Доступність посилання

ТОП новини

«Купували» диплом – потрапили під арешт: СБУ затримала двох військових із Криму


Служба безпеки України затримала на адміністративному кордоні з Кримом двох військових із «того боку». СБУ стверджує, що це – Максим Одинцов і Олександр Баранов, які після анексії Криму перейшли на бік Росії і зрадили присягу. Російська влада, в свою чергу, заявляє, що затримані є їхніми військовослужбовцями, які були незаконно вивезені з півострова. Наразі Одинцов і Баранов перебувають під арештом, за них встановлено заставу у кількасот тисяч гривень.

Про нібито викрадення з Криму двох російських військових – прапорщика Максима Одинцова та молодшого сержанта Олександра Баранова – Міноборони Росії заявило у понеділок.

Максим Одинцов (фото із соцмереж)
Максим Одинцов (фото із соцмереж)

Наступного дня на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО Олександр Мотузяник повідомив, що на контрольно-пропускному пункті між Кримом та Херсонською областю українські силовики справді затримали двох колишніх військових ЗСУ, які склали присягу Росії після анексії нею півострова.

«І зазначимо, що затримання відбулося на території, яка контролюється Україною, у суворій відповідності до норм кримінального законодавства», – додав Мотузяник.

Затримання відбулося на «нейтральній смузі» – Грицак

Голова СБУ Василь Грицак пізніше підтвердив, що імена затриманих дійсно Максим Одинцов і Олександр Баранов, і що стосовно них почали кримінальне провадження за статтею «державна зрада».

Василь Грицак
Василь Грицак

За словами Грицака, за Одинцовим та Барановим почали стежити після того, як ті звернулися до одного з українських вишів, аби «купити» там дипломи і отримати офіцерські звання в російській армії.

«Для цього вони прибули на контрольно-пропускний пункт «Чонгар», де мали зустрітися з кур’єром.

Відслідкувавши пересування кур’єра, нам вдалося зафіксувати місцезнаходження зрадників
Василь Грицак

Відслідкувавши пересування кур’єра, нам вдалося зафіксувати місцезнаходження зрадників», – зауважує він.

Насправді у схему були включені троє військовослужбовців, але один із них забирати дипломи не поїхав із невідомих причин, зауважує голова СБУ. Як зазначив Грицак, зустріч кур’єра з Одинцовим і Барановим відбулася на так званій «нейтральній смузі» – зоні між українським і російським пропускними пунктами. Тоді співробітники СБУ схопили двох кримчан, затягли їх в автобус і вивезли за українську частину пункту пропуску. На підтвердження своєї версії СБУ оприлюднило відео, на якому, як заявляють у спецслужбі, зображене затримання військових із Криму.

На відео СБУ чоловік із синцями на обличчі, який схожий на Олександра Баранова із раніше оприлюднених фотографій, розповідає, що він служив у Новофедорівці як строковик, а тоді підписав контракт із російськими збройними силами. Окрім того, він каже: «Я усвідомлюю і визнаю, що скоїв державну зраду, передбачену Кримінальним кодексом України».

Це незаконна провокація на території Росії – Лавров

На затримання Одинцова і Баранова відреагували речник російського президента Дмитро Песков та міністр закордонних справ Сергій Лавров. Останній, зокрема, назвав дії українських спецслужб «незаконною провокацією на території Росії» і зазначив, що справою вже займаються російські правоохоронці.

Песков у свою чергу, як повідомляє ТАСС, відмовився коментувати ймовірність обміну затриманих, сказавши тільки, що Максим Одинцов та Олександр Баранов – громадяни Росії і «робиться все можливе, що можна зробити у такій ситуації».

Окрім того, російський омбудсман Тетяна Москалькова звернулася до української колеги Валерії Лутковської, аби та відвідала затриманих і посприяла їхньому звільненню.

«Не вступив до інституту – пішов у коледж на прапорщика»

У 10-й бригаді морської авіації, яка раніше базувалась у селищі Новофедорівка Сакського району Криму, а тоді була евакуйована на материкову частину України, підтверджують, що Одинцов і Баранов раніше там служили.

За словами одного з офіцерів бригади, який просив не називати його імені, вони із Максимом Одинцовим навіть навчались в одному класі, однак вже три роки не спілкувалися.

«Не пам’ятаю, де він народився. У дитсадок і в школу ходив у Новофедорівці – зі мною в одну групу. У 90-му році пішов до школи, у 2000-му закінчив. Не вступивши до Севастопольського військово-морського інституту, він пішов у коледж на прапорщика. Провчився там 2 з половиною роки, почав службу у Новофедорівці і ніс там службу до анексії.

У день захоплення частини він ніс службу на даху штабу, але перед самим штурмом його звідти зняли з чергування, бо ненадійний

У день захоплення частини він ніс службу на даху штабу, але перед самим штурмом його звідти зняли з чергування, бо ненадійний. Та й він, в принципі, розповідав, що далі Криму світу немає, йому нікуди їхати», – розповідає офіцер.

Центральний районний суд Миколаєва посадив затриманих під арешт на два місяці з правом виходу під заставу. Для Одинцова вона становить 350 тисяч гривень, для Баранова – 250 тисяч. Чи вносив хто-небудь ці гроші і де зараз затримані, наразі не відомо.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG