Доступність посилання

ТОП новини

9 травня у Запоріжжі: без крові, однак із сутичками та штовханиною


Ілюстраційне фото. День перемоги, Запоріжжя, 9 травня 2015 року
Ілюстраційне фото. День перемоги, Запоріжжя, 9 травня 2015 року

Запоріжжя – Без крові, однак із сутичками та штовханиною. Так 9 травня у Запоріжжі пройшло святкування Дня перемоги. Доки на Алеї слави мирно проходив мітинг із участю керівництва міста та області, за кілька сотень метрів від них розгорнулося протистояння між патріотично налаштованими активістами та учасниками ходи «Полк перемоги». Останні, організовані запорізьким екс-регіоналом Андрієм Івановим, хотіли пройтися маршем за прикладом російського так званого «Безсмертного полку» з червоними прапорами та портретами учасників Другої світової до Алеї слави. Розбороняла сторони конфлікту поліція та бійці Нацгвардії.

Замість «Безсмертного полку» – «Полк перемоги». Ініціатор акції – колишній депутат Запорізької міськради від Партії регіонів Андрій Іванов. Раніше він уже судився з обласною та міською владою щодо декомунізації окремих вулиць у Запоріжжі. А тепер організовував ходу до 9 травня. Запевняє: мета – лише вшанувати запоріжців, що воювали у Другій світовій.

«Йде полеміка стосовно «Безсмертного полку». Ми вирішили об’єднатися у «Полк перемоги». «Полк перемоги» – це українці, це запоріжці, які шанують зараз День перемоги. І ці акції будуть тривати, робота буде продовжуватися з усім, що пов’язане з 9 травня, звільненням міста Запоріжжя, допомогою ветеранам», – каже Андрій Іванов.

Мобілізація патріотів

Почувши про ходу «Полку перемоги», місцеві патріотично налаштовані активісти оголосили у соцмережах мобілізацію. Так, 4 травня «кіборг» В’ячеслав Зайцев на своїй сторінці у Facebook закликав городян зібратися, аби не допустити поширення проросійської символіки і агітації в місті 9 травня.

Має роздаватися сепаратистська символіка, так звані «колорадські» стрічки і йти різна антиукраїнська риторика. Ми проти цього і маємо прослідкувати
В'ячеслав Зайцев

«Має роздаватися сепаратистська символіка, так звані «колорадські» стрічки і йти різна антиукраїнська риторика. Ми проти цього і маємо прослідкувати, аби такого не було. І звичайно, що маємо вшанувати пам’ять тих, хто загинув у боротьбі з нацизмом», – розповів ветеран війни на Донбасі.

Напередодні оголошення про збір активістів опублікували і місцевий осередок «Правого сектору» та колишній керівник запорізької самооборони Майдану Дмитро Харьков.

А ще одна група активістів вирішила влаштувати альтернативну до «Полку перемоги» ходу, приєднавшись до учасників акції зі власними плакатами. А на тих – портрети героїв серіалу «Гра престолів», стилізовані під плакати, які використовують на акціях «Безсмертного полку». Спартак Короткевич приніс зображення жінки-лицаря Брієнни Тарт. Жартує, що то його бабуся.

Ми не паплюжимо пам’ять наших дідів, ми їх поважаємо і любимо. Ми протестуємо проти цієї клоунади
Спартак Короткевич

«Справа в тому, що тих, хто захищав батьківщину, уже давно немає. А ті, що зараз брязкають всілякими значками та вимахують прапорами Радянського Союзу, ніякого стосунку до ветеранів не мають. Ми не паплюжимо пам’ять наших дідів, ми їх поважаємо і любимо. Ми протестуємо проти цієї клоунади», – каже активіст.

Сутички

Та без сутичок між патріотичними силами, що патрулювали центр Запоріжжя, і учасниками «Полку перемоги» не обійшлося – від словесної дискусії обидва табори активістів поступово перейшли до штовханини. Майже одразу виник конфлікт довкола червоних прапорів, які принесли з собою учасники акції «Полк перемоги».

Якщо людям похилого віку спочатку активісти пропонували просто згорнути й прибрати їх, то потім кілька з них вирвали з рук. Згодом очільник «Національного корпусу» в Запоріжжі навіть оприлюднив у соцмережах світлину з червоними прапорами, зібраними 9 травня у місті невідомими активістами.

Поки між різними таборами точились дискусії, поліція заблокувала їх біля мерії, поступово оточивши. У цей час патріотично налаштовані активісти та учасники «Полку перемоги» влаштували своєрідне співочо-лозунгове змагання: одні співали гімн України й скандували «Ганьба», а інші кричали «Фашизм не пройде» і виконували радянські пісні.

Згодом поліції та Нацгвардії вдалося оточити щільним кільцем учасників «Полку перемоги», аби вивести їх для покладання квітів на Алею слави. Командував діями правоохоронців учасник війни на Донбасі, заступник голови Нацполіції регіону Олександр Панченко.

«Переговорили з усіма політичними силами, що ніхто ні до кого не буде застосовувати радикальних заходів. Це було домовлено заздалегідь, і всі політсили йдуть нам назустріч. Навіть після сьогоднішніх подій. Нібито все гаразд», – розповів правоохоронець.

Втім, знову сталися сутички – цього разу між правоохоронцями і активістами. Останні намагалися прорвати кордон поліції і Нацгвардії. Кілька осіб навіть затримали. Та після покладання квітів на Алеї слави, розташованій за кілька сотень метрів від Запорізької мерії, активісти з обох сторін конфлікту почали розходитися.

Наразі відомо, що внаслідок подій 9 травня постраждав один правоохоронець – на Алеї слави невідомі використали газ із балончиків, він потрапив в очі очільнику патрульної поліції Запоріжжя Роману Пилипенкові.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG