Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС досягли згоди про поступки Нідерландам для ратифікації угоди з Україною


Марк Рютте (л) і президент України Петро Порошенко (п), архівне фото
Марк Рютте (л) і президент України Петро Порошенко (п), архівне фото

Керівники держав і урядів країн-членів Європейського союзу досягли згоди щодо тексту рішення, що має стати поступкою Нідерландам для ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Вони домовилися задовольнити вимогу Нідерландів затвердити, що ратифікація цієї угоди сама по собі не надає Україні статусу кандидата на вступ до Євросоюзу і не містить зобов’язання надати такий статус у майбутньому.

Крім того, рішення визначає, що ця угода не містить зобов’язань ЄС чи країн-членів надавати Україні колективні гарантії безпеки чи іншу військову допомогу або підтримку.

Так само, мовиться в документі, угода не передбачає зобов’язань із боку ЄС надавати Україні додаткову фінансову допомогу.

Іще одне з обмежень, яке підтверджує нинішнє рішення, – що громадяни сторін не мають вільного права постійно жити і працевлаштовуватися на території іншої сторони.

У тексті також міститься пункт, що сторони мають виконувати свої зобов’язання за угодою, бо в разі невиконання можливе застосування санкцій, у крайньому разі аж до припинення прав чи зобов’язань сторін за цією угодою – тут мається на увазі в першу чергу виконання Україною її зобов’язання боротися з корупцією.

Усі згадані моменти і так передбачені (як-от зобов’язання України боротися з корупцією) чи не передбачені (як-от додаткові зобов’язання ЄС) самою Угодою про асоціацію, але Нідерланди домагалися окремо винести їх у документ, що буде юридично обов’язковим до виконання.

Як заявив після засідання Європейської ради (саміту ЄС) у Брюсселі прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, тепер із цим документом він проситиме парламент країни знову підтвердити ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, хоча він додав, що переконати парламентарів у цьому буде непросто.

Перед засіданням він заявляв, що не хотів би «грати на руку Росії», внісши розкол усередині Євросоюзу, але дав знати, що без такого документа про ратифікацію угоди в його країні не може бути мови.

Нідерланди залишилися єдиною країною ЄС, що не завершила процес ратифікації цієї угоди – на останній стадії, вже після схвального голосування в парламенті і підпису монарха, цей процес був зупинений за результатами референдуму, більшість учасників якого виступили проти такої ратифікації. Уряд Рютте виступає за ратифікацію, але заявляє, що має взяти до уваги результати референдуму.

XS
SM
MD
LG