Доступність посилання

ТОП новини

Бізнес заявляє про свої інтереси в угоді з Євросоюзом


Київ – В українському бізнес-середовищі поки що не відчувають налагодженої співпраці влади та бізнесу в контексті переговорів про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Про це на засіданні робочої групи «Україна-ЄС на шляху до розширеної Зони вільної торгівлі» заявив народний депутат, президент Союзу промисловців та підприємців України Анатолій Кінах. Водночас у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі запевняють, що інтереси українського бізнесу на переговорах із Євросоюзом мало не на першому місці.

У Союзі промисловців та підприємців України кажуть, що не сумніваються у незворотності інтеграції країни в європейський економічний та політичний простір. Однак, за словами президента союзу, народного депутата від Партії регіонів Анатолія Кінаха, підприємців нині дуже турбує той факт, що «досі не відчуваються чіткі погоджені дії як у контексті діалогу влади з бізнесом, так і дій тих інститутів влади, які відповідають за кінцеві результати».

Анатолій Кінах
За словами Кінаха, нині, на завершальному етапі переговорів про зону вільної торгівлі, керівництву держави важливо уникати помилкових кроків. «Те, що відбувається, наприклад, на ринку сільгосппродукції, однозначно знижує наші шанси досягати позитивних результатів як у переговорах, так і в кінцевих результатах. Спроби монополізації, непрозорі процедури квотування, чергові законопроекти по експортних митах плюс масштабні корупційні процеси – це дискредитація України та її намірів і віддалення її від кінцевої мети – підписання угоди про асоційоване членство і зону вільної торгівлі», – наголосив Анатолій Кінах.

У Мінекономіки кажуть, що бізнес – на першому місці

Водночас у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України заявляють, що ставлять на перше місце не підписання угоди «заради підписання», а саме інтереси українського бізнесу. «Нам потрібна не угода як така, не ті тисячі сторінок, на яких будуть написані юридичні тексти. Головне – це створення конкурентних умов для ведення бізнесу і економічного співробітництва з Європейським Союзом», – зазначає заступник міністра Валерій Пятницький.

Напередодні Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна і Євросоюз вже давно могли б підписати договір про зону вільної торгівлі, проте українську сторону не влаштовують пропозиції ЄС щодо експорту сільськогосподарської продукції.
«Зараз ми ведемо переговори про створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. У принципі, Європейський Союз готовий хоч завтра підписати. З нашого боку є питання. Поки ми не погоджуємося на ті умови з експорту сільськогосподарської продукції, які пропонує Євросоюз. Як тільки ми знайдемо компроміс, угоду про зону вільної торгівлі буде підписано», – сказав Микола Азаров.

Раніше перший віце-прем'єр-міністра, міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв заявив, що Україна може закінчити переговори щодо підготовки підписання угоди про Зону вільної торгівлі з Євросоюзом та безвізовий режим вже в першому півріччі цього року.

Митний союз – не альтернатива угоді про зону вільної торгівлі – експерт

16 березня прем’єр-міністр Російської Федерації Володимир Путін заявив, що створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом може негативно вплинути на економічні відносини України з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Натомість Володимир Путін висловив переконання, що вести переговори з Євросоюзом у форматі Єдиного економічного простору або Митного союзу – «це зовсім інша справа».

Водночас голова правління українського Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський каже, що Митний союз із Росією, Білоруссю та Казахстаном не може бути альтернативою Зоні вільної торгівлі з Євросоюзом. «З точки зору середньострокових та довгострокових перспектив Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС є безальтернативним інструментом. Будь-які спроби розміняти його в політичному плані на якісь вигоди, пов’язані, наприклад, з Митним союзом чи отриманням кредитів, які фактично відкладатимуть реформи, – це невиправдана економічна та політична помилка», – додав Ігор Бураковський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG