Доступність посилання

ТОП новини

​Телевежа на Карачуні запрацювала


Телевежа на горі Карачун. Донецька область, 5 грудня 2016 року
Телевежа на горі Карачун. Донецька область, 5 грудня 2016 року

Телевежу на горі Карачун, що біля Слов’янська на Донеччині, відновили. Перший сигнал інженери дали в присутності президента України Петра Порошенка. Відсьогодні звідси подаватиметься сигнал 14 національних та регіональних телеканалів.

Телевежа на Карачуні розпочала мовлення (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

​Два з половиною роки знадобилось, щоб відновити телевежу на горі Карачун. Попередня впала після прямого попадання у неї снаряду з на той момент захопленого угрупованням «ДНР» Краматорська. Висота нової телевежі –183 метри, вона коротша від попередньої на 37 метрів.

Проектна відстань покриття – 64 кілометри, але це все залежить від рельєфу місцевості та від антен телеглядачів
Сергій Іллєнко

Сигнал із відновленої споруди сягатиме на понад 60 кілометрів, але велику роль відіграватиме рельєф місцевості.

«Зараз вишка вже повністю готова, – розказує провідний інженер радіопередавального центру «Краматорськ» Сергій Іллєнко. – Обладнання встановлене, увімкнене й перевірене. Зараз на ній встановлені 14 аналогових телепередавачів і три FM-передавачі. Проектна відстань покриття – 64 кілометри, але це все залежить від рельєфу місцевості та від антен телеглядачів».

Сергій Іллєнко
Сергій Іллєнко

Інженери кажуть, що до непідконтрольної території сигнал майже не доходитиме. Лише на частині окупованої Горлівки місцеві мешканці зможуть бачити українські телеканали і чути радіо, але повністю телевежа на Карачуні проблему відновлення мовлення на Донеччині не вирішить.

Зведення телевежі у Покровську під великим питанням, адже такий проект багато коштує, а за умови повернення Донецька під українські прапори потреба у такій телевежі відпаде. Саме тому влада планує встановити додаткові тимчасові передавачі біля лінії зіткнення.

Зрозуміло, що це тільки початок, і це маленька дрібка того, що ми маємо зробити
Павло Жебрівський

«63 кілометри – це не такий великий радіус дії, хоча місто Торецьк і частково Горлівка будуть покриті сигналом із цієї телевежі, – повідомив керівник Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. – Зрозуміло, що це тільки початок, і це маленька дрібка того, що ми маємо зробити. Ми плануємо поставити ще дві передавальні станції, але де саме, поки не скажу».

Павло Жебрівський
Павло Жебрівський

Після тригодинного очікування президент Петро Порошенко таки з’явився. Однак далеко не всі акредитовані журналісти змогли потрапити до тісної апаратної, де Петро Порошенко давав урочистий старт мовленню з Карачуна.

Глава держави подякував монтажникам та інженерам за роботу й перевірив якість сигналу за допомогою скайп-конференції з прифронтовим Торецьком. Крім того, український лідер пообіцяв встановити телевежу поблизу анексованого Криму, щоб там теж могли дивитись українське телебачення.

Ніхто не має права перешкоджати нам мовити на своїй, українській землі
Петро Порошенко

«Ми поставили завдання, і на території Херсонської області ми будемо встановлювати, зокрема недалеко від Чонгара, передавачі для того, щоб жителі окупованого Криму мали можливість безперешкодно слухати, чути, бачити українські канали, – заявив Президент України Петро Порошенко. – Наголошую, що це відбувається в повній відповідності до українського і міжнародного законодавства. І ніхто не має права перешкоджати нам мовити на своїй, українській землі».

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Поки що головним завданням президент називає відновлення мовлення на непідконтрольну частину Донецької області. Однак коли і де встановлять передавачі, голова держави не повідомив.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG