Доступність посилання

ТОП новини

Нічне засідання, «підкинуті» ковдри та чому прокурори заговорили про дзюдо – справа Насірова


Судове засідання у справі Романа Насірова, Київ, 26 квітня 2017 року
Судове засідання у справі Романа Насірова, Київ, 26 квітня 2017 року

Судове засідання у справі Романа Насірова, відстороненого від посади голови Державної фіскальної служби, розпочалося у середу пізно вночі і продовжиться у четвер 27 квітня вранці. Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагає продовжити запобіжний захід для підозрюваного ще на 2 місяці. Зокрема йдеться про носіння електронного браслету і зберігання паспортів Насірова в Державній міграційній службі. Адвокати ж наполягатимуть на скасуванні запобіжного заходу. Сам Роман Насіров вважає справу проти себе політично вмотивованою і навіть звинувачує слідчий орган в бажанні влаштувати шоу. Відстороненого голову ДФС звинувачують у «зловживанні службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки».

Судове засідання щодо продовження запобіжного заходу Роману Насірову розпочалося у середу об 11-ій годині вечора після семи годин очікування. Суддя Солом’янського суду Вікторія Кицюк пояснює це затримкою в попередній справі і пропонує перенести розгляд на ранок. Та адвокати Насірова не погоджуються. Кажуть, що у підзахисного саме на цей час призначена операція.

Через півтори години суддя не витримала і призначила перерву у засіданні до ранку.

Суд оголосив перерву до ранку в справі Насірова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Операція чи засідання?

Роман Насіров та його адвокати наполягають на скасуванні запобіжного заходу. Відсторонений голова ДФС стверджує, що тікати нікуди не збирався і не збирається. Захист налаштований рішуче доводити невинуватість свого клієнта. Щоправда, як бути із засіданням і операцією, які призначені на один і той самий час, поки не вирішили.

«Наш клієнт сьогодні не має можливості отримати те, що йому потрібно в плані медичного забезпечення і те, що завтра буде зриватися процедура… Не буду розголошувати, оскільки суд вирішив так, будемо із клієнтом розмовляти, пояснювати ситуацію про необхідність з’явитися до суду», – зазначив захисник Олександр Лисак.

Крім того, Роман Насіров вкотре заявив, що кримінальна справа проти нього є сфабрикованою і має політичне підґрунтя. За словами підозрюваного, частиною підступного плану стали навіть ковдри, якими його вкривали під час минулих засідань, і які миттєво перетворились в інтернеті на предмет кепкувань.

Роман Насіров у відомчій лікарні «Феофанія» в Києві, 3 березня 2017 року
Роман Насіров у відомчій лікарні «Феофанія» в Києві, 3 березня 2017 року

Роман Насіров стверджує, що це було «зрежисоване» шоу: фото-колажі запланували, а ковдру йому «підкинули», поки перевозили з лікарні до суду.

«Можна навіть прослідкувати не лише політичне замовлення проти мене особисто, а політичну замову проти Державної фіскальної служби. Для того, щоб і Державна фіскальна служба і дохідна частина бюджету не були успішними», – заявив Роман Насіров.

Справа Насірова: «підкинута ковдра» – це політична змова? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Дзюдо може допомогти втекти?

Представники спеціалізованої антикорупційної прокуратури наполягають на тому, що Насіров досі має вплив на підлеглих, через що слідству не вдається отримати затребувані документи. До того ж, обвинувачення вважає, що є ризик того, що підозрюваний може покинути територію країни, якщо запобіжний захід не буде продовжено. Слідство заявило, що намагається отримати копію британського паспорта Насірова аби довести суду його подвійне громадянство.

Днями Романа Насірова обрали президентом Федерації дзюдо України, що прокуратура також пов’язує із ризиками виїзду за кордон.

«Це може бути використано як можливість обґрунтувати виїзди за кордон. Є міжнародні змагання. Як керівник федерації, він має право проситися. Але чи повернеться він і чи буде далі керівником? На ці питання ми відповіді навряд чи отримаємо», – зазначає прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Застава у 100 мільйонів гривень, під яку Романа Насірова звільнили з-під варти майже два місці тому, не повернуть до оголошення вироку у справі. Якщо він порушить умови звільнення, то ці гроші потраплять до держбюджету країни.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявляють, що Державна служба фінансового контролю перевірила походження грошей для застави і дійшла висновку, що вони отримані законним шляхом. Частину зі 100 мільйонів гривень внесла дружина Насірова, частину – його тесть. Чи були з цих коштів сплачені податки, має перевіряти Державна фіскальна служба, сказав прокурор Спеціальної антикорупційної прокуратури Роман Симків.

У ніч на 3 березня в лікарні «Феофанія» детективи НАБУ вручили голові ДФС Роману Насірову повідомлення про підозру за статтею про «зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки». Слідство вважає, що Роман Насіров протягом 2015-2016 років, діючи в інтересах депутата Верховної Ради Олександра Онищенка, надав керівникам регіональних і територіальних органів ДФС незаконну вказівку ухвалювати безпідставні рішення про розстрочення податкового боргу трьом компаніям. Такими рішеннями державі завдано збитків на суму майже 2 мільярди гривень. Захист Насірова і він сам ці звинувачення заперечують.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG