Доступність посилання

ТОП новини

Чеченець, який критикував Кадирова, втік до Москви через погрози вбивством


Парад в Грозному, 9 травня 2016 року
Парад в Грозному, 9 травня 2016 року

Житель чеченського села Кенхі Шаройського району Рамазан Джалалдінов, що розкритикував навесні цього року владу республіки, звернувся із заявою в Слідчий комітет Росії в зв'язку з погрозами вбивства, які надійшли на його адресу з боку співробітників чеченської поліції. Про це Рамазан Джалалдінов розповів на своїй першій прес-конференції в Москві, куди він приїхав, побоюючись подальшого тиску на себе і своїх близьких.

Як розповів Рамазан Джалалдінов журналістам, в ніч з 2 на 3 листопада він був змушений покинути село Кенхі після розмови зі співробітниками чеченської поліції. За його словами, ввечері 2 листопада до нього додому приїхали двоє поліцейських і зажадали, щоб він і його дружина поїхали в Грозний – до заступника міністра внутрішніх справ Чеченської республіки генерал-майора поліції Апті Алаутдінова. Зустріч з ним відбувалася в одній з лікарняних палат в Грозному. Алаутдінов висунув претензії Джалалдінову в зв'язку з тим, що він спілкується з журналістом «Новой газеты» Оленою Мілашиною, і почав погрожувати вбивством, запитуючи, чи не боїться Джалалдінов розділити долю братів Ямадаєвих, Анни Політковської і Бориса Нємцова.

Після цієї розмови, як розповідає Джалалдінов, співробітники поліції відвезли його з дружиною назад в село Кенхі, однак дорогою викинули телефон Рамазана, а потім зажадали віддати їм паспорти.

Рамазан Джалалдінов
Рамазан Джалалдінов

Наступного дня чоловік покинув Кенхі і опинився у Москві (подробиці його приїзду в столицю правозахисники не розголошують з міркувань безпеки). За словами адвоката Петра Заїкіна, зараз ситуація Джалалдінова досить скрутна: «У нього зараз немає паспорта, він нічого не може зробити: ні влаштуватися на роботу, ні пересуватися вільно країною. Якимось чином отримати паспорт, не повертаючись у Чечню, вкрай важко. Цілком ймовірно, що стосовно нього будуть якісь неадекватні кроки: коли на його очах безпосередній керівник поліцейських продемонстрував явне нехтування до вимог закону, то як себе будуть поводити рядові поліцейські, виконуючи волю свого керівника?».

Петро Заїкін додав, що у зв'язку з діями співробітників МВС Чечні Джалалдінов звернувся до Слідчого комітету Росії з проханням провести перевірку за фактом перевищення ними службових повноважень і погрози вбивством. Цю заяву Рамазан Джалалдінов підписав у присутності журналістів на прес-конференції 9 грудня. Крім того, правозахисники мають намір просити очільника МВС Росії Володимира Колокольцева забезпечити Рамазана Джалалдінову державний захист, а також посприяти в отриманні паспорта.

Спалений будинок Рамазана Джалалдінова
Спалений будинок Рамазана Джалалдінова

4 листопада Рамазан Джалалдінов повинен був їхати з сином в Москву. За його словами, у нього вже були куплені квитки. Джалалдінов вважає, що загострення ситуації щодо нього на початку листопада могло статися через те, що чеченській поліції «хтось міг донести» про його плани.

Крик душі Рамазана був у чому: у нього, у його односельчан зруйновані будинки – він докричався начебто до Кадирова, який публічно сказав, що все буде зроблено. Можливо, хтось намагається приховати розкрадання коштів, які були виділені тим же Кадировим. Чому така агресія? Чому людині намагаються закрити рот?
Петро Заїкін

«Кадиров – глава адміністрації Чеченської республіки, це регіональний чиновник, – міркує адвокат Петро Заїкін, – а Алаутдінов – федеральний, він – перший заступник міністра внутрішніх справ Чеченської республіки, він керує всією поліцією Чечні, це федеральний орган. Алаутдінов – не господарник, він – силовик і вирішує питання силовими методами, судячи з того, що сталося. Адже крик душі Рамазана був у чому: у нього, у його односельчан зруйновані будинки – він докричався начебто до Кадирова, який публічно сказав, що все буде зроблено. Але дуже дивно, що за це відповідає силовик і вирішує цю проблему як силовик, а не як господарник. Питання, чому так сталося, дуже цікаве, можливо, навіть Кадиров не знає, що там відбувається, можливо, хтось намагається приховати розкрадання коштів, які були виділені тим же Кадировим. Чому така агресія? Чому людині намагаються закрити рот?».

Світлана Ганнушкіна
Світлана Ганнушкіна

Якщо говорити в загальному масштабі, то ця ситуація створена звідси, з Москви
Світлана Ганнушкіна

Російська правозахисниця, голова комітету «Громадське сприяння» Світлана Ганнушкіна впевнена, що за діями керівників Чечні глобально стоїть вище керівництво Росії: «Якщо говорити в загальному масштабі, то ця ситуація створена звідси, з Москви. Повна безкарність, повна безвідповідальність, абсолютна воля робити все що завгодно з цією територією, з Чечнею, яка була дана з Москви Володимиром Володимировичем Путіним Рамзану Ахматовичу Кадирову. Далі все йде згори донизу: Кадиров за це розплачується тим, що він категорично заявляє, що Росія – наша матінка і що ми ніколи нікуди звідси не підемо».

Історія Рамазана Джалалдінова почалася в квітні цього року, коли він розмістив відеозвернення до президента Росії Володимира Путіна. У ролику він показав зруйновані під час чеченських воєн будинки в селі Кенхі. За його словами, гроші, виділені з федерального бюджету на відновлення селища, так і не дійшли до його жителів.

Звернення Рамазана Джалалдінова:

Незабаром після цього на його адресу почали надходити погрози, через які він поїхав до Дагестану. У травні невідомі спалили будинок Джалалдінова. Тоді ж в травні він вибачився перед очільником республіки Рамзаном Кадировим, у відповідь той запропонував йому повернутися в республіку, пообіцявши надати «незрівнянну турботу».

Після цього протягом декількох місяців про долю Джелалдінова не було ніякої інформації, поки на початку листопада засоби масової інформації не повідомили про його зникнення. З'ясувалося, що Джелалдінов був змушений тікати з Чечні до Москви. Також стало відомо, що ще в серпні чоловік був засуджений до громадських робіт за статтею про наклеп. Зараз в селі Кенхі у Рамазана Джалалдінова залишаються дружина і четверо дітей.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG