Доступність посилання

ТОП новини

9 травня на окупованих територіях – це калька з російського Дня перемоги – політолог


Репетиція військового параду до Дня перемоги у Донецьку, 3 травня 2017 року
Репетиція військового параду до Дня перемоги у Донецьку, 3 травня 2017 року

Вже третій рік українці за європейською традицією 8 травня відзначають День пам’яті і примирення. Саме цього дня проводять основні офіційні заходи. І 9 травня, в День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, основний акцент все ж робиться на вшануванні пам’яті. Чого не скажеш про окуповані частини Донбасу, про анексований Крим, де 9 травня наповнене радянськими традиціями і символікою, ідеологією святкування знищення ворога. Сепаратисти Донбасу використовують День перемоги в ідеологічно-пропагандистській роботі, мавпуючи Росію. Про це сказав в ефірі Радіо Свобода політолог Кирило Сазонов.

Коли весь світ згадує про одну з найбільших трагедій 20 століття, в Росії, навпаки, велике свято

– Свято 9 травня на окупованих територіях – це калька з російського Дня перемоги. Вони над своєю ідеологією особливо не заморочуються, всі історичні віхи, усі трактування історії вони копіюють у Росії. Коли весь світ згадує про одну з найбільших трагедій 20 століття, в Росії, навпаки, велике свято – «перемога», «ура», «діди воювали». Усе це для того, щоб в такому дусі виховувати наступне покоління.

– Відомо, що в угрупованні «ДНР» збираються влаштувати парад військової техніки. Що Ви про це думаєте?

Істерика на честь таких свят прямо пропорційна відсутності нормальних умов для життя

– Мені здається, що істерика на честь таких свят прямо пропорційна відсутності нормальних умов для життя. Тобто чим бідніша країна, тим більший парад. В Росії ситуація все гірше і гірше – паради яскравіші і яскравіші. Ще один приклад – Північна Корея, де паради масштабні, шумні, а все через те, що там не вистачає рису.

– Як довго Росія зможе експлуатувати тему ворожнечі, тему «святої перемоги»? Адже минуло 70 років, і людей, які були свідками тих подій, лишилося дуже мало.

– Це ж прекрасно! Чим менше свідків, тим вільніше можна трактувати минуле. Тим більше легенд, тим більше казок, тим більше брехні.

– Але ж для сучасних жителів Донбасу поняття війни не є легендарним. Вони знають про це не тільки з книжок.

– Так, і люди на власному досвіді дізналися, що робить російський солдат, коли приходить в чуже місто – він починає грабувати.

– Водночас багато з них, знаючи, що війна це голод, це кров, це біль, це втрати рідних, близьких, своїх домівок – продовжують вірити у цю ідеологію. Чому?

– Молодь сприймала це критично ще тоді. Зараз сприймає критично тим більше. Якийсь відсоток «ватників», безперечно, був, є і буде. В них «діди воювали», такі люди погано піддаються «лікуванню». Піддаються, але погано. Це усілякі псевдо ветеранські організації та інші божевільні люди, які поєднують у собі любов до комунізму та релігії. Я особисто бачив священика з портретом Сталіна, чи то з портретом Леніна. Але така хресна хода була. Цей стан я називаю клінічним, він охоплює близько 10-20% населення.

Кирило Сазонов
Кирило Сазонов

– Такі настрої панували на Донбасі і до початку бойових дій. Невже українська влада не звертала на це уваги?

Місцева влада активно використовувала це. Вона не знала, що одного разу ця хвиля, хвиля захисту російської мови, пам’яті історії, дружби з Росією, накриє їх самих і очистить дорогу для агресора

– Місцева влада дуже активно використовувала це. Вона просто не знала, що одного разу ця хвиля, хвиля захисту російської мови, пам’яті історії, дружби з Росією, накриє їх самих і очистить дорогу для агресора. Тепер більшість з них виїхали і не можуть повернутися.

Що стосується довіри до усіх цих свят, легенд. Ми пам’ятаємо наше покоління, коли з дитячого садочка з прапорцями ходили на різноманітні демонстрації, в школі влаштовували живий коридор для ветеранів. Тим не менш, коли з’явився альтернативний погляд на історію, свобода слова, відбулося розвінчання цього культу. Але для розвінчування потрібно бути здатним до критичного мислення і читати відповідну літературу.

Це витівки Росії – повернути потім Донбас Україні з людьми із «вивихнутими» мізками, щоб можна було спиратися на цей регіон

В «ДНР» зараз немає якихось альтернативних книг з історії, хіба що в інтернеті. Насправді, це не їх витівки, це витівки Росії – повернути потім Донбас Україні з людьми із «вивихнутими» мізками, щоб можна було спиратися на цей регіон. Тому там буде культ великої армії, великої перемоги, нових героїв «ДНР», чиї портрети вже вивішують у школах. «Гіві», «Моторола» – їх портрети висять у школах, дітки приносять квіти. Справжнісінька маячня. З людей, які привели війну, намагаються зробити героїв.

– Усі ми пам’ятаємо досить популярні на окупованому Донбасі були паради полонених. Повторення подібних акцій можливе?

– Я думаю, ні. Тоді це робилося виключно для картинки, для російських ЗМІ, щоб показати, що Донецьк героїчно воює з «хунтою», і «хунту» тут ненавидять. Ну й промити мізки своїм людям трохи. Зараз це вже не спрацює, бо викликає надто негативну реакцію у всьому світі, а для Росії та «ДНР» практично не приносить користі.

– Як довго Росія і сепаратисти можуть експлуатувати тему старих перемог, чи не спонукатиме це їх здобути перемоги нові?

– Використовувати легенди про великі перемоги можна дуже багато років. Неважливо, скільки часу пройде, «славна історія», «славні пращури» – з цією темою полюбляють «носитися» диктаторські держави.

– Наприклад, Росія певний час «носилася» з гаслом «Крим наш!». Але дуже швидко це захоплення згасло.

– Захоплення Криму більшою мірою було спрямоване на внутрішнього споживача. Рейтинг Путіна і правлячої партії поступово падав, тому була потрібна зовнішня перемога. Або внутрішня. На внутрішню вони не здатні: не здатні менше красти, ефективно управляти економікою, не здатні побудувати вільну сучасну державу, а народ треба чимось привабити. Тому окупація Криму для них стала великою перемогою.

Захоплення Криму було ціллю, а Донбас – це засіб, засіб тиску на Україну

З Донбасом повторювати цей сценарій не будуть. По-перше, Донбас ніколи не мав сакрального значення для Росії. По-друге, його набагато дорожче утримувати. По-третє, захоплення Криму було ціллю, а Донбас – це засіб, засіб тиску на Україну. Росія хоче повернути Донбас з особливим статусом в Україну і завдяки цьому Україною керувати або, якщо не вийде керувати, то тримати державу у нестабільності.

Марш у Донецьку, 9 травня 2016 року
Марш у Донецьку, 9 травня 2016 року

– В угрупованні «ДНР» заявили, що їх передавач телерадіомовлення здатний покривати 32 підконтрольних Україні міста, у тому числі в Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій областях. Який це може мати ефект? Чи не стане це бомбою в інформаційній війні?

З людьми, які займаються антиукраїнською пропагандою, мають працювати співробітники СБУ, суди, прокуратура

– Проблема у тому, що антиукраїнські ЗМІ працюють не звідти, вони працюють тут. Ми бачимо в ефірах людей, які незрозуміло чому досі не сидять у в’язниці. Вони виходять і починають говорити про дружбу з Росією, про те, що Турчинов напав на Донбас, про те, що Яценюк вбив 30 російських військових в Чечні. Всю цю маячню генерують і зараз. З людьми, які займаються антиукраїнською пропагандою, мають працювати співробітники СБУ, суди, прокуратура. Можливо, нам потрібен ще відповідний закон. Адже наші закони – це закони мирного часу, вони розраховані на максимальну свободу слова, на максимальну терпимість до інших точок зору.

– Навіть щодо закону «Про окуповані території» у Верховній Раді не можуть дійти згоди. Може нарешті слід визначитися хоча б з термінологією?

– Так, закон «Про окуповані території» потрібен. Дійсно, зараз ведеться багато дискусій з окремих, гострих моментів. Визначитися треба усім. І дипломати повинні брати участь в обговоренні, і політики, і чиновники, які займатимуться технічною частиною. Це все непрості речі, і потрібно все дуже чітко прописати, щоб закон потім виявився дієздатним. Зараз внесли законопроект про колабораціонізм. Хоча, як на мене, він дещо жорсткий і дає надто широкі можливості для правоохоронців трактувати: людина усвідомила і її можна пробачити, чи людину потрібно садити. Це потрібно прописати чіткіше.

Наше законодавство мирного часу працює неефективно. А ворог чудово користується нашою ліберальністю, нашою свободою слова, в принципі, як і в Європі, де російська пропаганда працює дуже активно

Усі ці закони, звичайно, потрібні. Наше законодавство мирного часу працює неефективно. А ворог чудово користується нашою ліберальністю, нашою свободою слова, в принципі, як і в Європі, де російська пропаганда працює дуже активно.

– Свого часу ви досить різко критикували натхненників блокади окупованих територій. Зараз блокада здійснюється на офіційному рівні. Ви не змінили свою точку зору?

– Давайте будемо чіткими в термінах, бо ці терміни потім використовують проти нас. Ніякої блокади окупованих територій зараз немає. Блокада була, коли люди сиділи на рейках. Зараз, після того, як бойовики «націоналізували», хоча називатимемо речі своїми іменами – це рейдерське захоплення, після того, як вони захопили наші підприємства, наші шахти, те, що працювало і було зареєстровано в Україні – все, ми більше не можемо з ними працювати юридично. Міненерго може підписати договір з шахтою, яка підконтрольна «міністерству вугілля «ДНР»? Ні! Якщо ми підпишемо такий договір, ми фактично визнаємо їх. Це був російський проект, мета якого – змусити Україну купити щось у «ДНР» офіційно. Після цього Росія відійде в бік, повернеться до нормандського формату і пояснюватиме усім, що Київ і Донецьк спілкуються, торгують – ось підписані папери. А ми тут непричетні і виходимо з-під санкцій.

Тому коли цей проект у них провалився, вони зіткнулися з великою проблемою – а чим годувати регіон? Раніше люди хоч якось отримували зарплати, хоч якось виживали на тих шахтах, заводах. І зараз вони намагаються продати Україні наше вугілля під виглядом російського, під виглядом імпортного. Але дуже жорстка позиція РНБО з цього приводу: будь-яке вугілля, яке до нас прибуває, проходить експертизу. І якщо ми бачимо, що це наше вугілля з окупованих територій, ми його просто конфіскуємо як вкрадене.

– А яка зараз ситуація на цих захоплених підприємствах? 1 березня ватажки «ДНР» та «ЛНР» заявили про введення «зовнішнього управління» на цих підприємствах. Що змінилося за ці два місяці, відколи вони, так би мовити, «націоналізовані»? Їх вивозять до Росії?

– Заводи та підприємства вирізали та вивозили на метал в Ростовську область ще з самого початку. Цікаві з точки зору різних бізнес-груп підприємства також вивозили в Росію ще з 2014 року. До недавнього часу працювало лише те, що вивезти неможливо. Наприклад, неможливо вивезти металургійний завод, неможливо вивезти шахту. Та й не потрібна вона в Росії за великим рахунком. В Ростовській області шахт вистачає, далі Кузбас, тобто в Росії особливої необхідності у вугіллі немає. Ці підприємства зараз лишилися без роботи просто тому, що у них немає збуту. Ніхто не хоче купувати крадене. І тому людей відправляють у неоплачувані відпустки, людей звільняють, підприємства закривають. Ситуація дуже складна.

– Чи розуміють жителі окупованих територій, хто є причиною їхніх бід?

– Далеко не всі. Там працює пропаганда, і за цією проблематикою вона працює дуже активно. Кажуть: «Це Україна вам все заблокувала, будете тепер голодними». Так само, як у ситуації з відключенням у Луганську світла, де борг за електрику перевищив 5 мільярдів гривень. Хоча самі люди потроху платять, гроші з них збирають на окупованій території, просто вони не потрапляли в Україну – багатіли лише місцеві ватажки.

Ті, хто особливо задумуватися не звик, хто й раніше ходив голосувати за Януковича, зараз вірить, що Україна вороже налаштована

Я розмовляв з людиною із Луганська. Він каже: «У вас тарифи підняли? А нам Росія зробила низькі». Я йому кажу: «Яка Росія, ви ж з України отримуєте електроенергію». Не вірить! Пропаганда працює на всю потужність. Розумні люди, які можуть мислити критично, в більшості випадків виїхали. Вони й раніше дотримувалися проукраїнських позицій, розуміючи, що нічого хорошого з цього не вийде. А ті, хто особливо задумуватися не звик, хто й раніше ходив голосувати за Януковича, зараз вірить, що Україна вороже налаштована.

Центр Києва оздоблюють до свята
Центр Києва оздоблюють до свята

– Вже три роки минуло з часу «русской весни», «Новороссія» не відбулася. Але Донбас залишається частково окупованим. Ви кажете, що ідеологія продовжує промивати «мізки». На чию користь грає час: на Путіна чи на користь України?

Війна гібридна, тому тут перемагає не той, хто перший стріляє, а той, хто вміє вибудувати увесь ланцюжок – і пропаганду, і економіку, і воєнну силу – вибудувати її якомога ефективніше

– Ви знаєте, війна гібридна, тому тут перемагає не той, хто перший стріляє, а той, хто вміє вибудувати увесь ланцюжок – і пропаганду, і економіку, і воєнну силу – вибудувати її якомога ефективніше. Україна при усіх складнощах вибудувала свій ланцюжок добре. Ми за три роки прийшли до повноцінної армії, дуже серйозної та боєздатної армії. Спілкувалися на безпековому форумі, зокрема з представниками країн Балтіїї, Польщі. Вони назвали Україну прикладом того, як можна протистояти російській агресії. Вони через усе це пройшли у свій час. Та Україна – це приклад того, як успішно можна протистояти російській агресії. Так, ми пройшли великий шлях. Волонтерський рух поставив Росію у глухий кут. Шоком для них була також велика кількість добробатів. Вони цього не очікували, вони думали, що половина України зустрічатиме хлібом-сіллю та розмахуватиме російськими прапорами. Коли вони побачили кулаки замість прапорів, для них це було шоком.

– То, можливо, колись настане час параду української перемоги у Донецьку? Можете Ви це прогнозувати?

Як тільки окуповані території залишить російська армія, питання звільнення територій займе близько двох тижнів

– Парад буде безумовно. Не можу сказати, коли точно. Давайте повіримо тим, у кого більше інформації, повіримо Авакову, який стверджує що це буде в 2017-2018 роках. Але він буде обов’язково. Росія не планує залишатися у цьому регіоні, вона лише хоче піти, зберігши обличчя та відправивши в Україну «троянського коня». Але цього не вийде, Верховна Рада на це ніколи не піде. Як тільки окуповані території залишить російська армія, питання звільнення територій займе близько двох тижнів: бойовики побіжать самі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG