Доступність посилання

ТОП новини

Підтримка незалежності України сьогодні така ж, як і 25 років тому


Українці підтримують незалежність так само, як і 25 років тому. Якби референдум відбувся сьогодні, за неї проголосувало б 87% громадян. Про це свідчать результати дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Підтримка незалежності України сьогодні така ж, як і 25 років тому
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Динаміка підтримки незалежності в Україні за останні десять років зазнавала помітних змін, розповідає Ірина Бекешкіна, директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. Приміром, у 2006 році за незалежність готові були проголосувати 70%. А у 2011-му – 67%. Тоді у Південному та Східному регіонах України майже половина населення була проти, на чому, як переконана соціолог, ґрунтувалися ілюзії російського президента, ніби «варто Росії піти до України і одразу люди підуть за Путіним, підуть в Росію». Соціолог зазначає, що на заваді цьому стала консолідація нації.

Генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто каже, що упродовж останніх 15 років підтримка незалежності зростала порівняно із 1990-ми роками.

«Це через нові і нові покоління людей, які починали змістовне життя в незалежній Україні. Тобто, вони не народилися в Україні, але пішли в школу в Україні і так далі. Особливо велика підтримка була після анексії Криму. Це був такий підсумок і рівня патріотизму, і незалежності України», – наголошує він.

Форум з порятунку референдуму

Утім, як демонструють опитування, з тим, що Україна є дійсно незалежною сьогодні погоджується лише близько 40%. За словами Ірина Бекешкіної, за чверть століття успішність здійснених у країні перетворень українці визнали лише у трьох сферах: формування української нації, забезпечення гендерної рівності та рівноправності національних меншин. Провальними вважають реформи, що стосуються, зокрема, економічного розвитку, справедливого судочинства, боротьби з корупцією та злочинністю, охорони здоров'я та захисту соціально вразливих. У те, що наявні труднощі вдається подолати упродовж наступних кількох років, вірять лише 17%. І майже чверть населення переконана, що країна на них наразі нездатна.

Сьогодні – у річницю доленосного для України народного волевиявлення – українські політики та правники збираються на форум «Врятуйте референдум», аби обговорити необхідність нової редакції закону «Про всеукраїнський референдум». Адже чинний документ, ухвалений за президентства Віктора Януковича, за висновками юристів, може поставити під загрозу незалежність України. Він також забороняє ЗМІ на етапі підготовки до референдуму вільно агітувати «за» чи «проти» винесеного на громадський розсуд питання. Раніше Венеційська комісія визнала його таким, що може спричинити беззаконня.

Ініціатори ухвалення нової редакції закону зазначають, що його перегляд зараз актуальний, як ніколи, адже він вигідний антиукраїнським силам.

  • Зображення 16x9

    Ярослава Куцай

    Народилася в Києві. Закінчила бакалаврат Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, магістратуру Школи журналістики НаУКМА та Університет Ісландії за спеціальністю «Довкілля та природні ресурси». Публікувалася у низці українських суспільно-політичних тижневиків та інтернет-видань. Була репортером програми «Час» на 5 каналі, прес-секретарем Національного екологічного центру України. Автор статей для українського National Geographic. З 2014 по 2016 жила у Рейк’явіку, дописуючи в англомовні ісландські журнали та співпрацюючи як позаштатний кореспондент з українськими медіа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG