Доступність посилання

ТОП новини

Чого чекають від Трампа в окупованому Росією Криму


Вікторія Веселова

Поки республіканець Дональд Трамп святкує перемогу у перегонах за крісло 45-го президента США на виборах 8 листопада, підконтрольна Росії кримська влада вже будує плани про те, як домогтися визнання новим президентом США російського статусу Криму.

Такі сподівання в російської влади Криму виникли після того, як під час передвиборчих перегонів Дональд Трамп сказав, що готовий розглянути кримське питання. Активно радіє перемозі Трампа і влада Росії. Президент Володимир Путін одним із перших привітав його з перемогою, а депутати Держдуми зустріли новину про перемогу Трампа оплесками. Активно висловлюються з цього приводу і в окупованому Росією Криму.

Від виборів у США до кримського «референдуму»

Підконтрольний Кремлю прем'єр Криму Сергій Аксьонов порівняв президентські вибори США із незаконним кримським «референдумом» 2014 року.

«Під час минулих виборів міжнародній громадськості були наочно продемонстровані «особливості національної демократії» у США. Це закритість, відмова в допуску іноземним спостерігачам, зокрема й російським дипломатам, численні підтасовування й навіть стрілянина на виборчій дільниці. На цьому тлі кримський референдум, результати якого Сполучені Штати не визнають, виглядає еталоном демократичних процедур», ‒ написав Аксьонов на своїй сторінці у Facebook.

На його думку, перемога Трампа «свідчить, зокрема, і про те, що в американському суспільстві є серйозний запит на покращення відносин із Росією».

Депутат Держдуми Росії від Криму Наталія Поклонська оголосила, що президенту США варто визнати кримський «референдум».

На це сподівається ще один її кримський колега в Держдумі Руслан Бальбек.

«Сьогодні переможець президентських перегонів США Дональд Трамп пообіцяв, що налагодить відносини з усіма країнами на рівноправній основі. Хочеться вірити, що в першій трійці цих країн ‒ Росія в її сучасних кордонах. Мені хочеться вірити, що при новому президентові США ми зможемо перегорнути конфліктну сторінку наших відносин і розпочати все з чистого аркуша, на якому писатимемо однаковими чорнилами», ‒ заявив він.

Колишній куратор «кримської самооборони», депутат Держдуми від Криму Михайло Шеремет теж публічно привітав Трампа з перемогою на виборах і побажав «розрядки міжнародної напруженості і зміни вектора світової політики в русло мирних ініціатив і діалогу Росії і США».

«Рік-два ‒​ і він все одно визнає Крим»

«Своєю людиною у Вашингтоні» називає Трампа заступник голови Громадської палати Криму Денис Батурін.

«Трампанутий світ» із концепту стає реальністю. 257/215, ще сім штатів. «Невраховані виборці», «іржавий пояс», «російські хакери»... Антиглобалістський тренд виявився потужним фактором, як і ненависть до політкоректності», ‒ написав Батурін у Facebook.

Голова комітету з питань державного будівництва й місцевого самоврядування підконтрольного Росії парламенту Криму Сергій Шувайников переконаний, що новий президент США визнає Крим російським.

«Я і багато кримчан впевнені, що треба визнати історичну справедливість про російську приналежність Криму. Думаю, рік-два ‒ і Трамп усе одно його (російський статус Криму ‒ ред.) визнає. Нікуди дітися? Є об'єктивна справедливість. Америка завжди таку справедливість поважала. Я думаю, що Трамп не повторить помилок тих політиків, які розігрували Україну проти Росії», ‒ сказав він.

Про передвиборного й поствиборного Трампа

Тим часом голова місцевого відділення партії «Коммунисты России» Леонід Грач не поділяє впевненості підконтрольних Росії політиків і чиновників про покращення відносин США та Росії після приходу Трампа до влади. Він також називає марними сподівання на визнання американським президентом російського статусу Криму.

«Не треба малювати повітряні замки й вірити в це. Одна справа ‒ передвиборний Трамп, інша ‒ поствиборний Трамп. Іти шляхом визнання Криму ‒ означає зняти всі суперечності у взаєминах з Росією, та протиставити себе всім західним країнам. Він на це не піде. Це ж не тільки кримська проблема, а й проблема України. А що робити з Сирією? Як вилізти з того котловану, в який потрапили. Якщо Трамп усерйоз не думав про такі речі до сьогоднішнього дня, то тепер йому доведеться над ними замислитися. І взагалі ‒ аби він не пошкодував, що вліз у цю катавасію, ставши президентом США», ‒ сказав Грач.

Оптимістично оцінюють обрання Трампа президентом США жителі Криму, зокрема перехожі на вулицях Сімферополя. Деякі з них зізналися, що вболівали за республіканця, оскільки він «більше до Росії прихильний».

Що думають кримчани про перемогу Трампа на виборах у США?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Дональд Трамп отримає президентські повноваження вже наступного року. Затвердження результатів президентських виборів у Конгресі США заплановане на 6 січня 2017 року, а інавгурація нового президента ‒ 20 січня.

Оригінал ‒ на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG