Доступність посилання

ТОП новини

У запорізькому суді оскаржують декомунізацію


Запорізька міська рада
Запорізька міська рада

Запоріжжя – У суді вимагають скасувати рішення про декомунізацію запорізьких вулиць, назви яких пов’язані з іменами радянських військових діячів. Позивач ставить питання не лише про відповідність букві закону таких перейменувань, а й самої процедури ухвалення декомунізаційних рішень міською владою.

У запорізькому суді оскаржують декомунізацію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Визнати протиправними, скасувати рішення міської ради та розпорядження міського голови щодо перейменування двох вулиць Запоріжжя – такий адміністративний позов розглядається у Орджонікідзевському районному суді міста. Опротестовують дії міської влади громадська організація «Захист прав ветеранів – дітей війни» та колишній депутат міськради Андрій Іванов. Останній каже, в процесі декомунізації вулиць Запоріжжя виникла юридична колізія.

Виходить колізія: мер перейменовує по одному закону, депутати – по іншому
Андрій Іванов

«Міськрада, на жаль, перейменувала вулиці відповідно до закону «Про місцеве самоврядування», а не закону про декомунізацію. Я так розумію, не було консолідації – спільної думки. А наступного дня мер своїм розпорядженням, посилаючись на закон про декомунізацію, перейменував ті ж самі вулиці. Виходить колізія: мер перейменовує по одному закону, депутати – по іншому. Мер фактично дублює рішення сесії міської ради», – пояснює Андрій Іванов.

Каже, доцільність і своєчасність процесу декомунізації в країні під сумнів не ставить – опротестовує лише перейменування двох вулиць: Героїв Сталінграда та Жукова.

«І якщо ви перейменовуєте згідно із законом про декомунізацію, то маєте чітко дотримуватися його. Хоча в законі є пункт, який говорить, що ті, люди, які внесли вклад у розвиток культурних цінностей, що мали безпосереднє відношення до боротьби з фашизмом на території України – ці вулиці не перейменовуються. І виникає питання щодо вулиць Героїв Сталінграда і маршала Жукова», – роз’яснює свою позицію Андрій Іванов.

«Всі рішення приймались колегіально»

Добираючи нові назви вулицям, у мерії консультувалися з експертами – істориками та громадськими активістами щодо усіх дискусійних випадків, каже начальник управління внутрішньої політики Запорізької міськради Володимир Головешко. Запевняє: жорстко дотримувалися букви закону у процесі декомунізації.

Була створена експертна група, яка всі питання обробляла, оцінювала і давала свої оціночні судження та рекомендації
Володимир Головешко

«І за процедурою, і за термінами, і по формі, і за змістом. За змістом ми навіть пішли на посилення цієї роботи: за нашою ініціативою, за ініціативою мера була створена експертна група, яка всі питання обробляла, оцінювала і давала свої оціночні судження та рекомендації. Всі рішення приймались колегіально. Спочатку були оцінені експертною групою, а далі вже депутати міськради приймали колегіальне рішення про перейменування», – каже посадовець.

Втім, Андрій Іванов опротестовує не лише рішення міської влади з перейменування запорізьких вулиць – позивається і до голови Запорізької облдержадміністрації Констянтина Бриля. 19 травня його розпорядженням перейменовані дві запорізькі вулиці – Тимошенка та Чуйкова, названі на честь радянських військових діячів. Перше слухання за цим позовом відбудеться 14-го листопада у Запорізькому обласному адміністративному суді.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG