Доступність посилання

ТОП новини

Онищенко стає «токсичним» і може за собою потягнути Порошенка – політолог


Олександр Онищенко
Олександр Онищенко

Оприлюднений депутатом-утікачем Олександром Онищенком аудіозапис переговорів із колегою з фракції «Воля народу» Олесем Довгим про те, як йому уникнути покарання за корупційні злочини, швидко став резонансним. Багато уваги привернули і слова Онищенка про те, що він має записи подібних розмов і з президентом Петром Порошенком. Думки депутатів щодо цього розділились. Члени пропрезидентської фракції або називають анонсовані записи «фейком», або ж радять не довіряти словам утікача, який переховується від слідства і якого підозрюють в організації схеми розкрадання коштів. Налаштовані опозиційно парламентарі закликають Порошенка сприяти розслідуванню його справ. Політологи ж кажуть: «зливши» записи, Онищенко підвищив ставки в інформаційній кампанії проти українських високопосадовців.

Олесь Довгий підтвердив, що дійсно мав зустріч із Олександром Онищенком у Генуї та в Лондоні. Про це він повідомив в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна». Утім, аудіозапис, каже, не слухав, тож і не коментував достовірність.

Довгий розповів, що на зустріч приїхав як представник партії. Також додав, що Онищенко запитував, на яку підтримку «Волі народу» може розраховувати, і розповідав, що у його справі як обвинувачена проходить 73-річна матір.

«Я повернувся в Україну і провів консультації з юристами. Вони дали правову оцінку ситуації та свої рекомендації. Онищенко кілька разів телефонував і запитував: «Ну, що? Ну, коли?». Коли правову позицію сформували, я на його прохання полетів до Лондона, щоб пояснити пропозиції юристів. Вони рекомендують матері Онищенка послатися на вік і в цьому ключі розпочати співпрацю зі слідством», – сказав Довгий в інтерв’ю.

У середу Олесь Довгий не з’явився у Верховній Раді, а колеги по фракції не пояснювали його відсутність.

Банкова: Онищенко намагається прикинутись жертвою політичних репресій

У фракції «Блоку Петра Порошенка» скептично коментують звинувачення Онищенка у тому, що президент замішаний в політичній корупції.

Зокрема, Олексій Гончаренко припускає, що таких записів може не бути, а заяви про них, мовляв, робляться для привернення уваги.

До чого тут президент? Усі розмови про «плівки Онищенка» – це той самий «розіп’ятий хлопчик»
Олексій Гончаренко

«Це з’явився перший запис розмови, як стверджує Онищенко, з Довгим. Ну, Довгий – член фракції «Воля народу», так само, як Онищенко. Я вибачаюсь, до чого тут президент? Усі розмови про «плівки Онищенка» – це той самий «розіп’ятий хлопчик», – сказав він в ефірі телеканалу «112-Україна».

Онищенко переховується від правосуддя, тому готовий використовувати всі ресурси і «пересмикувати факти», щоб кримінальне переслідування перетворити у політичне переслідування, вважає депутат від «Блоку Петра Порошенка» Ольга Червакова.

Що депутати думають про «плівки» Онищенка?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Що ж стосується оприлюдненої розмови з Довгим, Червакова припускає, що Онищенко спеціально її записав, щоби потім шантажувати тим, що має «у запасі» розмови з Порошенком.

«А як можна реагувати на такий тролінг? Ну, давайте президент України буде реагувати на будь-який викид будь-якої людини, яка звинувачується у кримінальному злочині й намагається обернути це як політичну репресію і притягнути ім’я президента», – сказала вона в коментарі Радіо Свобода.

В Адміністрації президента назвали звинувачення Онищенка «абсолютно неправдивими» та «вигадками підозрюваного». На Банковій переконані, що Онищенко «намагається політизувати справу й прикинутись жертвою політичних репресій, щоб уникнути покарання».

В Адміністрації президента також припустили, що він є інструментом Кремля «у гібридній війні Росії проти України».

Соболєв: у нас попереду завдання – процедура імпічменту

Репутація Олександра Онищенка, безумовно, заплямована – його звинувачують у корупції та зловживаннях, і цей депутат втік від слідства за кордон.Однак це не означає, що заяви, які він робить, неправдиві, сказав у коментарі Радіо Свобода голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Це потрібно дослідити
Микола Княжицький

«Я б не покладався виключно на слова Онищенка. Але це зовсім не означає, що якщо це говорить людина, проти якої порушена кримінальна справа, що це не потрібно дослідити. Потрібно, і винні мусять бути покарані, якщо такі є», – додав він.

Дві фракції закликають розслідувати заяви Онищенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Президент України заплутався в корупції, і вороги держави почали це використовувати, сказав у коментарі Радіо Свобода голова комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв. І надалі НАБУ має дослідити заяви Олександра Онищенка, а парламент – розслідувати діяльність Петра Порошенка. Для цього Верховна Рада від імені громадян може призначити спеціального прокурора і зібрати слідчу комісію, каже він.

«У нас попереду процедура імпічменту є завданням, оскільки, крім парламенту, ніхто більше не може розслідувати злочини президента. А інформації про його нечесну діяльність все більше і більше», – каже Соболєв, апелюючи до історії з іспанською віллою Порошенка.

До цього президент, який має найбільшу фракцію у Верховній Раді, блокував будь-які розслідування своєї діяльності, додає депутат.

«Для нього важливо зрозуміти, що це єдиний цивілізований шлях. Про всі інші шляхи йому може розповісти Віктор Янукович із Ростова. Але я не думаю, що президент держави, яка воює, так само, як і громадяни, зацікавлений у нових потрясіннях», – говорить Соболєв.

Водночас Михайло Папієв із «Опозиційного блоку» додає, що зараз бракує закону про спеціальні слідчі комісії. А це суттєво «зв’язує руки» Верховній Раді у тому, щоб розслідувати заяви Онищенка про політичну корупцію в українській політиці.

Нові скандали завдадуть удару по рейтингу президента – Давидюк

Оприлюднивши розмову з Довгим та анонсувавши подібний запис переговорів із Порошенком, Онищенко «підвищив ставки», сказав у коментарі Радіо Свобода політолог, директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк. Таким чином від попереджає Банкову, вважає експерт.

Давидюк схильний вірити, що анонсовані і, ймовірно, компрометуючі записи дійсно існують. Резонанс і торги навколо них режисуються з Кремля, вважає він.

«Порошенко бачить небезпеку, що Онищенко може злитися з інтересами російської агентури, інтересами Кремля. І уже тоді не буде вимагати якихось прагматичних речей, а буде гвинтиком у їхніх політичних іграх», – каже експерт.

Разом із тим високопосадовці вже дискредитували гасло «Якщо ти критикуєш владу, працюєш на Росію», говорить експерт. Тож якщо Онищенко оприлюднить реальні записи, на яких Порошенко буде заплямованим нечистими домовленостями та корупцією, доведеться пояснювати. Тоді українців уже не заспокоїш фразами про «руку Кремля», говорить Давидюк.

«Це з тієї ж опери: «Він з’явився у Росії – значить, він працює на Росію». Громадянин скаже: «Добре, але є аудіозаписи», – припускає Давидюк реакцію, якщо Онищенко дійсно оприлюднить докази, що компрометуватимуть Порошенка.

Загалом Онищенко для Банкової стає «токсичним» усе більше, говорить експерт. І, як один із варіантів розвитку подій, може за собою потягнути Порошенка: нові скандали завдадуть удару по рейтингу президента та його перспективах на другий термін, припускає він.

Чорновіл: Онищенко лише раз був у кабінеті Порошенка

Натомість, депутат від «Волі народу» Тарас Чорновіл переконаний, що звинувачення Онищенка у бік Адміністрації президента – фейк. Про це він сказав у коментарі виданню «Гордон».

За словами Чорновола, Онищенко лише раз був у кабінеті президента у супроводі лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко, яка «ледве добилась, щоб Порошенко його прийняв».

«І, судячи з їхньої реакції, президент прийняв їх погано. У випадку Мельниченка хоча б була технічна база, яка дає підстави вважати, що він причетний до тих плівок. Тут усе інакше. Звинувачення Онищенка – 100% фейк», – сказав Чорновіл.

У січні 2016 року журналісти програми «Схеми» провели 6 днів біля Адміністрації президента, відслідковуючи, хто ходить на зустрічі до Порошенка. В один із днів разом із депутатами фракції «Блоку Петра Порошенка» звідти вийшов і Онищенко. Поцікавившись метою візиту, почули у відповідь: «Сьогодні я не зовсім в адміністрації був, я просто проходив...» – сказав Онищенко і пішов.

На запитання Радіо Свобода, чи аналізує НАБУ аудіозапис, який у вівторок оприлюднив Онищенко, у бюро відповіли, що «це питання зараз вивчається». Поки що відомство не готове коментувати, чи буде цього достатньо для внесення у Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Олександра Онищенка звинувачують в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку й продажу природного газу, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень. Верховна Рада надала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. Проте напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Олександр Онищенко залишив Україну. Зараз він оголошений у національний розшук. Коментуючи заяви депутата-втікача, в Адміністрації президента Радіо Свобода сказали, що «на пана Онищенка з усім його так званим «компроматом» очікують в Україні правоохоронні органи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG