Доступність посилання

ТОП новини

Президент реформував власний апарат


Київ – Президент Віктор Янукович підписав укази про скорочення апарату Адміністрації Президента та Ради національної безпеки і оборони. У підсумку, кількість заступників у керівника Адміністрації та секретаря РНБО має скоротитися удвічі, а в цілому апарат установ обіцяють зменшити більше ніж на 60 осіб. Експерти зазначають, що порівняно з минулорічними планами апарат президентської канцелярії збільшився, і вважають за необхідне врегулювати її діяльність законодавчо.

У голови Адміністрації Президента замість двох перших заступників і шести звичайних тепер буде один перший і два заступники. Також Президент скоротив апарат та кількість заступників секретаря РНБО. Обидві установи напряму підпорядковуються Януковичу.

Раніше на посаду заступника секретаря РНБО призначали посадовців, які, втративши посаду, очікували на нове призначення. Тепер від такої практики мали б відмовитися, припускають оглядачі.

«Надмірна і, на нашу думку, недоречна структура апарату РНБО, яка досі функціонувала, врешті-решт, від сьогодні змінюється», – заявила на прес-конференції секретар РНБО Раїса Богатирьова.

Адмінреформа як кругообіг посадовців

В Адміністрації Президента заявляють про зменшення апарату. Та водночас Сергій Льовочкін на прес-конференції запевнив, що звільнені заступники глави президентської Адміністрації та секретаря РНБО і надалі працюватимуть у структурах виконавчої влади.

«Кожен з них буде продовжувати роботу у структурі виконавчої влади або у структурі президентської гілки влади. І кожний з них має величезний досвід, і їхній статус після того, як вони закінчать роботу на посаді заступників, не буде зменшений», – запевний Сергій Льовочкін.

За його словами, в структурі Адміністрації Президента створено кілька нових управлінь, які мають очолити колишні заступники глави Адміністрації.

Експерти звертають увагу на те, що в березні минулого року граничний штат Адміністрації визначався у кількості 424 особи, а тепер – 514 осіб.

Колишній глава Секретаріату Президента Олег Рибачук вважає скорочення кількості заступників глави президентської канцелярії доцільним кроком і наголошує, що в нього також було лише два заступники.

«Це повний нонсенс, коли ти маєш 10 заступників і три з них – перші. У такій ситуації глава адміністрації вирішує все сам і не делегує нікому повноважень», – стверджує пан Рибачук.

Президентові радять «узаконити» свою канцелярію

Опозиція пов’язує реорганізацію президентського апарату з політичними причинами. Заступник лідера фракції «БЮТ-«Батьківщина», глава тіньового опозиційного уряду Сергій Соболєв вважає, що скорочення заступників глави Адміністрації Президента зумовлене падінням рейтингу Віктора Януковича. За його словами, «скорочення – це, без сумніву, пошук крайнього в тому, хто винен у тому, що рейтинг Президента котиться вниз».

Експерти також зазначають, що діяльність президентської канцелярії не регламентується законом. Через це, за словами директора центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка, інколи доходить до курйозів: один із адміністративних судів півроку тому ухвалив рішення, що певне повноваження належить не Президентові, а Адміністрації Президента.

«Це повний абсурд», – вважає Ігор Коліушко, зауважуючи, що повноваження та діяльність президентської канцелярії взагалі законодавчо не врегульовані.

Схожої думки дотримується і колишній голова президентського секретаріату Олег Рибачук. За його словами, «потрібен закон, який би визначав повноваження Президента та діяльність його канцелярії зокрема».

За словами Сергія Льовочкіна, найближчим часом скорочення відбудуться в місцевих державних адміністраціях. У рамках адміністративної реформи кількість заступників голів місцевих держадміністрацій буде також скорочене до трьох осіб.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG