Доступність посилання

ТОП новини

Російські ЗМІ знову поширили фейк про заборону Діда Мороза в Україні


Російські ЗМІ знову переймаються «забороною» Діда Мороза в Україні. Цього разу деякі ЗМІ Росії повідомили, що новорічного героя заборонили «через декомунізацію». Як повідомив Радіо Свобода директор Українського інституту національної пам’яті, в Україні не заборонені новорічні герої Дід Мороз і Снігуронька. І наразі не існує навіть наміру їх забороняти.

У середу канал Міноборони Росії «Звезда» повідомив, що в Україні через декомунізацію заборонили Діда Мороза та Снігуроньку.

«У Києві вирішили і в цьому році заборонити Діда Мороза і Снігуроньку, влада країни прирівняла обох персонажів до Леніна, заявивши, що вони підпадають під закон про «декомунізацію», – йдеться у новині.

​Також про це повідомили «Взгляд», «Правда-TV.ru», EurAsia Daily, та інші.

Деякі з цих видань процитували засновника проекту Folk Ukraine Ігоря Добруцького, який припустив, що в Україні, через політику декомунізації, спостерігається тенденція до заміни Діда Мороза на Святого Миколая.

«Ми довгий час популяризували ідею відмови від використання образу. І тепер це дійсно набуло масового характеру. Дід Мороз – вигаданий персонаж і пережиток радянського минулого. Від цього потрібно йти». Добруцький додав, що вітати городян і гостей біля головної ялинки країни в Києві цього року буде святий Миколай. Його цитату поширили і українські ЗМІ.

Немає навіть на рівні намірів чогось такого – В’ятрович

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович у коментарі для Радіо Свобода заявив, що такої заборони немає.

«Немає навіть на рівні намірів чогось такого, – каже він. – По суті, декомунізація є державною політикою. Виконуючи цю державну політику, країна взяла на себе завдання усунути з громадського простору символи комуністичного тоталітарного режиму, які відображаються в назвах, топонімах, у пам’ятниках. Але жодних якихось аспектів, які б торкалися свят чи Нового року, в контексті політики абсолютно немає».

На думку В’ятровича держава не повинна втручатись у такі питання. «Держава не повинна вирішувати, хто буде приносити подарунки дитині, Дід Мороз чи Миколай, чи Санта Клаус. Хай кожен вибирає сам собі», – каже він.

Історик додає, що основне завдання таких новин – дискредитувати політику декомунізації в Україні і довести її до маразматичних прикладів, показати тотальне втручання держави в особистий простір громадян.

Подолання тоталітарного минулого не передбачає якогось тоталітарного втручання в особисте життя громадян
Володимир В'ятрович

«Такого в даному випадку немає, навпаки, філософією декомунізації є свобода, і подолання тоталітарного минулого не передбачає якогось тоталітарного втручання в особисте життя громадян з іншого боку».

Про непотрібність заборони Діда Мороза В’ятрович казав ще на початку 2016 року.

У дитсадках і школах столиці Дід Мороз є

Видання «Вести» присвятило цій темі цілий матеріал. Прохання нібито відмовлятись від Діда Мороза виходило від мерії Києва, а в івент-агентствах казали, що в Україні відмовляються від старих героїв і на корпоративах. Однак, як пишуть «Вести», керівництво більшості столичних шкіл і дитячих садків не збирається відступати від традицій і використовує звичний образ Діда Мороза».

«В минулому році нам наполегливо рекомендували з посиланням на Мінкульт використовувати в сценарії різдвяних свят образ святого Миколая і персонажів з українського епосу. В цьому році поки ніяких «вказівок» не було. Точніше, кожній школі рекомендують орієнтуватися на побажання дітей. В результаті у нас – Новий рік, Дід Мороз, Снігуронька, і кожен клас проводить свій ранок», – розповіла виданню музичний керівник однієї зі шкіл Маргарита Іваненко.

У ЗМІ Росії «забороняють» вже 2 роки

Російські ЗМІ переймаються питанням «Діда Мороза в Україні» ще з 2014 року. Тоді на російських каналах казали, що героя «скоротили», або ж заборонили, бо він «русский». На тлі заяв у ЗМІ Росії про заборону, у 2015 році в Запоріжжі відбувся велопробіг «Дід Мороз рулить», який планують провести і у 2016 році.

У Запоріжжі відбувся велопробіг Дідів Морозів (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Також, у 2015 році в українських ЗМІ повідомляли про пропозицію Івано-Франківським школам і дитсадкам «декомунізувати» Діда Мороза та Снігуроньку. Тоді все почалось із листа від мами школяра до міського управління освіти, яка запропонувала кардинально змінити сценарії новорічних ранків. Однак, місцева влада нічого радикально не забороняла, а школам дали самостійно зробити вибір.

XS
SM
MD
LG