Доступність посилання

ТОП новини

Російський правозахисний центр «Меморіал» оприлюднив свої висновки, щодо масового поховання на околиці Грозного


Російський правозахисний центр «Меморіал» оприлюднив свої висновки, щодо масового поховання на околиці Грозного

Прага, 6 березня 2001 — Протягом останніх днів на околиці столиці Чеченської Республіки Грозного виявлено, за офіційними даними, 48 мертвих тіл. Російські правозахисники переконані, що більшість загиблих – це жертви свавілля російських військових, котрі загинули внаслідок так званих «позасудових» розправ. Тіла, які виявлено на околиці Грозного поблизу російської військової бази в Ханкалі, здебільшого належать мирним мешканцям. Ці особи не були затримані у перебігу бойових дій, а стали жертвами «позасудових» розправ. Такий висновок зробили представники російського правозахисного центру «Меморіал», які повернулися із Чечні.

На прес-конференції у Москві, виконавчий директор «Меморіалу» Тетяна Касаткіна та керівник програми «Гарячі точки» Олег Орлов назвали абсурдною заяву прокурора Чечні Всеволода Чернова, про те, що, нібито, на околиці Грозного, поблизу російської військової бази в Ханкалі чеченські бойовики ховали своїх соратників.

Як наголошують російські правозахисники, цей район перебуває під контролем російських військ понад рік. Цю територію, не раз, так би мовити, «зачищали», і військові не могли не помітити останків загиблих. Та й чеченські повстанці не стали б ховати своїх бійців поблизу російської військової бази.

На сьогодні вже опізнано 10 тіл загиблих. За повідомленнями, що надходили раніше, серед них Сайдамін Мусаєв (14 років), Одес Метаєв (21 рік) і Магомед Магомадов. Цих молодих людей, за твердженням їхніх родичів, затримали російські військові 12 грудня минулого року, після чого їх бачили на військовій базі в Ханкалі.

Слід нагади, що тіла загиблих знайдено у різних місцях на території зруйнованого дачного селища «Здоров’я», що колись належало партійній еліті. Їх страчували в різний час. Серед загиблих, які були страчені в різний час, окрім молодих чоловіків є також семеро жінок та особи старшого віку з ознаками насильницької смерті.

На прес-конференції у російській столиці, представники «Меморіалу» продемонстрували фотографії останків загиблих. За їхніми словами, на цих тілах присутні сліди, як вогнепальних, так і колото-різаних поранень. Укількох трупів відрізані вуха, а в багатьох – сліди від пострілу в голову зі зв’язаними руками.

За словами виконавчого директора «Меморіалу» Тетяни Касаткіної: «знайдені тіла є доказом воєнних злочинів федеральних сил». І вона переконана, що «такі позасудові страти здійснювалися з відома певних представників військового командування чи цивільної влади, що знаходяться за межами Чечні».

Керівництво російського правозахисного центру «Меморіал» заявило, що домагатиметься відкритих парламентських слухань за фактом виявлення масових поховань у Чечні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG