Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і НАТО закликають Туреччину та Нідерланди до деескалації напруги


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликає обидві країни до діалогу
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ закликає обидві країни до діалогу

Сварка Туреччини та Нідерландів набула нового повороту: Анкара висловила офіційний протест проти вислання турецького міністра, який хотів брати участь в агітаційному мітингу перед референдумом у Туреччині щодо збільшення повноважень президента Реджепа Тайїпа Ердогана. Сам Ердогана зробив дуже гострі критичні заяви на адресу Нідерландів, звинувативши уряд тієї країни в «нацизмі та фашизмі». Між тим союз НАТО, членами якого є і Туреччина, і Нідерланди, закликав обидві країни до деескалації напруги у двосторонніх відносинах і до взаємоповаги. А керівники ЄС звернулися до турецького керівництва з проханням утриматися від надмірних висловлювань та дій.

Туреччина офіційно вручила тимчасово повіреному у справах Нідерландів ноту протесту за висилку з країни турецького міністра у справах сім’ї, назвавши дії Нідерландів «непропорційними» під час застосування сили проти протурецьких демонстрантів у неділю в Роттердамі.

Поліція в нідерландському Роттердамі розігнала прихильників турецького президента Реджепа Тайїпа Ердогана. Вони виступили проти заборони на в’їзд турецькому міністру закордонних справ Мевлуту Чавушоглу та міністру у справах сім’ї Фалмі Бетуль Саян Каї, які хотіла взяти участь у мітингу з агітацією для турків, які живуть в Роттердамі, щоб вони голосували на референдумі у квітні за розширення президентських повноважень Ердогана.

Реджер Тайїп Ердоган
Реджер Тайїп Ердоган

Сам президент Туреччини гостро розкритикував Нідерланди за цей крок.

«Нідерланди не є правовою країною, якою має бути член Євросоюзу. Вони діють як бананова республіка… Те, що вони зробили – це скандал! Прем’єр Нідерландів каже, що вони хочуть налагодити відносини з Туреччиною. Зачекайте! Ви ще не заплатили ціну. Спочатку треба за заплатити за те, що зробили!» – сказав Ердоган.

«Я думав, що нацизм помер, але я помилявся. Нацизм все ще поширений на Заході. Захід показав своє справжнє обличчя», – сказав Ердоган на церемонії вручення нагород у Стамбулі.

Сам факт, що президент Реджеп Тайїп Ердоган у своїй критиці Нідерландів також вжив слова «фашизм» і «нацизм», дуже обурили прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

«Те, що ми бачили є неприйнятною поведінкою Туреччини, яка спочатку погрожувала санкціями…. А потім турецькі політики говорять про нацизм та фашизм стосовно Нідерландів. Ця країна, як вже сказав мер Роттердама, зазнала бомбувань під час Другої світової війни з боку нацистів. Тому цілком неприйнятно говорити в такий спосіб», – заявив Рютте.

Марк Рютте
Марк Рютте

Це вже вдруге президент Ердоган вжив слово «нацизм», критикуючи країни-союзники Туреччини по НАТО. П’ятого березня він звинуватив Німеччину в «нацистській практиці» через відкликання дозволу на проведення мітингів турецькими іммігрантами.

В самій Туреччині один із антинідерландських протестувальників пробрався до консульства Нідерландів в Стамбулі 12 березня і скинув прапор Нідерландів, повісивши прапор Туреччини, але він провисів недовго.

Реакція ЄС та НАТО

Гострі заява офіційної Анкари на адресу Нідерландів спонукали Маргарітіса Схінаса, речника президента Єврокомісії Жан-Клода Юнкера, попросити Туреччину знизити градус її критичних заяв на адресу Нідерландів: «Європейський союз закликає Туреччину утриматися від надмірних заяв та дій, які ризикують ще більше погіршити ситуацію».

А в заяві високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Моґеріні та єврокомісара з питань сусідства і переговорів з розширення Йоганнеса Гана теж міститься заклик до спокою.

«Після напруження останніх днів між Туреччиною та деякими державами-членами ЄС важливо уникнути подальшої ескалації і знайти способи заспокоїти ситуацію. Рішення щодо проведення мітингів і зборів у державах-членах є предметом внутрішнього розгляду, відповідно до положень міжнародного та національного права», – йдеться у заяві.

«Питання може бути вирішене лише через відкриті і прямі канали зв’язку. Ми будемо продовжувати надавати свої консультаційні послуги в інтересах стосунків ЄС-Туреччина», – зазначили чільні посадовці Євросоюзу.

А генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у Брюсселі закликав обидві країни, які є членами Північноатлантичного альянсу, до стриманості і пошуку компромісу.

Буду заохочувати всіх союзників проявляти взаємну повагу. Важливо щоб нині ми зосередились на тому, що нас об’єднує
Єнс Столтенберґ

«Жваві дебати є серцевиною нашої демократії, як також і взаємна повага. Відтак я буду заохочувати всіх союзників проявляти взаємну повагу, бути спокійними, мати поміркований підхід для того аби зняти напругу і щоб відбулась деескалація ситуації. Важливо щоб нині ми зосередились на тому, що нас об’єднує», – заявив Столтенберґ.

Франція дозволила мітинг громадян Туреччини в місті Метц 12 березня. Але турецькі мітинги заборонили Австрія та Швейцарія, а 12 березня власник закладу, де мав відбутися мітинг місцевих турків в одному з міст Швеції, скасував дозвіл на проведення заходу. З допомогою мітингів турецькі офіційні особи хочуть збільшити частку тих, хто проголосує за розширення президентських повноважень Реджепа Тайїпа Ердогана на референдумі 16 квітня.

У Нідерландах живе близько 400 тисяч громадян турецького походження, в той час як у Німеччині – 1,4 мільйона громадян Туреччини, які можуть брати участь в референдумі – це є четверта за чисельністю турецька громада у світі після великих міст Туреччини – Стамбула, Анкари та Ізміра.

Відносини між Туреччиною та Євросоюзом погіршились в останні місяці на тлі того, як президент Ердоган критикував країни-члени ЄС, котрі, у свою чергу, були невдоволені тим, як влада Туреччини розправлялася з опонентами після спроби військового перевороту минулого липня.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG