Доступність посилання

ТОП новини

Нового очільника поліція може отримати в січні – Аваков


16 грудня минає місяць відтоді, як уряд прийняв відставку першого керівника Національної поліції Хатії Деканоїдзе. Напередодні міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв оголосити конкурс на вакантну посаду, за результатами якого очільника Національної поліції мають призначити вже у січні наступного року. Між тим, експерти зазначають, що такий конкурс не передбачений чинним законодавством і пояснюють затягування призначення керівника Національної поліції політичною боротьбою довкола цієї посади.

За словами міністра внутрішніх справ Арсена Аракова, 15 грудня він планував завершити підготовку всіх необхідних документів для оголошення конкурсу на посаду голови Національної поліції.

«За підсумками конкурсу авторитетна комісія зможе мені запропонувати 1-2 або 3 кандидатури. Після цього я передам остаточну кандидатуру в Кабмін для утвердження. Це буде відкритий конкурс. В ньому зможуть взяти участь як поліцейські, так і ті, хто зараз не працює в поліції», – повідомив він 15 грудня.

Арсен Аваков наголосив, що в нього вже є 5 ймовірних претендентів на цю посаду, але називати їхні прізвища очільник МВС відмовився. За його прогнозами, новий голова Національної поліції буде призначений у січні 2017 року.

Конкурс одного міністра

Міністр внутрішніх справ обіцяв створити відповідну комісію ще місяць тому – одразу після відставки Хатії Деканоїдзе.

Між тим, експерти наголошують, що, згідно із чинним законодавством, міністр внутрішніх справ може подати кандидатуру очільника національної поліції на затвердження уряду, не проводячи будь-якого конкурсу.

«Міністр внутрішніх справ на свій розсуд може визначити особу, яка, на його погляд, відповідає вимогам закону, а потім подати цю кандидатуру на затвердження в Кабінет міністрів», – каже експерт правоохоронної групи Реанімаційного пакету реформ Борис Малишев.

Тож, навіть оголосивши конкурс, міністр може одноосібно підібрати склад комісії та прописати умови конкурсу.

Додаткові вимоги до претендента на посаду керівника Національної поліції – щоби він мав вищу юридичну освіту та досвід роботи на керівних посадах – набувають чинності лише із 1 січня 2017 року. Тож, призначення очільника поліції в січні дає підстави вважати, що ці вимоги будуть враховані.

Поліція в ручному режимі

За словами журналіста-розслідувача Володимира Бойка, проведення конкурсу не передбачено законом, але загалом не суперечить йому. На його думку, процес призначення керівника Національної поліції затягується, насамперед, з огляду на політичні торги довкола цієї посади.

Зрозуміло, що Аваков просто не внесе кандидатуру, яка його не влаштовує. Очевидно, тривають торги – процес затягується
Володимир Бойко

«Конкурс – це формальність. Зрозуміло, що Аваков просто не внесе кандидатуру, яка його не влаштовує. Очевидно, тривають торги – процес затягується. Зараз на посаді в.о. керівника Нацполіції перебуває давній бізнес-партнер Авакова – пан Троян. Це означає, що міністр керує відомством у ручному режимі – при тому, що Нацполіція не підпорядкована МВС. І щось змінювати Аваков, очевидно, не хоче», – вважає Володимир Бойко.

Утім, хоча керівник Національної поліції напряму не підпорядкований МВС, він залишається залежним від міністра внутрішніх справ у кадрових та фінансових питаннях.

Керівник Національної поліції без міністра внутрішніх справ не може затвердити структури Центрального апарату Національної поліції
Борис Малишев

«Згідно із законом, керівник Національної поліції зобов’язаний узгоджувати з міністром внутрішніх справ: кандидатури своїх заступників, призначення та звільнення керівників та заступників регіональних управлінь поліції, кошторис Національної поліції. І навіть – без міністра внутрішніх справ – він не може затвердити структури Центрального апарату Національної поліції», – наголошує Борис Малишев.

Раніше, пояснюючи свою відставку Хатія Деканоїдзе, серед іншого, вказала на збереження в Україні «традиції втручання політиків у роботу поліції».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG