Доступність посилання

ТОП новини

Російський блогер отримав два роки колонії-поселення за критику дій Росії на Донбасі та в Сирії


Тюменського опозиційного блогера і публіциста Олексія Кунгурова Тюменський обласний суд Росії засудив 20 грудня до двох років колонії-поселення. Звинувачення висунуло регіональне управління ФСБ Росії за статтею 205.2 Кримінального кодексу Росії «публічне виправдання тероризму».

Олексій Кунгуров засуджений на два роки колонії-поселення за пост в «Живому журналі» під назвою «Кого насправді бомблять путінські соколи?». У публікації блогер критикував політику російської влади в Сирії.

Олексій Кунгуров
Олексій Кунгуров

Цей його пост був опублікований в ЖЖ в жовтні минулого року, але затримали Кунгурова через п'ять місяців після того, на наступний день після публікації іншого поста – «Що Росії робити з Донбасом і Кримом? (Частина 2)», де, зокрема, йдеться, що слід «офіційно визнати відповідальність Росії за загибель малайзійського «Боїнга», «виплатити компенсації сім'ям загиблих», «поліпшити відносини із Заходом», а «злив Донбасу» ... в будь-якому випадку неминучий», а на «утримання Криму» не варто «витрачати сили».

Вранці 3 березня цього року дружина блогера Асія Байшихіна написала в його «ЖЖ»: «5 хвилин тому Олексія Кунгурова взяли органи біля його будинку і відвезли. У номерах і назвах статей я не розбираюся. На запитання: «За що?», – молоденький опер відповів: «Писати можна не все». Пізніше в квартирі Кунгурова провели обшук. Про те, як це відбувалося, в березні в інтерв'ю Радіо Свобода розповіла Асія Байшихіна:

– Не знаю, що шукали, мене в квартиру не допустили в той момент. Знаю, що була вилучена вся наша техніка, всі комп'ютери, мій в тому числі, всі пристрої, всі флешки, всі жорсткі диски. Ми якраз йшли з дому, я повинна була везти дітей на заняття, а Олексій збирався їхати на якусь конференцію, у нього були якісь справи в Москві, і ось буквально біля під'їзду його взяли. Я поїхала з дітьми, а коли ми повернулися, двері були зачинені, ключем я їх відкрити не змогла, через двері невідомий чоловічий голос говорив: «Проводяться слідчі дії. Перестаньте ломитися». Що за дії, чому мене не можна пустити – цього ніхто мені не сказав. Я телефонувала в поліцію, телефонувала в прокуратуру, щоб дізнатися, що відбувається і чи може мені хтось допомогти потрапити додому. У підсумку, ми з маленькими дітьми провели цілий день в під'їзді.

– Олексія засудили за статтею «виправдання тероризму». Звинувачення ґрунтувалося на чиїхось заявах?

Спочатку звинувачення ґрунтувалося на скаргах громадськості. Нібито хтось поскаржився на його журнал
Асія Байшихіна

– Спочатку, наскільки мені відомо, звинувачення ґрунтувалося на скаргах громадськості. Нібито хтось поскаржився на його журнал. На той момент я сумніваюся, що були якісь реальні люди, які писали заяви. Це, швидше за все, виключно ініціатива самих органів – ФСБ або наших, тюменський, правлячих структур.

Олексій Кунгур входить в топ російського сегменту «Живого журналу», щоденна аудиторія його блогу становить 60 тисяч відвідувачів. Його називають одним з членів «Комітету 25 січня», створеного Ігорем Стрєлковим, проте сам блогер в інтерв'ю російській «Новій газеті» заперечував свою участь в цій організації.

Друзі блогера відразу ж висунули версію про те, що причиною затримання Кунгурова стали його різкі політичні висловлювання. У блозі Кунгурова, який зараз ведуть його близькі, відразу ж після затримання з'явився такий запис: «Звинувачення винесене під головуванням судді Сафронова на підставі одного єдиного дуже сумнівного документа – лінгвістичної експертизи тексту, проведеної ФСБ у Свердловській області. Висновок по суті є суб'єктивною думкою, а суб'єктивна думка не може бути покладена в основу вироку. Це означає, що публічних закликів до тероризму і публічного виправдання тероризму в тексті «Кого насправді бомблять путінські соколи» немає. Відповідно, немає суспільної небезпеки дії, а значить, немає злочину. До слова, інші експертизи, які встановили невинність автора тексту, не були взяті судом до розгляду».

Одразу ж після затримання в будинку Олексія Кунгурова був проведений обшук з «метою вилучення технічних засобів», після чого його 7 годин допитували в ФСБ. Тоді ж Кунгурову повідомили, що проти нього порушено кримінальну справу. Після допиту його відпустили під підписку про невиїзд. Однак 15 червня блогера затримали і взяли під варту. На цьому наполіг представник регіонального управління ФСБ, мотивувавши це тим, що, перебуваючи на волі, обвинувачений зможе «продовжити свою злочинну діяльність і чинити тиск на свідків».

12 грудня, коли почалися судові засідання у його справі, термін перебування Кунгурова в СІЗО продовжили до 28 лютого 2017 року. Суд спирався на дані експертизи, яку провів доцент кафедри журналістики Тюменського держуніверситету Володимир Лисов. На думку експерта, в повідомленні блогера присутні заклики до «дестабілізації суспільно-політичного життя країни», «розколу в суспільстві», «революційних дій певного характеру». Експерт також стверджує, що Кунгуров позитивно оцінює в своєму пості в ЖЖ роль забороненої в Росії «Ісламської держави».

Адвокат Кунгурова Олександр Зирянов упевнений, що в обвинувальному висновку немає доказів провини Кунгурова, він побудований на думці експертів і свідченнях деяких свідків, які інтерпретують текст блогера в ЖЖ. Олександр Зирянов каже, що твердження експертів безпідставні, і навіть знаходить в експертизах ознаки злочину, передбаченого статтею 307 Кримінального кодексу Росії («завідомо неправдивий висновок експерта»).

Суд над Кунгуровим був закритим. Мотивувалося це якраз проханнями експерта.

«11 грудня в «Живому журналі» на сторінці Кунгурова, яку ведуть тепер його друзі, з'явився запис про викладача Тюменського державного університету Лисова, який виступив експертом і аналізував текст Олексія Кунгурова, за який його судять. Під цим текстом ті, хто його прочитав, залишали різні коментарі. Ознайомившись з ними, експерт звернувся до прокурора із заявою, в якій попросив зробити засідання закритим, адже йому погрожують», – розповідає адвокат Кунгурова.

За клопотанням прокурора суд це прохання задовольнив і закрив засідання «для забезпечення безпеки учасників процесу».

Вже після оголошення вироку експерт у «справі Кунгурова» Володимир Лисов в інтерв'ю виданню Znak.com зізнався, що не очікував такого суворого вердикту суду: «Я думав, що йому все-таки умовно дадуть або відправлять справу на нове слідство, щось таке. Я зустрічався з мамою Олексія двічі і знаю, що у нього діти, одному – два роки, іншому – шість. І по-людськи мені Олексія шкода. Оскільки я знаю його з раннього віку. Я не кровожерливий…».

Справа Кунгурова в Тюменському обласному суді розглядала виїзна колегія Приволзького окружного військового суду. Як пояснив адвокат блогера Олександр Зирянов, це пов'язано з тим, що Кунгурову ставили статтю 205.2 Кримінального кодексу Росії «публічні заклики до здійснення терористичної діяльності або публічне виправдання тероризму».

Розгляд таких справ перебуває в компетенції військових судів. Їх в Росії три. Тюменська область належить до компетенції Приволзького окружного військового суду, судді якого вирок у «справі Кунгурова» зараз ніяк не коментують.

Представники Регіонального управління ФСБ Росії в Тюменській області також від коментарів утримуються. За їхніми словами, вся офіційна інформація у справі блогера буде озвучена тільки після того, як в цій справі буде поставлена крапка.

Поки ж історія триває. Кунгуров і його адвокат мають право подати апеляцію. І вони мають намір цим правом скористатися.

Розглядаємо і такий варіант, що доведеться звертатися і до Європейського суду з прав людини. Але поки плануємо направити апеляцію до Верховного суду Росії
Олександр Зирянов

«Ми плануємо подати апеляційну скаргу на початку наступного тижня. Маємо намір довести невинність Олексія. Розглядаємо і такий варіант, що доведеться звертатися і до Європейського суду з прав людини. Але поки плануємо направити апеляцію до Верховного суду Росії», – каже адвокат Кунгурова.

Це був показовий процес. Олексій – перший блогер в Росії, засуджений за цією статтею
Максим Карпіков

Протягом всього процесу Олексія Кунгурова підтримували його близькі. Друг і громадський захисник блогера Максим Карпіков коментує вирок так: «Думаю, що це був показовий процес. Олексій – перший блогер в Росії, засуджений за цією статтею. Частина друга цієї статті була спеціально додана для посилення покарань тих, хто висловлює свою позицію або погляди. Процес показав, що кількох заяв від провладних активістів в органи і однієї експертизи тексту досить, щоб посадити людину за ґрати».

Правозахисний центр «Меморіал» уже визнав Олексія Кунгурова політв'язнем. Керівник програми підтримки політв'язнів і переслідуваних громадських активістів правозахисного центру «Меморіал» Сергій Давідіс в інтерв'ю Радіо Свобода сказав, що політв'язнем Кунгуров був визнаний ще на етапі попереднього слідства, оскільки він був позбавлений волі. Після вироку правозахисники лише підтвердили свою позицію.

Це рідкісний випадок абсолютно кричущого порушення права на свободу висловлювання думки
Сергій Давідіс

– Це рідкісний випадок абсолютно кричущого порушення права на свободу висловлювання думки. Його звинувачують у виправданні тероризму, притому що він написав статтю, вона доступна в інтернеті, де просто критикував дії російської влади в Сирії не з точки зору «Ісламської держави», звісно, він взагалі лівий і ледь не сталініст за переконаннями. Кунгуров не має стосунку до «Ісламської держави», ніяких симпатій до «Ісламської держави» не відчуває і ніяк їх не висловлював, а просто аргументовано критикував військову операцію в Сирії з точки зору інтересів Росії. І це було інтерпретовано як виправдання тероризму, на підставі завідомо неправдивої експертизи. За це чоловік отримав два роки. Там не було закликів ніяких. Тобто це абсолютно дикий випадок! У нас багато таких випадків, але цей особливо дикий, тому що немає ніяких підстав для такої інтерпретації текстів Олексія Кунгурова.

Сергій Давідіс
Сергій Давідіс

– Чи можна в цьому випадку проводити аналогію зі справою Ільдара Дадіна?

– Фактично це близький випадок, тому що людина отримує термін за кристально чисту реалізацію конституційного права: у випадку Дадіна – на свободу зібрань, у випадку Кунгурова – на свободу висловлювання, свободу поширення інформації, висловлення думки. У тексті Олексія Кунгурова немає жодного заклику, який можна було б хибно інтерпретувати. Просто ось критика влади, вона визнана виправданням тероризму без будь-яких підстав.

За словами дружини Кунгурова Азії Байшихіної, вирок, так само як і переслідування її чоловіка, швидше за все, є зведенням особистих рахунків, оскільки Олексій Кунгуров неодноразово критикував місцевих тюменських чиновників.

Оригінал матеріалу– на сайті Російської редакції Радіо Свобода

XS
SM
MD
LG