Доступність посилання

ТОП новини

Російський доброволець Сімонова отримає українське громадянство впродовж місяця – Пацкан


Доброволець із Росії Ольга Сімонова
Доброволець із Росії Ольга Сімонова

Росіянка Ольга Сімонова, яка чекає на українське громадянство з літа, має отримати його на наступному засіданні комісії з питань громадянства при президентові. Раніше Адміністрація президента повернула документи в Державну міграційну службу на доопрацювання. На добровольця доведеться писати нове подання.

Росіянка Ольга Сімонова приїхала в Україну з Челябінська ще в кінці 2014 року. Від січня 2015 до березня 2016 року вона працювала медиком-волонтером у добровольчих підрозділах МВС, батальйоні «Золоті ворота» і полку «Дніпро-1», а також парамедиком у бригаді Першого добровольчого мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова.

Влітку 2016 року подання на надання Сімоновій громадянства написала в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Пізніше доброволець пройшла перевірку СБУ і навіть надала необхідну довідку про несудимість із Росії.

Сьогодні в мене є дозвіл на тимчасове проживання. Навіть на постійне проживання дозвіл не дають – кажуть, що немає для цього підстав
Ольга Сімонова

В очікуванні українського громадянства росіянка Ольга Сімонова вступила до лав Збройних сил України – наприкінці 2016 року вона підписала контракт як іноземний громадянин. Закон про службу іноземних громадян в українській армії вступив в силу восени 2015 року. Станом на серпень 2016-го цією процедурою скористалося понад сто осіб. Під час підписання контракту армія перевіряє, чи законно кандидати перебувають в Україні і чи не мають вони судимостей.

«Сьогодні в мене є дозвіл на тимчасове проживання. Навіть на постійне проживання дозвіл не дають – кажуть, що немає для цього підстав. У мене немає порушень законодавства, ані російського, ані українського, багато разів всі документи перевіряли», – розповіла Сімонова Радіо Свобода.

Доброволець не отримала відмову – Адміністрація президента

Відповідаючи на запит Радіо Свобода, в Адміністрації президента зазначили, що матеріали стосовно Сімонової ще не виносились на розгляд комісії при президентові з питань громадянства, отже, формально Сімонова не отримувала відмову у наданні українського громадянства.

Оскільки матеріали, що надійшли від ДМС, потребують уточнень і виправлень, то вони повернуті на доопрацювання до ДМС України
Наталя Запольська

«Оскільки матеріали, що надійшли від ДМС, потребують уточнень і виправлень, то вони – на виконання пункту 110 Порядку провадження за заявами та поданнями з питань громадянства України та на виконання прийнятих рішень, затвердженого указом Президента України від 27 березня 2001 року №215, – повернуті на доопрацювання до ДМС України», – повідомила керівник департаменту адміністрації президента з питань громадянства Наталя Запольська.

Розповісти про причини відмови детальніше в департаменті відмовились, посилаючись на службовий характер цієї інформації, проте наголосили: виправити документи мають у міграційній службі. Після цього питання Сімонової можна буде виносити на розгляд комісії.

До кінця тижня міністр напише нове подання – Міністерство охорони здоров’я

У самій комісії з питань громадянства Радіо Свобода уточнили: проблема у поданні в. о. міністра охорони здоров’я – документ був оформлений неналежним чином, і його мають переробити. Про це Радіо Свобода повідомив народний депутат Валерій Пацкан, який входить до складу комісії.

Валерій Пацкан
Валерій Пацкан

У поданні від міністра була помилка. Зараз готується нове подання
Валерій Пацкан

«Заступник начальника Державної міграційної служби України повідомила мені, що у поданні від міністра була помилка. Зараз готується нове подання, і коли міграційна служба його отримає, пакет документів передадуть у комісію для розгляду. Розглядати планують уже на наступній комісії. Зазвичай ми збираємось не менше ніж раз на місяць, і в лютому ще не збиралися», – розповів народний депутат.

У Державній міграційній службі від коментарів відмовилися через персональний характер інформації про громадянство. Проте в міністерстві говорять: нове подання вже готується. За інформацією радника в. о. міністра охорони здоров’я Геннадія Друзенка, Уляна Супрун має намір підписати новий документ до кінця цього тижня.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG