Доступність посилання

ТОП новини

Аналітики не відчули настроїв американської глибинки, бо не цікавились ними – журналістка


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Яким чином соціологи, провідні аналітики та журналісти так помилилися у своїх прогнозах щодо майбутнього президента США? Це сталося, тому що більшість з них не знали справжніх настроїв серед американських виборців, які почувалися безсилими щодо системи, розчарувалися у президенті Бараку Обамі й хотіли продемонструвати свій протест, вважає канадсько-американська журналістка українського походження Наталя Федущак, яка нині живе в Колорадо. У її штаті перемогла Гілларі Клінтон, щоправда, з невеликою перевагою.

– Що турбує американську глибинку, яка голосувала за Дональда Трампа, і чому вона непомітна для аналітиків?

– Треба зрозуміти, що багато тих аналітиків є або на сході Америки, або на Заході. Але вся решта Америки є тим, що, як кажуть, «перелітають літаком». І якщо Ви подивитесь на мапу голосування, то це саме вони обрали Трампа. Але центри політичного життя є на східному і західному узбережжі, там є телестудії, там є аналітичні центри. Але вони говорять з такими ж людьми, як і вони самі, і не слухають, і не цікавляться тими людьми, які живуть всередині Америки.

Це не були люди, які нічого не знають про світ, вони багато про нього знають, але вони відчувають, що їхнє життя не стало краще. І це, незважаючи на те, що економічні показники Америки покращуються, зростає економіка, скорочується безробіття, але не в цих районах.

Скажімо, в моєму штаті Колорадо, в якому переважали демократи, потім змінили свої настрої і стали голосувати за республіканців. Тепер ми бачимо, що штат Колорадо голосував за Гілларі Клінтон, вона перемога тут, але з дуже невеликою перевагою.

Тут є дуже багато людей, які відчувають, що вони не мають голосу в цій політичній системі. Вони хочуть зламати цю політичну систему

Тут є дуже багато людей, які відчувають, що вони не мають голосу в цій політичній системі. Вони хочуть зламати цю політичну систему, яка, на їхню думку, диктується з Нью- Йорка, Вашингтона і Лос-Анджелеса.

– У чому полягає цей бунт? Чого вони хочуть?

– Америка є різноманітна країна, і ті цінності, які ми бачимо в Каліфорнії, цінності, які ми бачимо в Техасі, Колорадо чи в Массачусетсі, є різними.

Демократи в Колорадо виглядали б, як республіканці в Нью-Йорку

Я часто говорю своїм друзям, що вони мають зрозуміти, що демократи в Колорадо виглядали б, як республіканці в Нью-Йорку. Тут, наприклад, демократи підтримують другу поправку до Конституції, тобто право на володіння зброєю, і тут ви не знайдете багато прихильників органічної їжі, як у Каліфорнії.

Америка є єдина країна, але менталітет американців є різний

Не всі розуміють, що Америка є єдина країна, але менталітет американців є різний і залежить від того місця, де вони живуть.

І тепер, після цих виборів, я маю надію, що ті, хто робить політику, будуть більше прислухатися до тих людей, які живуть посередині Америки і відчувають, що вони не мають голосу в політичному процесі.

– Це багато в чому відповідає соціологічним опитуванням, коли ми бачимо, що чверть американців, народжених після 1980 року, вважають, що демократія є поганою формою правління. Це набагато більше, ніж було 20 років тому. Якщо ці люди не вірять у демократію, то у що вони вірять?

Американці не знають, як це жити в авторитарних країнах. Вони не розуміють, що можна втратити в результаті

– Це є добре запитання. Американці виросли у демократичній системі, вони не жили в інших системах, і не знають, як це жити у комуністичній системі, в авторитарних країнах. Ці люди, і я багато спілкуюся з людьми, навіть мої сусіди, з якими я тут розмовляю, вони не розуміють, що можна втратити в результаті. Вони не знають альтернатив, вони не знають, що демократія є процес, і за демократію треба боротися кожного дня.

Для мене є дуже сумно, що більше ніж половина американців не голосували

Дуже сумно, що більше ніж половина американців, які мають право голосу, не голосували. Можна сказати, що це також є їхнє право, але я знаю, як люди жили в інших суспільствах, я бачила розвал Радянського Союзу, і я не знаю, як можна мати право голосувати і не використовувати його.

– Ми бачимо зараз великі протести в американських містах після оголошення результатів голосування. Про що вони говорять?

Акція протесту після оголошення результатів виборів. Нью-Йорк, 9 листопада 2016 року
Акція протесту після оголошення результатів виборів. Нью-Йорк, 9 листопада 2016 року

У протестах беруть участь переважно молоді люди.

У протестах беруть участь переважно молоді люди. Молоді люди голосували переважно за Гілларі Клінтон

Якщо ви подивитися на статистику, то молоді люди голосували переважно за Гілларі Клінтон. Це дещо подібно до британського референдуму, коли молодь голосувала за те, щоб залишитися в Євросоюзі, але старше покоління вирішило повернутися до забутих мрій. Я спостерігаю зараз за дуже молодими людьми, моїми племінниками, яким 15-17 років.

Вони налаштовані дуже рішуче голосувати вже на наступних виборах до Конгресу

Вони налаштовані дуже рішуче голосувати вже на наступних виборах до Конгресу, бо в нас вибори відбуваються кожні два роки. Були навіть випадки, коли ці школярі приходили до університетських кампусів, щоб закликати студентів піти на вибори і голосувати за їхнє майбутнє. Подивимося через два роки, чи ця молодь буде такою ж активною.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG