Доступність посилання

ТОП новини

«Вистрілив – забув». Коли Україна отримає нову американську зброю


Україна в середині лютого отримала чергову партію американських приладів нічного бачення. Приблизно півтора року тому США вже передавали Києву понад тисячу таких пристроїв, цього разу – ще дві з половиною тисячі. Загальна вартість нової партії становить майже шість мільйонів доларів, проте українська сторона отримала військове обладнання безоплатно в рамках американської програми сприяння безпеці в Україні. Цих приладів нічного бачення потребують українські військові на лінії розмежування на Донбасі, ними забезпечать десять армійських батальйонів. Тепер у Києві очікують початку поставок зі США переносних протитанкових ракетних комплексів Javelin.

За інформацією Міністерства оборони України, починаючи з 2014 року, військово-технічну допомогу «нелетального» характеру Збройним силам країни надали близько 20 держав, включно зі США, Канадою, Чехією, Великою Британією, Німеччиною, Австралією. Лідером за обсягом допомоги є Сполучені Штати. Крім уже згаданих приладів нічного бачення, вони передали Україні броньовані автомобілі Humvee, радіостанції захищеного зв’язку, контрбатарейні радари, системи безпілотних літальних апаратів RQ-11 Raven, медичне обладнання.

Минулого року стало відомо, що США і кілька країн Східної Європи постачають Україні деякі різновиди летальної зброї й боєприпаси, зокрема, для гранатометів і артилерійських систем. Десятки тисяч тонн власних боєприпасів за останні роки були знищені в результаті пожеж на різних військових складах країни, як заявляє влада, не тільки через недбалість, а й унаслідок імовірні диверсії. У листопаді 2017 року уряд Литви схвалив передачу Україні військової допомоги майже на два мільйони євро, і в грудні Київ безоплатно отримав від Вільнюса понад сім тисяч автоматів Калашникова, майже два мільйони патронів, понад 80 кулеметів, міномети, протитанкові засоби та інше військове обладнання. Також минулого року у ЗМІ з’явилася інформація про те, що Київ закупив у США партію снайперських гвинтівок Barrett і 100 ручних гранатометів PSRL-1.

В очікуванні поставок «Джавелінів»

12 грудня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет на 2018 рік. Документ передбачає надання Україні 350 мільйонів доларів військової допомоги, яка передбачає, в тому числі, і поставку переносних протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) Javelin, посилення боєздатності українських ВМС і авіації. А наприкінці січня цього року спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер повідомив в інтерв’ю Українській службі Радіо Свобода про початок підготовки до передачі «Джавелінів» Збройним силам України.

При цьому Волкер наголосив, що ці комплекси корисні лише при відбитті танкової атаки і не призначені для нападу та застосування їх на лінії розмежування на Донбасі. Міністр оборони України Степан Полторак після візиту цього місяця до Вашингтона і переговорів у Пентагоні заявив, що йому відомі точні терміни поставок «Джавелінів» ЗСУ, проте відмовився назвати їх журналістам. Голова військового відомства запевняє, що американські протитанкові системи точно надійдуть на озброєння національної армії цього року.

Міністри оборони України і США Степан Полторак (л) і Джеймз Маттіс (п)
Міністри оборони України і США Степан Полторак (л) і Джеймз Маттіс (п)

Очікуваний обсяг поставок Україні – 35 установок Javelin і 210 ракет до них. Вартість одного такого комплексу, в комплекті з 6 ракетами, становить 1,3 мільйона доларів. Головна особливість американського ПТРК – принцип «вистрілив – забув», тобто після пуску ракети у навідника немає необхідності утримувати прицільну марку на цілі. Система забезпечує наведення ракети у складних метеоумовах і при підвищеній задимленості. Крім того, Javelin можна використовувати в будь-яку погоду і будь-який час доби.

«Цінність «Джавеліна» полягає в тому, що його ракета може вразити ціль із імовірністю до 95 відсотків. І якщо дійде справа до практичного застосування цих установок із метою захисту, то це буде, напевно, перший реальний випадок використання американського озброєння проти російської військової техніки на Донбасі. Під час обговорення справи про передачу Україні «Джавелінів» у США висловлювали занепокоєння щодо того, що установки можуть потрапити в руки росіян», – зазначає співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки київського Центру імені Олександра Разумкова Олексій Мельник.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

За його словами, судячи з усього, нюанси, що стосуються і захисту технологій, і фізичної безпеки цієї зброї, Києвом і Вашингтоном вирішені. І тому більше немає ніяких перешкод для поставок партії «Джавелінів» Збройним силам України.

Високотехнологічні протитанкові комплекси потраплять лише в ті підрозділи української армії, які пройшли необхідну для їх використання підготовку. Експерти говорять про те, що 35 установок Javelin – це «крапля в морі», і для переозброєння ЗСУ їх треба не менш ніж тисячу і 5–7 тисяч ракет до них. Проте передача вже першої партії американських ПТРК відкриє перспективу подальших поставок Україні сучасного важкого озброєння як із боку США, так і з боку їхніх союзників, переконаний колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко.

Ігор Романенко
Ігор Романенко

«Це важливо у відносинах не тільки з американцями, але і з їхніми союзниками, бо ми розуміємо, що є принаймні негласне правило, а можливо, і якісь натовські документи про те, що допомоги нам інших західних країн не має бути більше, ніж від США. Тому після рішення Вашингтона (про надання Україні військової техніки і оборонного озброєння – ред.) пішли заяви про готовність надати таку ж допомогу Києву з боку Канади, а також, к міру своїх можливостей, із боку Литви, Польщі та інших країн. Питання зараз у тому, як швидко ми отримаємо те, що нам обіцяють. Але ми сподіваємося, що США і їхні союзники тепер будуть активно надавати для нашої армії летальну і не тільки оборонну зброю», – каже Романенко.

Крім «Джавелінів», Україна очікує найближчим часом від США поставок систем протиповітряної оборони і катерів для своїх Військово-морських сил, розповідає український військовий експерт Олег Жданов.

Олег Жданов
Олег Жданов

«Американська військова допомога дійсно передбачає і постачання засобів ППО, і кораблі берегової охорони. План передачі летального озброєння між Пентагоном і Генштабом ЗСУ був узгоджений іще навесні 2017 року. І тільки зараз ми будемо спостерігати його реалізацію. Але мені відомо, що питання про постачання Україні військових кораблів (катерів класу Islands – ред.) зависло в повітрі ще з 2016 року, і в основному з нашої вини. США готові були ще тоді передати як мінімум два кораблі берегової охорони. Проблема в тому, що Київ не зміг або, найімовірніше, не захотів організувати їхній перехід від американських берегів до українських – в Одесу, де зараз базуються ВМС України. Причина – фінансова, бо вартість перебазування двох кораблів становить десь сім мільйонів доларів, і приблизно в таку ж суму обходиться будівництво одного нового військового катера на київському суднобудівному заводі «Кузня на Рибальському». Тому зрозуміло, що таку суму з бюджету краще виділити на спорудження нового вітчизняного катера», – каже експерт.

Як змінить західна військова допомога баланс сил на Донбасі

Із часу анексії Росією Криму та розпалення конфлікту на сході України українські Збройні сили стали набагато потужнішими і в бойовому, і в технічному плані. Фактично протягом останніх років Україна змушена була в основному власними силами забезпечувати потреби своєї армії, що воює, в озброєнні і військовій техніці, а після розриву зв’язків із Росією терміново вирішувати проблему імпортозаміщення. Зараз ЗСУ, як і раніше, потребують підтримки своїх західних партнерів. Крім безпосередньої допомоги у вигляді озброєнь, техніки і обладнання, на Яворівському полігоні під Львовом уже кілька місяців українських бійців тренують понад 400 військових інструкторів зі США, Канади, Великої Британії, Польщі, Данії та Литви.

Говорячи загалом про масштаби іноземної військової допомоги Україні, колишній заступник керівника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко наводить історичні паралелі.

У першу чергу потрібна легка летальна оборонна зброя, тобто американські штурмові гвинтівки
Ігор Романенко

«Якщо ми згадаємо історію Другої світової війни, організацію ленд-лізу американцями Радянському Союзові (це були і танки, і літаки, і серйозна військова техніка), то це було в таких кількостях, що дійсно стратегічно впливало на ведення бойових дій і війну в цілому. Зараз нам усе потрібно, цінні кожен долар і кожна гривня. Але в першу чергу потрібна легка летальна оборонна зброя, тобто американські штурмові гвинтівки М4, М16 – одні з найбільш поширених моделей стрілецької зброї у світі. М4 вже спільно випускають український державний концерн «Укроборонпром» і приватна американська компанія Aeroscraft. (Минулої осені бійці Національної гвардії продемонстрували журналістам випробування перших українсько-американських гвинтівок М4, які можна швидко адаптувати під різні калібри, використовувані як в Україні, так і у країнах НАТО – ред.). Нам також потрібні снайперські гвинтівки, вдосконалені американські гранатомети. Все це важливо і потрібно, але ці поставки не вплинуть на стратегічному рівні (на ситуацію на Донбасі – ред). Через американську допомогу росіяни обурюються, але самі поставляють на схід України істотно більшу кількість і військової техніки, і озброєння – я маю на увазі і системи залпового вогню, і танки, і бронетранспортери, і все інше. Надану нам допомогу, звичайно ж, не порівняти ні з американським ленд-лізом СРСР у період Другої світової, ні з ціною ядерних міжконтинентальних ракет, які дісталися Україні після розвалу Радянського Союзу і були знищені відповідно до міжнародних договорів про обмеження озброєнь, а також Будапештського меморандуму, за яким Україна наприкінці 1994 відмовилася від третього у світі ядерного потенціалу в обмін на гарантії своєї безпеки», – каже він.

Юрій Бутусов
Юрій Бутусов

Затверджене українською владою в січні 2018 року держоборонзамовлення склало рекордну в історії країни цифру – 750 мільйонів доларів. Як підкреслює військовий експерт і журналіст Юрій Бутусов, це рішення дозволить, зокрема, провести масове переозброєння української армії сучасними протитанковими комплексами і безпілотними літальними апаратами. Запланована закупівля кількох сотень сучасних ПТРК українського виробництва типу «Корсар» і «Стугна», а також українських та західних систем радіоелектронної боротьби. Вперше армія закупить помітну кількість безпілотників – 500 одиниць, висока ймовірність придбання для практичного застосування і партії польських ударних безпілотників. Основні ресурси будуть виділені на це за програмою американської безоплатної військової допомоги.

На думку Олега Жданова, іноземна військова допомога в перспективі може змінити ситуацію на сході України.

Західна військова допомога може вплинути на обстановку тільки в тому разі, якщо в Києві ухвалять рішення про повернення цих територій під український контроль збройним шляхом
Олег Жданов

«Західна військово-технічна допомога впливає на обороноздатність України в цілому і боєздатність, зокрема, ЗСУ. І це перспектива на майбутнє. Навіть проводячи дипломатичні переговори про повернення наших територій на Донбасі під контроль України, маючи за спиною боєздатну армію, яка в змозі виконати бойове завдання звільнення ОРДЛО (окремі райони Донецької і Луганської областей, контрольовані Росією і сепаратистами – ред.), буде набагато легше нашим політикам і дипломатам обговорювати це питання. Це, у принципі, глобальне завдання – а конкретно західна військова допомога може вплинути на обстановку тільки в тому разі, якщо в Києві ухвалять рішення про повернення цих територій під український контроль збройним шляхом», – каже експерт.

15 лютого Повітряні сили ЗСУ зафіксували активізацію авіації Повітряно-космічних сил Росії вздовж східного українського кордону. Повідомлялося, що російські винищувачі і бомбардувальники відпрацювали умовні пуски крилатих ракет у напрямку материкової частини України. Чи можна стверджувати, що українським військам зараз більше загрожує не танкова атака противника на Донбасі, а його важка артилерія і навіть можливий ракетний удар? І чи готові в українській армії до такого розвитку подій?

Цього року в рамках американської військово-технічної допомоги Україна очікує поставки, в тому числі, і комплексів ППО ближнього радіусу дії
Олег Жданов

«Питання застосування протитанкових комплексів Javelin у зоні бойових дій на Донбасі дуже істотне, і воно могло б вплинути на ситуацію у плані припинення вогню. Тому що противник досить часто використовує бронетехніку, в тому числі і БМП, БТРи, а танки вони не застосовували, якщо не помиляюся, десь із осені минулого року. Якби в нас на озброєнні були комплекси Javelin, то, гадаю, ворог навряд чи б ризикнув зі своєї бронетехніки обстрілювати наші позиції. Що ж стосується артилерії, то, на жаль, наші радари, які б могли відслідковувати вогонь із артилерійських систем, після боїв під Дебальцевом три роки тому зберігаються на складах, і в нас немає системи вогневого ураження противника на Донбасі, в тому числі і для контрбатарейної боротьби з артилерією противника. Система ж ППО в нас жива, вона працездатна, і боротися з повітряними цілями ми спроможні. Зараз вирішується питання модернізації старого зенітно-ракетного комплексу С-125 «Печора» для збільшення його далекосяжності і висоти ураження цілі. Такі модернізовані комплекси здатні суттєво посилити захист українського повітряного простору. І цього року в рамках американської військово-технічної допомоги Україна очікує поставки, в тому числі, і комплексів ППО ближнього радіусу дії. Ймовірно, що мова йде про Stinger або про схожі зенітно-ракетні комплекси», – зазначає військовий експерт Олег Жданов.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG