Доступність посилання

ТОП новини

Останній тиждень подання е-декларацій: хто зриває процес?


Українським чиновникам залишився рівно тиждень для подачі електронних декларацій за 2015 рік – згідно із законом «Про запобігання корупції», високопосадовці країни мають прозвітувати про свої статки до 31 жовтня включно. Однак, близько половини держслужбовців цього досі ще не зробили, зокрема станом на вечір неділі ще не було декларацій президента, керівників уряду та парламенту. Експерти попереджають про ризики зриву кампанії з електронного декларування з метою уникнення кримінальної відповідальності за неправдиві дані.

Останній тиждень подання е-декларацій: хто зриває процес?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Активісти «Реанімаційного пакету реформ» звертають увагу на те, що «за тиждень до дедлайну» електронні декларації подали менше половини осіб, які посідають відповідальне та особливо відповідальне становище і, відповідно до закону «Про запобігання корупції», мають це зробити впродовж 60 днів після запуску системи електронного декларування, тобто до 1 листопада. Загалом це стосується близько 50 тисяч високопосадовців. Однак станом на 13 годину 23 жовтня до Єдиного державного реєстру декларацій свої дані подали менше 22-х тисяч посадовців, у тому числі лише 31 із 423 народних депутатів.

Заповнення електронних декларацій забирає багато часу – депутати

Кількість декларацій в електронній системі все ж поступово зростає, але експерти мають сумнів, що всі встигнуть це зробити за тиждень. Самі декларанти скаржаться на системні збої та незручність внесення даних в електронному вигляді. Зокрема про це написала у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Позафракційний народний депутат Віталій Купрій, один з тих, хто подав електронну декларацію, в коментарі Радіо Свобода зауважив, що існує проблема невідповідності раніше поданої паперової декларації тій, що має заповнюватися в електронному вигляді.

Електронна декларація більша, ширша і багато чого іншого включає. Деякі дані не те щоб важко зібрати, але необхідний час для збору
Віталій Купрій

«Електронна декларація більша, ширша і багато чого іншого включає. Деякі дані не те щоб важко зібрати, але необхідний час для збору. Це стосується і виплат компенсацій народним депутатам. Я два тижні чекав, поки апарат Ради надасть мені цю інформацію», – зазначив він.

Недопрацювання в програмі не є підставою для неподання декларації, наголошує депутат. Такої ж думки дотримується і заступник голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак. Він, як і ще більше двадцяти тисяч держслужбовців, знайшов можливість виконати свій обов’язок.

Та кількість людей, яка не заповнить декларації, буде правопорушниками
Віктор Чумак

«Та кількість людей, яка не заповнить (декларації), буде правопорушниками. І до всіх до них треба буде застосовувати перший раз статтю 172 частину 6 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Навіть якщо їх буде 10 тисяч чоловік. НАЗК повинен буде, зобов’язаний скласти протоколи, направити їх до суду, оштрафувати цих людей на 1700 гривень і внести їх до реєстру осіб, притягнутих за правопорушення, пов’язані з корупцією», – нагадав депутат.

Шукають способи зриву декларування – експерт

Аби держслужбовці не зволікали з поданням декларацій, приклад їм мали би подати перші особи держави – президент, прем’єр-міністр, голова Верховної Ради. Доки їхніх декларацій в електронному вигляді немає, решта посадовців сподівається «пропетляти», каже Віктор Чумак.

У неділю ввечері електронних декларацій президента, прем’єра і спікера у Єдиному реєстрі ще не було. Для виконавчого директора Центру протидії корупції Дар’ї Каленюк це є сигналом можливого зриву процесу електронного декларування.

Запускати систему в повноцінному режимі, коли є не тільки сайт з інформацією, але є ще й кримінальна відповідальність за брехню – цього наша влада дуже не хоче
Дар'я Каленюк

«Для мене це сигнал, що вони шукають способу, як зірвати декларування. Чи подовжити дедлайн, чи частину інформації закрити від публічного доступу, чи швиденько просунути рішення Конституційного суду (йдеться про конституційне подання 48 колишніх «регіоналів» щодо законності електронного декларування – ред.). Але запускати систему в повноцінному режимі, коли є не тільки сайт з інформацією, але є ще й кримінальна відповідальність за брехню – цього наша влада дуже не хоче», – зазначила експерт.

На думку Дар’ї Каленюк, нинішні технічні проблеми із заповненням електронних декларацій згодом можуть бути використані у судах з метою уникнення кримінальної відповідальності за брехню. Не виключені також варіанти якихось форс-мажорних обставин: пожежі, повені, землетрусу, що спричинить технічний колапс електронної системи, зазначила експерт.

Минулого тижня Національне агентство із запобігання корупції відмовилось від розгляду питання про зміну форми електронної декларації, що на думку експертів «Реанімаційного пакету реформ», могло призвести до зриву кампанії електронного декларування.

Національне агентство з питань запобігання корупції запустило систему електронного декларування після деяких зволікань 1 вересня цього року. Запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG