Доступність посилання

ТОП новини

Справа Насірова: один допит за два місяці і браслет «в інтимній зоні»


Роман Насіров
Роман Насіров

Київ – Солом’янський суд Києва продовжив зобов’язання відстороненого від обов’язків керівника Державної фіскальної служби (ДФС) Романа Насірова носити електронний браслет і не покидати Україну ще два місяці. Засідання тривало два дні з перервами, почавшись в середу пізнього вечора. Адвокати фіскала називають рішення «прогнозованим» і говорять про плани звертатися до Європейського суду з прав людини. У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, натомість, сподіваються завершити за цей час розслідування провадження щодо ймовірної участі Насірова у схемі, яка завдала Україні збитків на два мільярди гривень, що той заперечує.

Адвокати відстороненого від обов’язків головного податківця України Романа Насірова говорили на суді про навмисне затягування слідства з боку Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і детективів Національного антикорупційного бюро України. Зокрема, вони зазначили, що з часу призначення запобіжного заходу із їхнім підзахисним один раз провели допит і відібрали зразки його підпису. Сам Насіров після нічного засідання виглядав бадьоро і жартував у перерві на запитання журналістів про свій електронний браслет.

– В інтимній зоні він знаходиться.

– Нога – це у вас інтимна зона?

– Для мене – так.

Суддя Вікторія Кицюк, яка розглядала продовження виконання обов’язків із виконання запобіжного заходу Романом Насіровим, читала своє рішення у майже порожній залі, куди знову терміново збирались заскочені зненацька журналісти і один із прокурорів. Насіров та його захисники у залу не повертатись.

Суд продовжив запобіжний захід Насірову (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Суд вирішив залишити умови запобіжного заходу без змін. За словами Кицюк, відсторонений голова ДФС, який у березні вийшов під заставу, не може без дозволу детективів виїжджати з Києва, зобов’язаний носити електронний браслет, а його паспорти – внутрішній та закордонний – повинні перебувати у Державній міграційній службі.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків зазначив, що результатом засідання задоволений і звинувачення у затягуванні справи відкидає.

Жодним чином досудове розслідування не гальмується, воно дійсно на завершальній стадії
Роман Симків

«Жодним чином досудове розслідування не гальмується, воно дійсно на завершальній стадії. Ці процесуальні обов’язки – я поясню, для чого вони необхідні: коли буде обвинувальний акт передаватись до суду, є певний ризик – і ми маємо, принаймні, такі ситуації по інших кримінальних провадженнях, – що суд не встигне призначити до розгляду це провадження, відповідно у пана Насірова всі законні будуть можливості, в тому числі, покинути країну», – сказав він.

За його словами, за ці два місяці слідчі планують завершити слідство і перейти до розгляду справи по суті.

Насіров може пояснити, в чому помиляються слідчі – адвокат

Один із адвокатів Насірова Ігор Степанов натомість називає результат суду прогнозованим.

Роман Насіров може повідомити багато цікавого, у чому помиляється САП і НАБУ у своїх висновках
Ігор Степанов

«Подальші наші дії: ми продовжуємо збирати докази невинуватості Романа Насірова, очікуємо від НАБУ і САП будь-яких дій щодо виклику нас для того, щоб ми могли пояснити свою позицію. Був, як ми зазначали, один допит до цього. Більше нас не турбували, на жаль, хоча Роман Насіров може повідомити багато цікавого, у чому помиляється САП і НАБУ у своїх висновках», – каже Степанов.

На самому засіданні разом зі ще одним представником захисту вони зазначали, що мають намір подавати скаргу на зловживання з боку силовиків щодо їхнього клієнта до Європейського суду з прав людини. Водночас, коли саме вони планують її подавати, Степанов не знає. Каже: зараз збирають докази порушень з боку слідчих.

Суд щодо запобіжного заходу для Романа Насірова розпочався у середу пізнього вечора. Як раніше повідомляло Радіо Свобода, на цьому наполягли адвокати, посилаючись на необхідність у четвер робити їхньому підзахисному хірургічну операцію. Щодо стану здоров’я Насірова Ігор Степанов коментувати відмовився.

Голову Фіскальної служби Романа Насірова підозрюють в участі у так званій «газовій схемі» депутата Олександра Онищенка, внаслідок якої Україні було завдано збитків у два мільярди гривень. Сам Насіров це заперечує. У березні його відпустили з-під арешту під заставу в розмірі 100 мільйонів гривень.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG