Доступність посилання

ТОП новини

Антиукраїнські гасла в Перемишлі можуть бути частиною гібридної війни Росії – польський політолог


Фото з «Маршу орлят»
Фото з «Маршу орлят»

Варшава – Українські організації та українські дипломати у Польщі закликають польську владу з’ясувати, що саме трапилося цієї суботи у прикородонному місті Перемишль. Польські засоби інформації опублікували відеоматеріали з суботньої польської патріотичної демонстрації «Марш орлят», на яких чутно вигук «Смерть українцям!», а також лунають гасла «Перемишль і Львів – завжди польські». Радіо Свобода запитало українського діяча Петра Тиму, посла України в Польщі Андрія Дещицю та польського політолога Пшемислава Журавського вел Ґраєвського про їхню реакцію на інцидент у Перемишлі.

​В Об’єднанні українців Польщі кажуть, що суботні польські урочистості в Перемишлі супроводжувалися антиукраїнськими випадами. В цій організації твердять, що під час демонстрації, присвяченої польсько-українському конфліктові 1918 року, пролунали вигуки, які розпалюють міжнаціональну ворожнечу. Про це правління Об’єднання українців Польщі написало в своєму зверненні, адресованому польській владі.

Українські діячі закликають владу Польщі протидіяти таким актам ворожості щодо української меншини та громадян України. Найбільше їх обурює те, що в перемишльській демонстрації взали участь представники націоналістичної організації «Табір великої Польщі». Саме ця організація взяла на себе відповідальність за руйнування восьми пам’ятників на українських цвинтарях у Польщі, що мало місце протягом останніх двох років. Представники «Табору великої Польщі» не приховують своїх проросійських настроїв та участі у військово-навчальних таборах у Росії.

Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі, наголошує, що патронат суботнім урочистостям у Перемишлі надали мер міста, а також кілька польських державних установ. Державні службовці, наголошує Тима, йшли в одній демонстрації з представниками ультранаціоналістичних середовищ та псевдовболівальниками.

Маємо незрозумілу бездіяльність польської влади
Петро Тима

Тима каже, що польська влада не поспішає з реакцією. «З одного боку, маємо експертів, які кажуть, що це чиста російська провокація, що має довести до конфлікту на українсько-польському прикордонні, – каже він. – Та з другого боку маємо незрозумілу бездіяльність польської влади».

За словами лідера української організації, зверення до польської влади зумовлене тим, що суботні події в Перемишлі – це далеко не перший антиукраїнський інцидент цього року. Тима нагадує про напад польських націоналістів на українську церковну процесію в червні цього року та нерозслідувані випадки нищення українських надгробних пам’ятників у південно-східній Польщі.

Дещиця: «Чому такі інциденти стаються саме тепер?»

На ситуацію в Перемишлі реагують українські дипломати в Польщі. Посол України Андрій Дещиця розповідає: «Перш за все, ми направили відповідну ноту до МЗС Польщі, а генконсул України в Любліні відправив відповідний лист до мера Перемишля з вимогою покарати осіб, які, якщо це підтвердиться, закликали до міжнаціональної ворожнечі».

Дуже непокоїть те, що такі провокації – відбуваються в той час, коли між Україною і Польщею відновилися дуже динамічні двосторонні відносини
Андрій Дещиця

Дещиця не приховує свого занепокоєння останніми подіями. «Мене дуже непокоїть те, що такі інциденти – я навіть сказав би, такі провокації – відбуваються в той час, коли між Україною і Польщею відновилися дуже динамічні двосторонні відносини, – зазначає посол. – Це показав візит президента України до Польщі, під час якого були підписані угоди про співпрацю в енергетичній та оборонній сферах, і де ми підтвердили однакові позиції в питаннях санкцій проти Росії, запровадження безвізого руху для громадян України, чи якнайшвидшої ратифікації угоди з ЄС про асоціацію».

Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі (праворуч), і Андрій Дещиця, посол України в Польщі, на церемонії нагородження державними нагородами лідерів української меншини Польщі. Варшава, Липень 2015 року
Петро Тима, голова Об’єднання українців Польщі (праворуч), і Андрій Дещиця, посол України в Польщі, на церемонії нагородження державними нагородами лідерів української меншини Польщі. Варшава, Липень 2015 року

Дещиця додає, що попередні резонасні випадки антукраїнських дій у Польщі розслідуються відповідними польськими органами. Зокрема триває слідство щодо нападу на українську церковну процесію в Перемишлі та щодо наруги над українським прапором у Варшаві.

Без сумніву, потрібно провести ретельне розслідування і покарати винних
Андрій Дещиця

Посол України в Польщі побоюється, що результати кропіткої праці над поглибленням двосторонніх відносин можуть бути перекреслені одним провокаційним закликом. «Ці провокації можуть підбурювати українців і поляків до конфлікту. Без сумніву, потрібно провести ретельне розслідування і покарати винних, та не можна допустити до того, щоб такі провокації мали вплив на загальний тренд в стосунках Польщі та України», – підсумовує Андрій Дещиця.

«Антиукраїнські випади – це елемент гібридної війни» – Журавський

Інциденти в Перемишлі не можна розглядати поза контекстом політичної ситуації на сході Європи. У цьому переконаний Пшемислав Журавський вел Граєвський, польський політолог, радник міністра закордонних справ Польщі.

Експерт нагадує, що в 2015 році у Бухаресті з інціативи Польщі та Румунії було створено так звану бухарестську «дев’ятку», тобто групу з 9 держав, членів НАТО. «Під впливом російської агресії в Україні ці держави інціювали зміцнення східного флангу НАТО, що було схвалене на варшавському саміті НАТО в липні цього року. Польща – це головний інціатор ідеї адекватного діалогу Росія-НАТО, тобто такого діалогу, де Кремлеві показують червону лінію, якої не можна переступити», – зазначає політолог.

На думку політолога, польсько-українське зближення, що відбувається останніми тижнями, змушує Росію до контрнаступу. «За такої ситуації очевидне й природнє те, що російська гібридна війна проти України, особливо на рівні пропаганди та операцій спецслужб, мусить охопити й Польщу, щоб завдати удару польсько-українським стосункам, – додає він. – Псування цих стосунків було б ударом по співпраці двох найбільших народів Центрально-Східної Європи й ослабило б підтримку для України в НАТО».

Поляки та українці повинні бути відповідальними й не дозволити, щоби Росія натравила їх один на одного
Пшемислав Журавський вел Граєвський

В антиукраїнські інцидентах у Польщі Журавский вбачає прагнення третьої сторони накрутити спіраль взаємної ненависті й підготувати ґрунт до конфлікту між двома народами. «Поляки та українці повинні бути відповідальними й не дозволити, щоби Росія натравила їх один на одного. А те, що вона це робить, це не підлягає сумніву», – зазначив Журавський.

З проханням прокоментувати інцидент у Перемишлі Радіо Свобода звернулося до польського Міністерства внутрішніх справ, проте станом на вечір у понеділок коментар отримати не вдалося.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG