Доступність посилання

ТОП новини

Попередній саміт ЄС «ощасливив» тільки Путіна


Брюссель – Слабка реакція лідерів ЄС на російські бомбардування в Алеппо та відсутність нових санкцій викликали обурення серед численних євродепутатів. Вони разом із Єврокомісією та Європейською радою нині аналізували результати минулотижневого саміту. Висновки невтішні, констатують парламентарі: єдиний інструмент тиску, що є у співдружності, не використовується. Тим часом Європарламент наголошує, що путінський режим реагує тільки на позицію сили, тож на дії Кремля потрібна спільна й потужна реакція.

Названий в останніх репортажах прокремлівських ЗМІ «русофобом», голова Європейської ради Дональд Туск констатує: «російська кампанія дезінформації в низці держав ЄС, кібератаки, втручання у політичні процеси ЄС, порушення повітряного простору та підтримування конфлікту в Україні» – все це примушує співдружність реагувати відповідно.

Зростання напруження у відносинах із Росією не є нашою метою. Ми просто реагуємо на кроки, які робить Росія, яка зі значною енергією сконцентрована на сіянні розбрату в ЄС. Наша єдність щодо Росії є нашою найбільшою силою
Дональд Туск

«Зростання напруження у відносинах із Росією не є нашою метою, – зауважує Туск. – Ми просто реагуємо на кроки, які робить Росія, яка зі значною енергією сконцентрована на сіянні розбрату в ЄС. Наша мета на довшу перспективу залишається тією ж – знаходження способу співіснування. Це означає дотримання наших цінностей та інтересів, водночас із відкритими дверями для діалогу. Ми домовилися, що наша єдність щодо Росії є нашою найбільшою силою. Тож ми залишатимемося об’єднаними».

Водночас Туск повідомив, що прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, вказавши на труднощі з ратифікацією Угоди про асоціацію з Україною, у Брюсселі пообіцяв протягом наступних днів спробувати знайти вирішення цієї проблеми спільно із парламентом своєї країни.

Дональд Туск
Дональд Туск

Камал: єдиний інструмент щодо Росії – санкції

Голова парламентської групи Європейських консерваторів та реформістів, євродепутат-британець Саєд Камал каже, що тільки подальшими санкціями можна зупинити путінський режим від його злодіянь, натомість, ЄС досі демонструє тільки свою розрізненість. Він усвідомлює, що «країни мають різні історії і, можливо, різні інтереси, коли мова йде про Росію». Але відповіддю на нинішні дії Росії є об’єднана європейська позиція.

«Час розплющити очі та глянути, що діється навколо.

Саміт ЄС мав би накласти на Росію нові санкції. Санкції – єдиний інструмент тиску, який ми маємо
Саєд Камал

Дуже чітко зрозуміло, що саміт ЄС мав би накласти на Росію нові санкції. Ті, що вже впроваджені тільки починають працювати, тож, не слід зупинятися, а йти далі: накласти нові. Бо санкції – єдиний інструмент тиску, який ми маємо. Тож його слід використати», – закликав євродепутат.

Такої ж реакції на дії Москви вимагає й Манфред Вебер, голова найбільшої політичної групи Європарламенту – фракції «народників». Він розчарований слабкою позицією Євросоюзу перед режимом Путіна, який «своєю пропагандою, економічними інтересами, газом та енергетичною політикою, зрештою, впливає на найвищі владні кола Євросоюзу».

Єдина мова, яку останніми роками розуміє президент Путін, – це мова сили. Тож я бажав би більш потужної позиції й з боку Європейскої ради
Манфред Вебер

«Єдина мова, яку останніми роками розуміє президент Путін, – це мова сили. Тож я бажав би більш потужної позиції й з боку Європейскої ради», – каже німецький євродепутат.

У Путіна «цинічна гра з наївною європейською спільнотою»

Гадаю, єдина особа, що була ощасливлена після попереднього саміту, – це Володимир Путін, який повів себе дуже цинічно
Ґі Верховстадт

Тим часом керівник парламентської групи лібералів, колишній бельгійський прем’єр Ґі Верховстадт ідентифікував «переможця» минулотижневих європейських зустрічей у Брюсселі: «Гадаю, єдина особа, що була ощасливлена після попереднього саміту, – це Володимир Путін, який повів себе дуже цинічно. Він припинив бомбардування Алеппо перед поїздкою до Берліна на зустріч із Меркель та Олландом. Дотримувався тиші протягом всього саміту. А наступного дня, як побачив, що держави-члени вирішили нічого не робити, він відновив бомбардування. Це дуже цинічна гра з наївною європейською спільнотою».

Верховстадт додає, що «така реакція ЄС ще й відверто суперечить останній резолюції Європарламенту, де він чітко закликав посилити механізм тиску на Росію та сирійський режим, аби припинити стирання Алеппо з лиця землі».

На минулотижневому саміті ЄС в Брюсселі лідери Євросоюзу засудили Росію через бомбардування житлових кварталів сирійського Алеппо, однак питання посилення антиросійських санкцій зустріло опір з боку представника Італії.

Італійський прем’єр-міністр Маттео Ренці, чия країна має широкі торговельні зв’язки з росіянами, заявив, що економічні санкції «не повинні бути частиною цієї стратегії», оскільки вони, буцімто, не змусять Москву домовлятися про мирне врегулювання.

Маттео Ренці та президент Росії Володимир Путін. Санкт-Петербург, червень 2016 року
Маттео Ренці та президент Росії Володимир Путін. Санкт-Петербург, червень 2016 року

В остаточній заяві лідерів ЄС не виявили формулювання про можливе впровадження нових санкцій проти Росії, хоча у чорновому варіанті підсумків саміту санкції були. Зрештою, саміт ЄС тільки попередив Москву про те, що Євросоюз нібито розгляне «всі варіанти», якщо Росія продовжить безжальні бомбардування мирних жителів Сирії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG