступу ОБСЄ до всіх ділянок – це було чітко підтверджено вчора».

«І я вважаю, що, беручи до уваги дуже скептичні очікування напередодні, вчора ми продемонстрували дуже ефективну координацію і наполягли на тому, щоб «Мінськ» виконувався в тій послідовності, як ми домовлялися в лютому 2015 року, і що наші домовленості від 5 вересня 2014 року і від 19 вересня 2014 року є складовою частиною всіх мінських домовленостей, усього «мінського процесу», – наголосив Петро Порошенко.

Про необхідність створити «дорожню карту» виконання всіх трьох головних мінських домовленостей – Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року – дійшли, серед іншого, згоди керівники України, Німеччини, Франції й Росії на зустрічі в «нормандському форматі» в Берліні в середу.

За словами Києва, головною метою має бути домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод, таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

Наразі всі три головні мінські домовленості не визначають порядку виконання їхніх пунктів, за єдиним винятком: повернення контролю за кордоном Україні може початися тільки після місцевих виборів на окупованих територіях, проведених за українським законодавством і за нормами ОБСЄ, а завершитися тільки після всеосяжного врегулювання, включно з конституційними змінами в Україні і запровадженням особливого порядку місцевого самоврядування на цих територіях. Через цю невизначеність сторони нині по-різному трактують порядок виконання мінських угод.

XS
SM
MD
LG