Доступність посилання

ТОП новини

За що начальника Закарпатської митниці усунули від виконання обов’язків?


©Shutterstock
©Shutterstock

Закарпатська митниця тимчасово залишилася без керівника. Начальника Закарпатської митниці Володимира Колеснікова усунули від виконання службових обов’язків. Відповідний наказ видала Державна фіскальна служба. Тимчасово не керуватиме також начальник митного поста «Ужгород» Євген Потоцький.

За що начальника Закарпатської митниці усунули від виконання обов’язків?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Інформація про документ спочатку з’явилася у місцевих онлайн ЗМІ з посиланням на власні джерела. У прес-службі головного управління ДФС у Закарпатській області інформацію підтвердили, зазначивши, що наказ, підписаний головою ДФС Романом Насіровим, у відомстві отримали 25 жовтня. Згідно з документом, стосовно керівників здійснюється дисциплінарне провадження, тому тимчасово їх усунено від виконання обов’язків.

Власну думку з приводу усунення керівництва висловив у коментарі Радіо Свобода Геннадій Москаль, голова Закарпатської ОДА. Саме він протестував проти звільнення Володимира Колесникова навесні цього року і навіть подав офіційне звернення до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням про своє звільнення, якщо керівника Закарпатської митниці змінять. Тоді Володимира Колесникова залишили на посаді, а Геннадій Москаль продовжив керувати областю.

За словами Геннадія Москаля, дисциплінарне провадження розпочате через випадок, який стався на митному посту «Ужгород». При оформленні трьох вантажівок одного з підприємців, який перевозив різні запчастини до водопровідних систем, активісти запідозрили, що огляд вантажу проводить родич начальника митного поста. І документація оформлена неналежним чином.

«Яка тут вина Колеснікова? Чи він особисто там стояв чи пропускав? У нас 19 пунктів пропуску, і кругом начальник митниці не може бути присутнім», – каже Геннадій Москаль. Керівник області прогнозує, що всі необхідні формальності у справі займуть близько півроку.

Якщо суд визнає даний факт незаконного переміщення товарів, і суд першої апеляційної інстанції це підтвердить, ця людина буде притягнута до адміністративної відповідальності
Геннадій Москаль

«Я хочу побачити, коли буде проведена експертиза, розглянутий протокол і чи буде доказана вина підприємця і митника. Якщо суд визнає даний факт незаконного переміщення товарів, і суд першої апеляційної інстанції це підтвердить, ця людина буде притягнута до адміністративної відповідальності, – зазначає Геннадій Москаль і резюмує. – На цю митницю дивляться, як кіт на сало. Всім здається що тут мішками гроші ходять».

Із Закарпаття не йдуть потоки на Київ – активіст

Інша позиція у громадських активістів, які вважають: зміни на митниці суто формальні і свідчать про перерозподіл впливу на відомство. Юрій Світлик, представник ГО «Громадський конвент», переконаний: до призначення нинішнього голови ОДА доходи від контрабанди йшли у столицю, потім ситуація змінилася.

Простим закарпатцям від цього не холодно, ні жарко. Змін на митниці немає абсолютно ніяких
Юрій Світлик

«Зараз людям, які присіли на митницю в Києві, не подобається, що із Закарпаття не йдуть потоки на Київ, вони віджимають «гарячу жилу» від Москаля, – вважає Юрій Світлик. – Простим закарпатцям від цього не холодно, ні жарко. Змін на митниці немає абсолютно ніяких. Я поспілкувався з митниками нижчої ланки, людьми, які перетинають кордон. Вони кажуть: поки зміни не підуть централізовано у Києві, а мають бути розмежування функції митниці та податкової як мінімум, до того часу часткові зміни не дадуть результату».

На думку громадського активіста, українську митницю треба передавати в управління іноземній кампанії хоча б на певний час, доки не сформується якесь нове ядро митниці і вони не пройдуть перекваліфікацію.

Наразі даних про те, хто керуватиме закарпатською митницею та митним постом «Ужгород», немає, повідомили у прес-службі головного управління ДФС в Закарпатській області. Прокоментувати ситуацію пообіцяли найближчим часом у прес-службі Державної фіскальної служби України.

  • Зображення 16x9

    Ірина Бреза

    На Радіо Свобода працюю з 2015 року. Закінчила факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. У журналістиці – з 1998 року. Стажувалась у Freie Universität Berlin за програмою для журналістів, у редакції Savannah Morning News. Працювала у регіональних ЗМІ Закарпаття, всеукраїнських виданнях та інформагенціях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG