Доступність посилання

ТОП новини

Україна залишається вразливою перед російським шантажем (світова преса)


Прага – Головні українські теми світової преси у четвер: брутальний російський тиск на Київ з метою реанімації «радянських технологічних зв’язків, які все ще тліють», у щось на кшталт нової економічної синергії, чим був СРСР, а також здатність чи нездатність нинішньої влади у Києві проводити реальні системні економічні реформи. Поки що, як завжди в останні роки стосовно України, в оцінках оглядачів переважають похмурі нотки. Європейська преса також інформує про намагання ЄС впроваджувати у життя так звану «Дунайську стратегію», до якої входить і Україна.

Американська «Крісчен Саєнс Монітор» звертає увагу на продовження тяжких потуг України з метою «віднайти баланс між заманливою Європою і тягою до Росії». Оглядачі не дуже вірять, але вже здається, що через рік свого правління Президент України Віктор Янукович «зайняв рішучу позицію проти Москви». «Крісчен Саєнс Монітор» зауважує, що, як виглядає з повідомлень агентств, Янукович «дав відсіч» спробам Путіна заманити Україну ціновими подачками на газ до Митного союзу під егідою Москви. Газета цитує експертів, які вважають, що це лише початок нового етапу «напруженої політичної боротьби довкола російського варіанту розвитку України», котра виступає тут «нестійкою і вразливою перед російським шантажем». Американське видання наголошує, що Путін пускає в дію всі засоби тиску на Україну, не зупиняючись перед шантажем, щоб втягнути її у внутрішню орбіту Росії. Тоді як у тісніших взаєминах України з ЄС для неї вимальовується перспектива пожвавлення економіки і реформ, зауважує американська газета. У статті Фреда Уеєра також йдеться про намагання Путіна відновити з поєднанням економік Росії та України щось на кшталт «нової економічної синергії часів СРСР». Тому російський прем’єр і наголошував у вівторок у столиці України на важливості «радянських технологічних зв’язків, які ще функціонують» і котрим, на його думку, «необхідно вдихнути нове життя, оживити можливості, витворені у минулі десятиріччя». Хоча, як запевнив «Крісчен Саєнс Монітор» радник Віктора Януковича Дмитро Видрін, українська та російські економіки занадто віддалилися за 20 років після Союзу і в Україні домінує приватний бізнес, а в Росії державний капіталізм під суворим контролем центру. Та й перспективи, які малює для зближення Путін, на думку Видріна, «дуже аморфні, не конкретні», з російського боку «звучать лише розмови… та ідеї», а зближення з Європою несе Україні нові цінності, культуру закону і права, соціальний захист і нові торгові практики, зауважив радник Януковича.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що нинішня влада у Києві опинилася між кількома вогнями, насамперед, вимогами Заходу, МВФ щодо негайних реформ і дедалі більшим невдоволенням у народі з приводу відсутності позитивних змін в державі. Чимало експертів, що їх цитує російське видання, вважають команду Президента Януковича боязкою і нездатною на «системні перетворення», і наголошують, що на тлі наростання зовнішніх боргів влада у Києві замість курсу на розвиток за рахунок інвестицій вибирає шлях на виживання за рахунок нових позичок. Видання з Москви запитує устами автора статті Тетяни Івженко, чи змириться МВФ із соціальним спрямуванням політики української влади та подальшим відстроченням вже давно обіцяних реформ, чи заморозить подальше фінансування нинішньої української стратегії виживання зі страху перед народним бунтом.

Брюссельське видання EU Observer інформує, що міністри Євросоюзу офіційно підтримали у середу ініціативу Ради ЄС у загальних справах щодо негайної реалізації «Дунайської стратегії» без будь-якого відкладення. Це рішення було ухвалене з подачі Угорщини, яка головує в ЄС до кінця червня. Тут також наголошено, що таке рішення ухвалене, незважаючи на критику з приводу того, що деякі з цілей «Дунайської стратегії» суперечать політиці збереження природного середовища на національних рівнях. Тут також відзначено, що до «Дунайської стратегії» входять 14 країн, 8 із них – члени ЄС і шість – дунайські сусіди спільноти, включно з Україною. EU Observer також зауважує, що ухвалення рішення щодо реалізації стратегії не тягне за собою якогось нового фінансування з боку Брюсселя, а лише акцентує увагу на посиленні координації дій учасників «Дунайської стратегії».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG