Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: до кібернападів у США причетний сам Путін – ЗМІ


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Спецслужби Сполучених Штатів вже ідентифікували росіян, які, за твердженнями фахівців, передали зламане електронне листування сайту WikiLeaks у спробі вплинути на президентські вибори у США. Про це повідомили The Washington Post і Reuters. За цими даними, ЦРУ визначило російських чиновників, які через третіх осіб за вказівкою президента Росії Володимира Путіна, передали матеріали Національного комітету Демократичної партії і лідерів цієї партії. Агенція Reuters заявила, що ці висновки містяться в секретній частині доповіді, яку спецслужби передали президенту Бараку Обамі і обраному президенту Дональду Трампу.

В Україні почала працювати система спрощеної реєстрації ліків. Міністерство юстиції України зареєструвало та оприлюднило відповідний наказ, завдяки чому ліки, зареєстровані в США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді та ЄС, можуть потрапити на ринок в Україну за 17 днів. Раніше процедура тривала 1–2 роки. Тим часом активісти знайшли в конфлікті Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) і кардіохірурга-керівника столичного «Інституту серця» Бориса Тодурова корупційну складову – закупівлю медикаментів на дві третини дорожче від ринкової ціни. Щоб дізнатись про конфлікт більше, читайте у статті «Активісти обвинуватили критика керівника МОЗ у корупції».

З нового року в Україні вдвічі зросла мінімальна зарплата. Тепер де-юре роботодавці не можуть платити своїм працівникам менш ніж 3200 гривень. Але яка реальна ціна такого новорічного подарунка? І чи не заплатять українці зрештою за нього зі своєї ж кишені? Радіо Свобода відповідає на запитання разом із Олександрою Бетлій, провідним науковим співробітником Інституту економічних досліджень і політичних консультацій.

Продажі автівок в Україні продовжують зростати. Це констатують і урядовці, і автовиробники. За їхніми оцінками, протягом 2017 року українці куплять понад 80 тисяч машин – на третину більше, ніж минулого року. І найбільше зростає популярність автівок «преміум» класу. Разом з тим експерти зазначають, що якщо Верховна Рада забуде про авторинок, він зросте на третину.

В продовження історії з несподіваною ексгумацією в Празі українського поета й драматурга Олександра Олеся Радіо Свобода поспілкувалося з багатьма представниками діаспори, щоб дізнатися, ким був чоловік, якого поховали у Чехії на місці поета, та що стало поштовхом до цієї драматичної історії.

Довгий стіл-скриня, лавки, вишита скатертина, глиняний косівський посуд, свічник-трійця, на стінах ікони, мальовані на склі та дереві, а ще вивішені качани кукурудзи, а під столом сіно. Такий гуцульський інтер’єр на Різдво велика рідкість сьогодні. Хіба де-не-де поодинокі родини зберегли таку автентику, але радше, щоб привабити туристів. Тому потрапити у таку автентичну оселю можна хіба завдяки музейним експонатам, але під склом вони мертві. Львівські митці намагались відтворити цю атмосферу Різдва, хоч і в музейних залах. Використавши багаті фонди Національного музею імені Андрея Шептицького, за старими фотографіями відтворили гуцульську оселю ХІХ – початку ХХ століття на Святвечір. Подивитись та почитати про етнічне багатство Різдва можна ось тут.

Христос народився! Славімо Його! Затишку Вам та єдності!

Ваше Радіо Свобода Daily

XS
SM
MD
LG