Доступність посилання

ТОП новини

«Бережіть ліс від безвізу» (огляд соцмереж)


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Христина Петренко

Чи дозволять експортувати ліс-кругляк з України? 30 листопада це питання обговорювали депутати й урядовці, не вщухає дискусія і в соціальних мережах. «Не хочемо безвізу ціною українських лісів», – пишуть деякі користувачі, але є й ті, хто не вважає скасування чинної заборони «великою трагедією».

Мораторій на експорт лісу-кругляка порушує умови Угоди про асоціацію з ЄС та правила Світової організації торгівлі, стверджує частина користувачів Facebook i Twitter. Це перешкоджає отриманню 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги від ЄС.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що скасувати мораторій, який суперечить Угоді про асоціацію та зону вільної торгівлі, було б чесно. «Вимагаємо від Європи життя за правилами – давайте самі їх виконувати. Рішуче боротися з незаконними вирубками, але при цьому жити за правилами вільного ринку і не намагатись обдурити партнерів», – пише Карасьов.

На думку економіста Бориса Кушнірука, мораторій встановлює неринкові переваги для українських деревообробних підприємств: «Це викликає цілком слушні заперечення з боку представників Європейського союзу.
Зберігаючи мораторій, ми лише створимо проблеми для інвесторів та підприємств, які можуть зіштовхнутись з припиненням дії Угоди про асоціацію».


«Бережіть ліс, він нам ще знадобиться»

Противники скасування мораторію мають різні аргументи. Одні пишуть про знищення природних багатств, інші вважають, що хоч сам мораторій є не надто дієвим, проте його скасування – це непотрібна поступка.

Народний депутат Борислав Береза вважає, що якщо мораторій скасують, «ми потім більше витратимо на ліквідацію наслідків повеней, паводків і збитків, завданих довкіллю».

Голова комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк пише: «Мораторій – не тільки екологія завтра, а й економіка сьогодні! Це вже величезний «плюс» з виробництва, експорту обробленої продукції, інвестицій в галузь, податків до бюджету. Це реальний механізм підтримки української промисловості та малого підприємництва».


Кілька активістів звернулись до користувачів Facebook з проханням підписати петицію до президента України проти скасування мораторію на експорт необробленої деревини.

Деякі з користувачів вважають, що збереження мораторію ніяк не вплине на збереження лісів:

30 листопада біля будівлі Верховної Ради України активісти з Києва, Івано-Франківська та Львова розпиляли кілька дерев, щоб продемонструвати, до чого призведе самовільна вирубка дерев та знищення лісу, якщо скасують мораторій на експорт лісу-кругляка.

У Києві біля Верховної Ради рубають дрова (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

«Ліс кругляк найзрадливіший...»

Безвіз для лісу, новорічні ялинки та #зрада. Не обійшлося в цьому обговоренні і без жартів, пов’язаних із можливим скасуванням мораторію.

Деякі користувачі мають оригінальні ідеї. Наприклад, замінити кругляк рудим лісом.

«Полісмени переслідують дядька Максима, який незаконно везе ліс-кругляк до Європи», – пишуть у Facebook.

«Діти, бережіть ліс, він нам ще знадобиться», – радять на Facebook.

Мораторій на експорт необробленої деревини (усієї, крім сосни) діє з 1 листопада 2015 року. З наступного року набере чинності і заборона на експорт сосни. Проте отримати 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги від Європейського союзу Україна зможе лише, якщо скасує цей мораторій. За словами президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, на останньому саміті Україна-ЄС президент Петро Порошенко заявив, що збирається ініціювати скасування мораторію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG