Доступність посилання

ТОП новини

«Молода й прогресивна»: чи доречна критика нової очільниці люстрації?


Анна Калинчук. Фото з Facebook
Анна Калинчук. Фото з Facebook

Процес люстрації в Україні отримав нового керівника. Щоправда, тимчасового. Виконувачем обов’язків департаменту люстрації Мін’юсту призначили Анну Калинчук. Тетяна Козаченко, яка запускала люстрацію в Україні, заявила про свою відставку 21 листопада. Медіа не поминули увагою вік нової очільниці, зокрема проводячи паралелі з нещодавнім призначенням на посаду заступника міністра внутрішніх справ Анастасії Дєєвої. Дехто з правників уже назвав призначення неприйнятним.

Про своє призначення Анна Калинчук написала: знає про люстрацію все «без перебільшень». Наголосила, що юрист за освітою, а з Тетяною Козаченко працювала впродовж 2 років.

​Сама Тетяна Козаченко про свою тимчасову наступницю сказала, що Анна Калинчук не була її помічницею, як вказали деякі ЗМІ, такої посади у структурі її департаменту не було. Калинчук, за словами Козаченко, працювала на посаді головного спеціаліста одного з відділів.

Тетяна Козаченко
Тетяна Козаченко

У мене весь департамент – усі 20 людей – це молоді люди. Молоді й прогресивні
Тетяна Козаченко

У коментарі проекту «Настоящее время» колишній головний люстратор наголосила: її колега тимчасово виконує обов’язки голови департаменту і, за даними Козаченко, не має наміру пробуватися на посаду керівника.

«Все, про що ми можемо казати, – це її вік: 23 роки. Запитання: чи є це проблемою? – говорить Тетяна Козаченко. – У мене весь департамент, усі 20 людей – це молоді люди. Молоді й прогресивні».

​Тетяна Козаченко також звернула увагу на те, що призначення Калинчук не було одноосібним рішенням – відповідну пропозицію зробив колектив департаменту.

Чи достатньо авторитету?

Неприйнятним вважає нове призначення заступник голови ради Союзу юристів України, колишній член Венеційської комісії Марина Ставнійчук. У коментарі Радіо Свобода вона зазначила: люстрацією мають займатися люди з життєвим досвідом і авторитетом.

«Венеційська комісія говорила про те, що, якщо вже навіть за всіх обставин і йти країні на люстраційні процеси, то очолювати цей процес має незалежний орган у державі, до якого мають бути включені найбільш авторитетні люди у сфері моралі, права – ті люди, які користуються великим суспільним авторитетом і мають відповідний досвід», – каже Марина Ставнійчук.

Анна Калинчук була свідком і учасником запуску процесу люстрації в Україні й, очевидно, має достатню основу для того, щоб тимчасово очолити профільний департамент, зазначає у коментарі Радіо Свобода правник, письменниця і журналістка Лариса Денисенко.

Лариса Денисенко
Лариса Денисенко

«Людина має вищу юридичну освіту, має бекграунд консультаційної й адвокатської роботи в адвокатській конторі, вона була з Тетяною Козаченко (при запуску люстрації – ред.)», – додає вона.

Денисенко також зізнається, що їй неприємно читати заголовки у пресі, де наголошується на вікові й статі Анни Калинчук.

Дуже дивно, що ніхто ще не пройшовся по кольору волосся
Лариса Денисенко

«Очевидно, що вказання віку й статі тут якраз звучить не тому, що людину поважають за це, що на людину сподіваються як на новий трудовий ресурс, а обурюються тим, що немає досвіду, що вона юна, – каже Лариса Денисенко. – Дуже дивно, що ніхто ще не пройшовся по кольору волосся».

Лариса Денисенко додає: Тетяна Козаченко, як і обіцяла, пішла з посади після того, як поставила процес люстрації «на рейки». Новому ж керівнику треба буде пильнувати, щоб цей процес із рейок не зійшов.

Правник також нагадує про подання щодо конституційності закону про очищення влади, що нині на розгляді у Конституційному суді. Сама Тетяна Козаченко раніше висловлювала побоювання, що судді намагаються «вбити» цей закон.

  • Зображення 16x9

    Ярослава Куцай

    Народилася в Києві. Закінчила бакалаврат Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, магістратуру Школи журналістики НаУКМА та Університет Ісландії за спеціальністю «Довкілля та природні ресурси». Публікувалася у низці українських суспільно-політичних тижневиків та інтернет-видань. Була репортером програми «Час» на 5 каналі, прес-секретарем Національного екологічного центру України. Автор статей для українського National Geographic. З 2014 по 2016 жила у Рейк’явіку, дописуючи в англомовні ісландські журнали та співпрацюючи як позаштатний кореспондент з українськими медіа.

  • Зображення 16x9

    Олена Ремовська

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2009 року. Автор Крим.Реалії і ведуча програм Радіо Крим.Реалії. Була ведучою програм «Ваша Свобода»«Суботнє інтерв'ю» та «Культфронт». Запустила такі проєкти, як Радіо Донбас.Реалії і «Деталі». Автор книги «Говорить Радіо Свобода: історія Української редакції» (2014). Дослідниця історії редакції. Лауреат премії «Честь професії» у номінації «Найкраще новинне висвітлення резонансної події» (2020).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG