Доступність посилання

ТОП новини

На Волині раптово помер школяр. Лікарі з’ясовують причину


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Луцьк У четвер, 17 листопада, жителі селища Головно Любомльського району Волині попрощалися з 12-річним школярем Сашком Морозом, який ще в неділю грався з однолітками без будь-яких ознак хвороби. Учора ж місцеве видання «Район. Любомль» написало, що дитина померла «від поліомієліту». Новина миттєво поширилася через інтернет-мережі. Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун попросила журналістів і користувачів соцмереж не поширювати неперевіреної інформації. Лікарі кажуть, що поки що діагноз «поліомієліт» не підтвердився, а стовідсоткову інформацію дадуть тільки після завершення дослідження зразків на поліовіруси, а це займає до 60 днів.

Заступник директора Головнянської загальноосвітньої школи Галина Маїло каже: Олександр був цілком здоровим хлопчиком: «Це така гарна була дитина – весела, бадьора, життєрадісна. Ніхто нічого за ним не помічав, ніяких таких симптомів якихось хвороб... Ну, те, що десь був нежить, загальні простудні захворювання, але чогось серйозного не було. І те, що ми почули в понеділок зранку, нас шокувало».

Допомогу на лікування Сашка збирали всією школою

Але зібрані 15 тисяч гривень дитині не допомогли. Вчителька розповіла те, що знає сама і з батьківських слів: «У неділю він гуляв з хлопцями, грався і телевізор дивився допізна... А потім захотілося в туалет – попросився і не міг встати з ліжка. Викликали «швидку», завезли в лікарню до Любомля, і потім ми почули за інформацією з Луцька, що був такий своєрідний параліч дихальних шляхів... Вже йому підключили апарат штучного дихання. Ми, всі зі школи, зібралися допомогти, бо знаємо, що це влітало сім’ї у велику копійку, а на другий ранок приходимо до школи – нам повідомляють про те, що Саші вже немає...»

Про те, яким був стан здоров’я Сашка, кореспондент Радіо Свобода запитала телефоном у його сімейного лікаря Ігоря Левицького. Лікар попросив зателефонувати пізніше через зайнятість із хворими. Однак згодом його телефон замовк.

«Щеплення від поліомієліту й інші в нього є. Я бачила вчора карточку його щеплень: у нього є двохмісячне, чотиримісячне – п’ять – усі щеплення в нього є. Далі профілактичні якісь дії будемо робити, згідно з розпорядженням медичних працівників. Лікарі вчора були в нас, у дітей, які спілкувалися із Сашею, взяли аналізи на обстеження», – пояснила знову ж таки заступник директора школи Галина Маїло.

Лікарі запевняють: діяли оперативно

Заступник генерального директора територіального медичного об’єднання Любомльського і Шацького районів Наталія Ліщук підтвердила: у понеділок зранку дитину негайно доправили до районної лікарні на «швидкій» селища Головно: «Одразу ж у приймальному відділенні його оглянули інфекціоніст, педіатр, заступник з питань материнства і дитинства і невропатолог. Зразу ж ми викликали машину – реанімобіль наш, здзвонилися з реанімацією Луцька, обласною інфекційною лікарнею – і зразу відправили на Луцьк. Фактично він у нас був півгодини».

Клінічні дані про поліомієліт на момент поступлення і під час лікування Сашка Мороза були відсутні, каже головний лікар Волинської обласної інфекційної лікарні Петро Гайдучик: «Це підтверджують і клінічні лабораторні обстеження.

Стовідсоткову інформацію можна дати тільки після завершення дослідження зразків на поліовіруси – це займає до 60 днів
Петро Гайдучик

Але конкретно стовідсоткову інформацію можна дати тільки після завершення дослідження зразків на поліовіруси – це займає до 60 днів».

«Є ряд захворювань, які мають схожу клінічну картину з поліомієлітом»

Начальник управління охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк розповів, що напередодні упродовж кількох днів Олександр Мороз хворів грипоподібним захворюванням, у нього був легкий нежить: «У принципі, нічого серйозного, за медичною допомогою не звертався».

У принципі підтверджується патолого-анатомічним розтином – це гостра полірадикулонейропатія, так званий синдром Гієна-Барре
Ігор Ващенюк

Медичний керівник області назвав попередній діагноз, який « підтверджується патолого-анатомічним розтином – це гостра полірадикулонейропатія, так званий синдром Гієна-Барре».

Цю хворобу за зразками тканин можна діагностувати і в місцевій лабораторії, однак зразки також відправлені до Києва. Посадовець пообіцяв негайно оприлюднити результати вірусологічної експертизи. Водночас у зв’язку зі схожістю симптомів хвороби, яка вразила Сашка Мороза, і симптомами поліомієліту, у його населеному пункті медики проводять профілактичні заходи, зазначив Ігор Ващенюк. Це робиться для того, щоб про хворобу та її причини можна було сказати більш достовірно.

«Де цей хлопчик жив, де навчався – діти всі обстежені, і вони будуть спостерігатися для того, щоб виключити будь-які випадки… Думка інфекціоністів і клініки – дуже гострий перебіг...

Поки що діагноз поліомієліт не звучить
Ігор Ващенюк

Поки що цей діагноз (поліомієліт – ред.) не звучить».

Є ряд захворювань неврологічних, які мають схожу клініку з поліомієлітом
Ігор Ващенюк

Щодо того, що деякі сайти назвали причиною трагедії реакцію на індійську вакцину, Ігор Ващенюк відповів: в останній час на Волині медики не проводили вакцинації проти поліомієліту.

«Є ряд захворювань неврологічних, які мають схожу клініку з поліомієлітом – можливо, це викликало такий ажіотаж».

Ми розслідуємо, що відбулося з дитиною, прошу не видавати недостовірної інформації
Уляна Супрун

Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун попросила журналістів і користувачів соцмереж не поширювати неперевіреної інформації: «Було багато написано у Facebook по тих справах, але щоб ви розуміли, що дитина була щеплена 5 разів на поліомієліт. Був випадок, ми зараз розслідуємо, вислали всі аналізи, щоб прослідкувати, що відбулося з цією дитиною, але прошу не видавати недостовірної, неперевіреної інформації – зараз ця справа вирішується».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG