Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі через річницю трагедії 2 травня підвищено рівень терористичної загрози


Сутички в центрі Одеси, 2 травня 2014 року
Сутички в центрі Одеси, 2 травня 2014 року

2 травня – третя річниця трагічних подій в Одесі, які забрали життя 48 людей. Біля Будинку профспілок на Куликовому полі пройде мітинг пам’яті жертв пожежі. На Грецькій площі, де 2 травня 2014 року кілька годин тривало протистояння українських й проросійських активістів, ввечері відбудеться молебень представників різних конфесій. Правоохоронці посилили заходи безпеки.

«Для запобігання можливим терористичним актам адміністрація просить пасажирів проявляти небайдужість та пильність. При виявленні підозрілих речей інформуйте працівників вокзалу або правоохоронні органи» – таке оголошення щогодини лунає на одеському залізничному вокзалі.

Поруч з ним – площа Куликове поле і Будинок профспілок, де три роки тому стався фінал безпрецедентних в новітній історії Одеси подій. Жертвами пожежі в Будинку профспілок стали 42 людини. Розслідування одеської трагедії досі триває.

Пожежа в Будинку профспілок, Одеса, 2 травня 2014 року
Пожежа в Будинку профспілок, Одеса, 2 травня 2014 року

Радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк заявляє, що трагедія «цілковито лежить в площині відповідальності як нинішньої російської влади, так і тих, хто сьогодні є п’ятою колоною Кремля в Україні».

Одеса та область – у підвищеній готовності

Вже три роки в першу декаду травня Одеса мобілізується. Заходи обґрунтовані – напередодні правоохоронці відзвітували про попередження терористичного акту. В районі Куликового поля патруль виявив рюкзак зі складовими для саморобного вибухового пристрою.

Зараз безпеку в місті охороняють понад 2 тисячі поліцейських і нацгвардійців. Інструктаж для них провели публічно. Місцем демонстрації наявного людського й технічного ресурсу силовиків третій рік поспіль є Куликове поле.

«Спецпідрозділ «Корд» – для виконання специфічних задач, звільнення заручників. У випадку загострення оперативної ситуації підготовлені групи для виконання завдань на території області й в самому місті», – розповів начальник ГУНП України в Одеській області, генерал поліції 3 рангу Дмитро Головін.

Для Дмитра Головіна, призначеного керівником поліції Одещини півроку тому, і очільника області Максима Степанова, який обіймає посаду голови Одеської ОДА понад три місяці, нинішні травневі дати – час випробування.

«Область – прикордонна, тому, звісно, у підвищену готовність приведено прикордонну службу й правоохоронців. Найбільша увага приділяється Одесі», – зазначив Максим Степанов. «Всі, хто тут шукають пригод, отримають по закону, але жорстко», – додав голова Одеської ОДА.

Про можливість провокацій російських спецслужб попередило Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України. За даними розвідки, під час акцій в Одесі 2 і 9 травня очікується «провокування протестуючими сутичок з патріотично налаштованими активістами і співробітниками правоохоронних органів».

Регіональне Управління СБУ повідомляє, що днями в пункті пропуску на Одещині (приблизно за 100 кілометрів від обласного центру – ред.) у громадянина Російської Федерації було знайдено приховані «друковані матеріали сепаратистського характеру». Росіянину заборонили в’їзд в Україну на три роки.

Додаткові пости поліції встановили на в’їздах в місто. Контроль транспорту, який їде в Одесу, посилили. Вулиці міста патрулюють, зокрема, спецпризначенці СБУ на броньованих машинах. Із силовиками співпрацюють представники українських організацій.

Вулиці Одеси патрулюють спецпідрозділи. Фото Управління СБУ в Одеській області
Вулиці Одеси патрулюють спецпідрозділи. Фото Управління СБУ в Одеській області

«Одного разу 2-го травня Одеса вже показала, що ніякої Росії, ніяких «ДНР», «ЛНР», окремих республік не допустить. Не раджу гратися в сепаратизм», – попередив «гарячі голови» керівник одеської Ради громадської безпеки (РГБ) Марк Гордієнко.

Провести цей день «спокійно і з гідністю» закликав у свою чергу активіст одеського суспільно-політичного руху «Куликове поле» Моріс Ібрагім. Під час мітингу-реквієму силовики використовуватимуть безпілотник. Він дозволить в онлайн-режимі ідентифікувати особи присутніх на Куликовому полі.

«Сакральні» дати – найтривожніші

Період з 10 квітня до 9 травня, від Дня визволення Одеси від нацистів до Дня перемоги, вважається для міста найтривожнішим четверту весну поспіль. Це пов’язано з тим, що високою є ймовірність провокацій та спроб дестабілізації обстановки.

Про те, що зараз рівень терористичної загрози в Одесі підвищено і підрозділи МВС та СБУ проводять контртерористичні заходи по всьому регіону, повідомив 1 травня радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк.

«Просимо одеситів і гостей міста з розумінням ставитися до дій правоохоронців. Це заради безпеки самих громадян», – додав він.

10-го квітня цього року не обійшлося без скандалу. До пам’ятника Невідомому матросу на Алею слави прийшли представники і проукраїнських сил, і так звані «куликовці» (йдеться про суспільно-політичний рух «Куликове поле» – ред.).

Між ними виникли суперечки, а незабаром і штовханина з поліцейськими.

Понад 20 людей затримали і доставили до райвідділків поліції . Щоправда, в основному це були проукраїнські активісти.

Наступного дня обурені «надмірно агресивними» і «однобічними» діями силовиків представники проукраїнських організацій прийшли з протестом до будівлі обласного поліцейського управління в Одесі. Керівництво поліції Одещини пообіцяло службову перевірку щодо дій правоохоронців. Незважаючи на те, що строк службового розслідування минув наприкінці квітня, результати поки що не оприлюднені.

Перед Великоднем співробітники Служби безпеки України запобігли фейковій демонстрації в Одесі нібито «утиснених» етнічних болгар . Подробиці «проплаченої вистави», що не відбулася, оприлюднив начальник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

За його твердженням, планом-максимумом російських спецслужб в цій «акції на міжнаціональному підґрунті» був напад «українських псевдонаціоналістів» на мирну ходу «етнічних болгар».

Як зазначив Олександр Ткачук, подібні «вистави» також заплановані в Харкові, Херсоні та Миколаєві. «Ми знаємо, що головні провокації Кремль запланував на першу половину травня», – зауважив він.

За даними прокуратури Одеської області, за останні три роки за фактами спроб дестабілізації ситуації в регіоні, тероризму тощо правоохоронці розслідували майже 340 кримінальних проваджень. Викрито 27 злочинних груп, які мали на меті теракти або захоплення влади.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Проросійські провокації в Одесі. Чи вдасться «розхитати» ситуацію?

Робота для СБУ. Не можна допустити реваншу кремлівських посіпак​

  • Зображення 16x9

    Ірина Назарчук

    Із 2017 року пишу та знімаю для Української редакції Радіо Свобода. З матеріалом «Попри стереотипи: жінки на військовому флоті» стала переможницею конкурсу ООН для журналістів «Публікації для змін. Україна на шляху сталого розвитку». Закінчила Одеський національний університет. Працювала на радіостанціях, телеканалах, в інформаційних агентствах Одеси. Пройшла кілька навчальних курсів «Інтерньюз-Україна».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG