Доступність посилання

ТОП новини

Субсидія на дачу і бонус за економію: що треба знати про оновлену програму нарахувань


Отримувачі субсидій, які змогли зекономити, отримають грошову компенсацію, обіцяють в уряді
Отримувачі субсидій, які змогли зекономити, отримають грошову компенсацію, обіцяють в уряді

Київ – Оновлена програма нарахування субсидій стартувала 1 травня. Відтепер, зокрема, на субсидії можуть претендувати люди, що живуть у садових будинках, а соціальна норма для непрацездатних людей зросте. Окрім того, уряд анонсує грошові бонуси для родин, які отримують субсидії, але при цьому економлять ресурси.

Наприкінці квітня уряд затвердив постанову, відповідно до якої з початку травня починається перепризначення субсидій на наступний сезон.

Для більшості отримувачів субсидій це відбувається автоматично, говорить віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Зараз у нас стартує неопалювальний сезон, і зараз фактично буде призначена людям субсидія до жовтня. Наступний перерахунок субсидій буде відбуватися у жовтні на опалювальний сезон
Павло Розенко

«Тобто всі ті – а це близько 7,5 мільйона українських родин, – хто оформив субсидії і перебувають у програмі системи субсидій, їм автоматично управління соцзахисту зобов’язані перерахувати субсидії на новий сезон. Тобто зараз у нас стартує неопалювальний сезон, і зараз фактично буде призначена людям субсидія до жовтня. Наступний, скажімо так, перерахунок субсидій буде відбуватися у жовтні на опалювальний сезон», – пояснює він.

Винятки поширюються на людей, які орендують житло, ті, які хочуть оформити субсидію на використання твердого палива, і ті, у кого змінився склад сім’ї – хтось новий зареєструвався у помешканні або когось зняли із реєстрації. Вони мають знову подати заявку і заповнити декларацію про доходи.

Павло Розенко
Павло Розенко

Всі інші протягом місяця повинні повідомити установи соціального захисту, якщо вони здійснили покупку на суму більше 50 тисяч гривень, якщо хтось із зареєстрованих у помешканні вийшов на пенсію, звільнився або влаштувався на роботу, або якщо помешкання перейшло на автономне опалення або навпаки.

Загалом, як інформує портал teplo.gov.ua, уряд запровадив два нововведення щодо нарахувань субсидій. По-перше, якщо у помешканні живе одна-дві непрацездатні людини, то соціальна норма житла, відповідно до якої нараховується субсидія, збільшується із 49 квадратних метри до 75. По-друге, якщо людина живе у дачному кооперативі, але там не зареєстрована, вона також може претендувати на субсидію, яку будуть виплачувати із місцевих бюджетів.

Однак основною новацією віце-прем’єр вважає монетизацію залишків субсидії, якщо людина економить.

Я не виключаю, що ми спробуємо монетизувати у наступному сезоні всю суму економії
Павло Розенко

«Ми по цьому опалювальному сезону виплатимо людям відповідну премію, – розповідає Розенко. – Ми будемо це робити до першого вересня, і під таку програму підпаде, за нашими розрахунками, півтора мільйона родин. Сума компенсації складатиме близько 700 гривень, але найголовніше – що ті люди, які зараз отримують субсидії, мають великий стимул зараз, у неопалювальний сезон, здійснити відповідні заходи з енергозбереження, і таким чином підготувати свої домівки до нового опалювального сезону, зробити суттєву економію газу або електроенергії у наступному опалювальному сезоні. Я не виключаю, що наступного року ми будемо компенсувати не лише 100 кубів газу, як ми зараз це робимо, я не виключаю, що ми спробуємо монетизувати у наступному сезоні всю суму економії».

Чи збільшиться кількість отримувачів субсидій?

В Україні сьогодні є більше чотирьох мільйонів домогосподарств, що включають одну або дві особи, які не працюють, зауважує експерт «Реанімаційного пакету реформ» Святослав Павлюк.

Нам треба буде цього року збільшувати бюджет субсидій принаймні мільярдів на 20-25

«Тобто туди автоматом потрапляють всі пенсіонери і також частина непрацюючих за станом здоров’я чи інших ситуацій. 4,06 мільйона домогосподарств. Це багато. Станом на кінець квітня ми повністю вибрали бюджет близько 47 мільярдів, у нас ще залишалося 2 по твердому паливу, але нам треба буде цього року збільшувати бюджет субсидій так, принаймні, мільярдів на 20-25, а якщо буде збільшено норми нарахувань, то може, ще більше», – зауважує він.

Натомість на думку експертки Інституту суспільно-економічних досліджень Маріанни Онуфрик, згадані новації сприятимуть тому, аби субсидії дійсно отримували малозабезпечені громадяни, бо ті норми, які діяли до останнього часу, дозволяли оформити субсидії людям, що не можуть вважатися бідними.

Лише трохи більше 13% громадян, які отримують допомогу від держави, а саме – у вигляді субсидій, можуть вважатися бідними
Маріанна Онуфрик

«Ще кілька років тому ПРООН проводили дослідження, відповідно до якого виявили, що лише трохи більше 13% громадян, які отримують допомогу від держави, а саме – у вигляді субсидій, можуть вважатися бідними. Тобто субсидії отримували не тільки бідні люди, а й середньо забезпечені і багато забезпечені. І якраз оці норми – розширення квадратури для пенсіонерів, норми щодо садового будиночка – якраз дозволяють отримувати субсидії людям, які є малозабезпеченими».

Маріанна Онуфрик
Маріанна Онуфрик

При цьому кількість людей, які отримують субсидії, на її думку, не зросте, тому що з 1 травня зменшується також норма споживання теплової енергії, електрики і газу, які використовуються для розрахунку розміру субсидій.

Що ж до монетизації зекономленої частини субсидій, обидва експерти відгукуються досить схвально.

Водночас, за словами Святослава Павлюка, проблемою залишається те, що уряд не оприлюднює довготривалої стратегії щодо субсидій: будуть вони скорочуватись чи не будуть, як довго їх нараховуватимуть – тому люди не знають, як їм поводитись і на що розраховувати.

44% сімей мають субсидії – це абсурд – Охріменко

Монетизація – це максимально 700 гривень відшкодування, а по факту це може бути і 500, і 100 гривень – це такий PR-хід, каже президент «Українського аналітичного центру» Олександр Охріменко. Загалом він вважає теперішню систему призначення субсидій неефективною, серед іншого – через те, що велика частина людей задіяна у тіньовій економіці, подаючи у деклараціях свою офіційну зарплату, що значно менша, ніж реальний дохід.

Олександр Охріменко
Олександр Охріменко

Місцеві бюджети заборгували підприємствам житлово-комунального господарства 27 мільярдів гривень
Олександр Охріменко

«На сьогоднішній момент, якщо брати перший квартал 2017 року, субсидії отримують 44% усіх сімей. Це абсурд. Ну, у деяких країнах світу існують системи субсидій, дотацій, але там, як правило, 2-4% сімей, а не понад 40% – це говорить, що система неефективна. Крім того, на сьогоднішній момент є борги по самих субсидіях: місцеві бюджети заборгували підприємствам житлово-комунального господарства 27 мільярдів гривень».

За словами Охріменка, ці гроші мають компенсувати їм із державного бюджету.

Бюджет – «не ґумовий», і уряд зараз шукає ті категорії громадян, на яких можна зекономити, вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. Водночас, проконтролювати, чи дійсно сьогодні субсидії отримують люди, які їх потребують, на думку економіста, наразі держава не може.

Андрій Новак
Андрій Новак

Оскільки розмір «тіні» оцінюється у 55-60%, великою мірою це стосується саме доходів
Андрій Новак

«Абсолютно не можна це контролювати, оскільки розмір «тіні» – а зараз він оцінюється у 55-60%, великою мірою це стосується саме доходів, і після підвищення мінімальної зарплати дуже різкої до 3,2 тисячі, відбулася ще більша тінізація трудових відносин між роботодавцем і найманим працівником: дуже багато працівників переведені на півставки роботи по документах, хоча реально працюють повний робочий день», – каже він.

На думку Новака, вирішувати проблему потрібно не впроваджуючи державні дотації, а вживаючи заходів проти підприємств-монополій, які диктують споживачу умови і розмір тарифу без можливості вибору, оскільки ринку енергоресурсів в Україні немає.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG