Доступність посилання

ТОП новини

Росія досі присутня на Донбасі – генсекретар НАТО


Ілюстративне фото. Бойовики угруповання «ДНР» біля селища Петрівське. Жовтень 2016 року
Ілюстративне фото. Бойовики угруповання «ДНР» біля селища Петрівське. Жовтень 2016 року

Брюссель – НАТО підтверджує, що Росія досі присутня на Донбасі – про це під час брифінгу напередодні відкриття конференції міністрів оборони держав-членів Північноатлантичного льянсу заявив генеральний секретар організації Єнс Столтенберг. Система колективної безпеки, констатує він, зазнала найбільшого укріплення з часів Холодної війни – і НАТО далі зміцнюється у відповідь на посилення військової машини Кремля. Й укотре запевняє в підтримці України щодо виконання Мінська.

​НАТО реагує на зростаючу військову присутність Росії біля своїх кордонів, констатує генеральний секретар організації Єнс Столтенберг. Протягом багатьох років Захід спостерігав значне військове посилення Росії – з 2000 року оборонні видатки Кремля зросли втричі. Але тепер вона не тільки інвестує у свої збройні сили, а й випробовує їх на практиці, каже Єнс Столтенберг. У відповідь, після багатьох років скорочення оборонних бюджетів, в останні два роки видатки на оборону в державах НАТО вперше зростають.

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг

Росія готова не лише інвестувати у свою армію, але й використовувати її проти своїх сусідів
Єнс Столтенберг

«Враховуючи, що Росія готова не лише інвестувати у свою армію, але й використовувати її проти своїх сусідів, як ми це спостерігали в Україні в Криму, – НАТО реагує. І ось чому Альянс значно посилив свою систему колективної оборони, найбільше з часів завершення Холодної війни», – зазначає Столтенберг.

«Чи має Росія фінанси під свої мілітаристські амбіції?»

У Брюсселі міністри оборони держав-членів Північноатлантичного альянсу 26 і 27 жовтня збираються на конференцію, під час якої, зокрема, говоритимуть про розгортання 4-х підрозділів на Сході Європи: з початку 2017 року Альянс збирається розмістити чотири багатонаціональні батальйони у східній своїй частині – у Латвії, Литві, Естонії та Польщі. Бачення цього у Брюсселі обговорять міністри держав, які відповідатимуть за ці військові формування, – Канади, Великої Британії, Німеччини і США. Також йтиметься про посилення присутності НАТО в Чорному морі.

«Ми не хочемо нової Холодної війни», – додав Столтенберг, наголошуючи, що пріоритетом є політичний діалог.

Очікуємо, що ЄС приєднається до США у продовженні санкцій – Лют

У штаб-квартирі НАТО, як і раніше, наголошують на безальтернативності мінського процесу і обіцяють підтримку в ньому Україні.

«Відповідальність за виконання Мінська розподілена, але ми вважаємо, що тягар відповідальності лежить на Росії та підтримуваних нею сепаратистах», – заявив напередодні міністерської конференції посол Сполучених Штатів у НАТО Дуглас Лют.

Він відзначив, що ОБСЄ надає переконливі докази порушення мінських домовленостей, переважна більшість яких походить від підтримуваних Росією бойовиків. У виконанні Мінська безпекові питання мають іти поперед політичних, вважає він.

Ми очікуємо, що ЄС приєднається до США у продовженні санкцій проти Росії
Дуглас Лют

«Слід зробити перші кроки в плані поліпшення безпекової ситуації, щоб політичні кроки, які Мінськ також включає, стали можливі», – каже він.

«Ми, авжеж, очікуємо, що ЄС приєднається до США у продовженні санкцій проти Росії доти, доки ми не побачимо повного виконання Мінська», – каже Лют.

Росія повинна вивести озброєння з Донбасу – Столтенберг

НАТО констатує продовження російської присутності на Донбасі, про це Єнс Столтенберг заявив у відповідь на запитання журналістів.

«Альянс закликає Росію, яка несе велику відповідальність, продовжуючи підтримувати сепаратистів на Донбасі, забезпечити повне виконання Мінських угод. Натомість, вона далі там присутня, а отже повністю відповідальна за невиконання цих угод, що передбачають дотримування режиму припинення вогню, виведення озброєнь та забезпечення доступу іноземних спостерігачів на ці території, без жодних погроз», – заявив він.

Альянс, за словами Столтенберга, також підтримує Німеччину та Францію, які, працюючи в «нормандському форматі», намагаються створити «дорожню карту» для поетапного виконання «Мінська».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG