Доступність посилання

ТОП новини

Що сказав Янукович? (Живий блог)

Екс-президент Віктор Янукович дав прес-конференцію в Ростові-на-Дону

Виглядає так, що прес-конференцію екс-президента України Віктора Януковича користувачі соцмереж переглянули, однак сприйняли не надто серйозно сказане ним.

​Поки соцмережі повняться здебільшого жартами щодо сказаного ним:

У Ростові-на-Дону закінчилася прес-конференція колишнього українського президента Віктора Януковича. Нагадаємо, сьогодні мав відбутися допит за його участі, однак через блокування Лук'янівського СІЗО активістами екс-беркутівців не змогли доправити до суду, у зв'язку з чим допит Януковича пеернесли на 28 листопада 2016 року.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і масових вбивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

Журналіст Радіо Свобода поставила запитання екс-президенту Віктору Януковичу про те, яку участь у конфлікті на Донбасі бере Російська Федерація, на що він заявив, що Україну хтось використовує для тиску на Росію.

До цього його запитали про те, хто фінансує збройний конфлікт на Донбасі. Він зазначив, що не має грошей.

Відповідаючи на запитання, чи підтримує він факт окупації частини України, який Путін підтвердив заявою про те, що «був змушений захищати російськомовних у Криму і в Донбасі», Янукович сказав: «Я на цю тему мав розмову з Володимиром Володимировичем Путіним. Це його, можна сказати, позиція як людини, як громадянина Росії і як патріота. Тут від того, що я погоджуся з ним або не погоджуся, це не має ніякого значення . Вона (позиція – ред.) гідна, викликає повагу», – відзначив Янукович.

Колишній президент Віктор Янукович вважає, що його головною помилкою взимку 2013-14 року було те, що він не ввів в Україні військовий стан.

«У мене б не піднялася рука підписати цей указ, – каже Янукович. – Україна тоді була розділена практично навпіл. Це було б початок громадянської війни, і я на це не пішов», – зазначив він.

Зараз Янукович каже, що приділяє багато часу своїй родині: «Молодший онук залишився без батька».

Також екс-президент впевнений, що у нього залишилося в Україні багато однодумців.

У відповідь на запитання журналістки про те, скільки грошей він вивіз з України, екс-президент Віктор Янукович відповів, що не має рахунків у банках і вивозив з собою лише особисті речі, ручну поклажу.

Янукович продемонстрував теки з документами. За його словами, це три томи свідчень про злочини на Майдані.

Колишній президент України Віктор Янукович сказав, що він за те, аби Донбас був у складі України.

«Потрібно розпочинати з амністії, потрібно відводити війська і, звісно, потрібно створювати широку автономію, тому що знадобиться дуже багато часу, щоб з’вилися якісь довіра та повага в людей один до одного, маю на увазі, Донбасу з Україною. Але територіальна цілісність України має бути дотримана», – сказав він.

Розпочалася прес-конференція екс-президента Віктора Януковича у Ростові-на-Дону. Колишній президент говорить російською мовою (на допиті, який не відбувся, він говорив українською).

Янукович висловив сподівання, що після допиту, який має відбутися у понеділок (28 листопада), він також готовий спілкуватися з пресою.

Він зазначив, що не буде анонсувати свідчень, які буде давати під час майбутнього допиту.

У Ростові-на-Дону зібралися журналісти в очікуванні прес-конференції екс-президента України Віктора Януковича. Сам Янукович до преси ще не вишов. Допит колишнього президента України сьогодні не відбувся через те, що обвинувачених у вбивствах на Майдані у лютому 2014 року колишніх «беркутівців» не змогли доправити до суду через блокування активістами СІЗО.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року і масових вбивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення Януковичем державної влади в 2010 році. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він, за останніми даними, переховується на території Росії.

Адвокат екс-президента Віктора Януковича Віталій Сердюк закликає генерального прокурора України Юрія Луценка відкрити кримінальну справу через зрив запланованого на сьогодні допиту його підзахисного.

Віктор Янукович під час засідання суду, 25 листопада 2016 року (кадр із відео)
Віктор Янукович під час засідання суду, 25 листопада 2016 року (кадр із відео)

О 18:00 має розпочатися прес-конференція Віктора Януковича у Ростові-на-Дону. Окрім журналістів, запитання до екс-президента можуть бути і в його соратників. Зокрема, раніше, під час судового засідання 21 листопада, екс-голова парламентської фракції «Партії регіонів» Олександр Єфремов зазначив, що він не спілкувався з Януковичем відмоменту його втечі з України і він здивований, що екс-президент навіть не подзвонив йому.

І далі слідкуємо за реакціями на допит Януковича, який не відбувся.

З цього приводу на своїй сторінці у Facebook відписався колишній прем'єр-міністр за президентства Віктора Януковича Микола Азаров. Він звинувачує у зриві допиту «київський режим».

Додамо і позицію міністра внутрішніх справ Арсена Авакова стосовно ситуації щодо блокування Лук'янівського СІЗО, який заявив, що «Національна поліція та Нацгвардія забезпечать доставку підсудних у суд як, тільки буде технічна можливість, і при цьому нам не будуть нав'язувати участь у провокації, яку розігрує екс-президент-втікач під диктовку країни-агресора».

Народний депутат Віктор Балога вважає, що сама ідея допиту Януковича не дуже вдала

Про ситуацію, що склалася навколо допиту Януковича, та що це може означати – обговорюємо в ефірі програми «Ваша Свобода» з Віталієм Каськом, екс-заступником генерального прокурора України.

Микола Котляр, батько героя Небесної сотні Євгена Котляра, вважає, що Янукович під час допиту скаже те, що йому написали політтехнологи Кремля і не скаже нічого від себе

Активісти розблокували ворота Лук’янівського СІЗО в Києві після перенесення на 28 листопада судового засідання, на якому мали провести відеодопит колишнього президента Віктора Януковича.

Як повідомила координатор акції Катерина Кувіта, її учасники надалі узгоджуватимуть свої дії і спільно ухвалюватимуть рішення, чи блокувати СІЗО 28 листопада.

Вона вказала, що активісти вдалися до блокування СІЗО, оскільки побоювалися, що захист «беркутівців» після свідчень Януковича може подати клопотання про пом’якшення для підозрюваних запобіжного заходу. При цьому Кувіта не уточнила, звідки в активістів така інформація.

Водночас у коментарі виданню «Українська правда» представники «Правого сектору» зазначили, що рішення щодо блокування СІЗО в понеділок залежить від того, чи буде у «Правого сектору» інформація про заплановані спроби випустити цих екс-беркутівців по дорозі до суду. За словами видання, прес-секретар «Правого сектору» Артем Скоропадський запевнив, що у п'ятницю таку інформацію активісти отримали з власних джерел.​

Один з адвокатів «Небесної сотні» Євгенія Закревська вважає не найкращою ідеєю вдовольнятися прес-конференцією Януковича замість допиту. ,

Колишня очільниця управління МВС із повернення корупційних активів Олена Тищенко, яка звільнилася після резонансу навколо розслідування програми «Схеми», вважає, що блокування СІЗО, невивезення екс-беркутівців та перенесення допиту на інший день «швидше за все свідчать про попередню змову і про те, що МВС і судова система до сих пір контролюються кадрами Януковича».

Раніше міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що «МВС не буде брати участь у черговій провокації московської маріонетки і вступати у силовий конфлікт із протестувальниками. Тим більш, що точка зору і мотиви цих людей нам зрозумілі і багато у чому ми їх поділяємо».

Віктор Янукович пообіцяв відповісти на всі запитання журналістів під час прес-конференції, яка відбудеться о 18:00 (за Києвом) 25 листопада у Ростові-на-Дону. Радіо Свобода транслюватиме цю прес-конференцію.

Екс-президент України Віктор Янукович вийшов до преси у Ростові-на-Дону. Цитує Авакова, який заявив, що «МВС не братиме участі в провокації Януковича», і заявляє, що суд ухвалив рішення допитати його як свідка.

Юристи Януковича заявляють, що про можливе блокування СІЗО інформація була ще вчора.

Янукович підтвердив, що братиме участь у судовому засіданні 28 листопада.

У Ростові-на-Доні очікується вихід Януковича до преси

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Богдан Санін, який за позовом КМДА у день розгону студентського Майдану ухваливрішення про подальшу заборону мирних акцій з 1 грудня 2013 до 7 січня 2014 року, прокоментував проблеми з допитом Януковича​:

У соцмережах дивуються, чому виникла така ситуація і чому присутність екс-беркутівців необхідна під час допиту:

Допит Януковича як свідка у справі екс-беркутівців перенесено на 13:00 (за Києвом) 28 листопада 2016 року.

Суд закрив засідання.

Суд закінчив технічну перерву. Очікують встановлення зв'язку, аби оголосити рішення

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG